Alocatia de fericire

Alocatia de fericire Mareste imaginea.

Ningea infernal, iar noi ne rugam, in luna lui ianuar. Pentru orice fapta, un crestin se gandeste daca are girul sfintilor. Ei ar face asa ceva? Mai mult, acest gir presupune un ajutor pentru cel credincios. Nu este o imitare pasiva, ci o conlucrare. Avem girul parintilor sa mergem in locuri deocheate, dar avem si girul Tatalui?

Pacatul este un grav accident in viata unui crestin. Daca nu vrea sa isi scota sufletul din coma, singur se condamna. Daca nu renunta la acel pacat, crestinul repeta, de fapt, accidentul. Sa nu fie prea tarziu. Alocatia de fericire cuvenita unui crestin este mult mai mare decat isi poate imagina orice muritor. Creatorul melodiilor pacii si impacarii va fi mereu fericit. Nu va avea frustrari. Se va simti liber si nesantajabil. Se va culca linistit si se va trezi optimist. Va iradia lumina si va mantui pe altii. Ajuta-ne, Doamne, sa cantam acest cantec pasnic.

Ce vom face? Ce vom alege? "Realizez ca viata nu se indreapta catre ceva, ci scade din Ceva. Trebuie sa ma separ si sa ma indrept catre altceva. Catre acel altceva ce vine spre mine, de departe, intr-o dimineata de toamna, fara un zambet de fericire, dar cu aceeasi lumina" (Vali Balcan). Vom aduna viata, nu o vom mai risipi.

Putem fi fericiti singuri? Exista fericire? "A trai pentru tine este un mod de a-ti ingropa viata. Traiesc in istorie doar cei care si-au pus viata in slujirea altora si traiesc vesnic cei care au ales sa vietuiasca in Dumnezeu. Moartea este examenul existentei noastre. Atunci ne intrebam: Pentru ce am trait? Cat nonsens poate avea raspunsul: Am trait pentru mine! Dar viata se poate trai deplin doar in incredere. Nu putem trai pentru cineva daca avem cea mai mica umbra de indoiala asupra lui. Iata ca tocmai sinceritatea si increderea sunt foarte rare astazi. Omul a ajuns sa spuna ca nu are incredere nici in el insusi. Viata in Hristos da sens vietii tale pentru ca inainte de a avea incredere in El, Dumnezeu are incredere in tine" (C. Olinici). Cata vreme exista fericiti (cei saraci cu duhul, cei prigoniti pentru dreptate...), trebuie sa existe si fericire si un Datator al fericirii. Exista o ulita numita Str. Fericirii, dar nu cred ca locatarii exalta.

Si pentru a nu intinde prea tare arcul cu pareri proprii, voi cita cu predilectie Sfinti Parinti. "Nu vei muri. Trupul tau va pieri, dar tu vei trece intr-o alta lume, deosebita, vei ramane in viata, iti vei aduce aminte de tine si vei recunoaste lumea intreaga care te va inconjura" (Sfantul Teofan Zavoratul). Nu incerc sa aduc oamenii la biserica cu forta. Nicidecum. Doar astern pe hartie ganduri ale oamenilor sfinti, de care suntem atat de departe, dar care ne lumineaza si ne faciliteaza apropierea de Domnul pacii.

Cuvintele lui Anthony de Mello suna ca un clopot de avertisment: "Spiritualitatea inseamna trezire. Majoritatea oamenilor chiar daca nu stiu, sunt adormiti. Ei s-au nascut adormiti, traiesc adormiti, se casatoresc in somn, nasc copii in somn, mor in somn - fara sa se trezeasca vreodata. Nu inteleg niciodata farmecul si frumusetea acestui lucru pe care il numim existenta umana". Vorba cantecului: Sad, but true.

Atunci, nu ne ramane decat rugaciunea, tezaurul de nefurat. "Pentru a gusta la vremea potrivita din roada prea dulce a rugaciunii, trebuie sa ne rugam cu statornicie. Trebuie sa induram cu statornicie ostenelile si necazurile de care este insotita nevointa in rugaciune. Sa deschidem inima noastra, pravalind de la intrarea ei greaua piatra a invartosarii; sa ascultam, sa privim, sa primim, sa ne insusim invatatura Domnului nostru. Noi credem si invatam a crede astfel de la Sfintii Parinti, ca daca insusi Domnul nu va da cuiva sa inteleaga calea ascultarii, acela de la oameni nimica nu va primi, caci, chiar de va avea inaintea sa pe Sfintii Apostoli, pana si asupra lor va arunca cu pietre" (Sfantul Ignatie Briancianinov). Ne rugam noi, dar suntem si statornici?

Dumitru Staniloae reia o afirmatie a Sfantului Grigore Palama: "Se arata Dumnezeu in mintea curata ca intr-o oglinda". Curata, Doamne, mintea noastra impatimita. Lumineaza mintea noastra intunecata. Da-ne gand luminos si pasnic, pentru a transmite si mintea semnalul fericirii. Dupa ce se intoarce din Athos, H. Vlachos poate concluziona: "Fiecare rugaciune are o putere uriasa. Este un strigat al sufletului. Ajutorul dumnezeiesc vine potrivit credintei si stradaniei celui ce-l cere".

Sfantul Simeon Noul Teolog, locuind inlauntrul Luminii necreate a Taborului, binecuvanta "iubitii“ lui Dumnezeu:

"Binecuvantati cei imbracati in lumina
Caci ei poarta vesmant de nunta.
Mainile si picioarele lor nu se vor chinui,
nici nu vor fi aruncati in focul vesnic."

Iisuse, Cel ce esti inceputul si mijlocul si sfarsitul nostru, curateste-ne inimile cele pline de multe necuratii.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 1455

Voteaza:

Alocatia de fericire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE