Calatorind prin tara Sfantului Nicodim de la Tismana

Calatorind prin tara Sfantului Nicodim de la Tismana Mareste imaginea.


        Grupul de pelerini care an de an reface un traseu „pe urmele sfintilor“, prin Macedonia („nici un an nu seamana insa cu altul“), a poposit si la Nicodin, langa Prilep, satul natal al Sfantului Nicodim (1320-1406). Aici mica biserica veche, biserica noua si fantana Sfantului Nicodim pastreaza toate amintirea celui ce a plecat din Macedonia pentru a intemeia in Tara Romaneasca manastirile Vodita (1369), Tismana (1377), Vrana, Manastirita, Gura Motrului si Visina, iar in Tara Hategului - Prislopul. Despre Nicodim traditia spune ca l-ar fi invatat sa scrie chiar pe voievodul Mircea cel Batran (drept pentru care de curand a si fost pictata o fresca reprezentativa in acest sens in incinta Manastirii „Adormirea Maicii Domnului“ - Izvorul Muresului).

 

Probabil ca multi au auzit despre Ohrid, sau Ohrida, ca despre un centru important al culturii bizantine. Despre orasul Ohrid, situat pe malul lacului cu acelasi nume, traditiBiserica nouaa spune ca in vechime ar fi fost impodobit cu 365 de biserici mici, adica o biserica pentru fiecare zi a anului. Pe o culme a orasului, urcand niste strazi serpuite, cu case albe (unele in stilul arhitecturii macedonene locale: „asemeni unor inimi deschise catre cer“), drumul duce catre biserica Sfantul Clement, cu un ansamblu pictural complex, datand din secolul 13. Alaturi, in galeria de icoane, lucrari de dimensiuni mari, unele cu doua fete, realizate cu multa migala, recreeaza crampeie dintr-o lume  a duhului. In vale, pe malul lacului, strajuieste biserica Sfanta Sofia, impodobita cu picturi in fresca datand din secolele 11-13. De aici, un vapor de croaziera porneste zilnic spre insula Manastirii „Sfantul Naum“, un mic paradis in mijlocul lacului, spre granita cu Albania. Si tot pe malul lacului, la Struga, alaturi de bisericile „Sfantul Antonie“ si a Maicii Domnului, datand amandoua din secolul 14, chiliile calugarilor isihasti stau marturie a vietii de rugaciune.

 

Crestinism milenar

Prin aceste locuri, un mileniu de istorie crestina poate fi recompus la nivel simbolic din marturii in piatra. BiserBiserica vecheica de la Curbinovo, spre exemplu, este un model de smerenie. Din afara duce cu gandul, poate, la umilul loc de nastere al Mantuitorului, inauntru insa adaposteste picturi originale de secol 11, printre care si cunoscutul arhanghel de la Curbinovo, devenit simbol al spatiului macedonean. Poate putini stiu ca in satul Varos, cunoscut pentru Manastirea „Sfantul Arhanghel Mihail“, mai exista o biserica, „Sfantul Nicolae“, pastrand picturi de secol 14, printre care se remarca scena Rastignirii - cu Mantuitorul urcandu-Se singur pe cruce! Teologia imaginii continua si la Manastirea „Ioan Bigorski“ (Botezatorul), considerata cea mai importanta din Macedonia. Iconostasul marii biserici de aici, sculptat, dupa masura timpului de demult, cu numeroase scene din Vechiul si Noul Testament, este o adevarata istorie a mantuirii.

 

Intre Cruce si Semiluna

Dincolo de portile manastirii incepe insa o lume care in Macedonia avanseaza incet, dar sigur - atat cat DumnSf. Nicodimezeu va ingadui: mahomedanismul. Minaretele mai vechilor si mai noilor moschei se regasesc atat in indepartate sate montane, cat si in mijlocul oraselor. In acest context cultural, biserica din Bitolia poarta o istorie aparte. In vremea stapanirii otomane crestinilor cu greu li se ingaduia sa-si ridice biserici, si in orice caz acestea trebuiau sa fie cat mai mici. De aceea Biserica „Sfantul Dumitru“ din Bitolia, situata in vecinatatea unor moschei, s-a dezvoltat mai degraba in adancime. Parintele paroh a studiat la Bucuresti si stie romana, dar mai sunt si alti preoti macedoneni care s-au orientat, pentru desavarsirea studiilor teologice, spre Romania. De altfel, oamenii de aici au ceva din felul de a fi al romanilor si sunt foarte primitori, multi dintre cei care te-au cunoscut o data asteptandu-te si la anul. Atat la Bitolia, cat si la Crusevo, o localitate tipic montana, sunt comunitati de aromani, comunitati care se regasesc si dincolo de granita, in Grecia - mai ales in Muntii Pindului.

 

Rascumparand „teroarea istoriei“

Macedonia este o tara mica, dar de veche traditie ortodoxa. Impreuna cu Macedonia greceasca, in acest spatiu s-a dezvoltat o scoala oarecum unitara a picturii bizantine, impunandu-se pana astazi ca exemple reprezentative mai ales mari ansambluri iconografice, precum „Adormirea Maicii Domnului“, „Punerea in mormant“ sau Sfintii Militari.   


Aceasta este Macedonia, tara muntilor prin excelenta, tara Sfantului Nicodim de la Tismana. Caci asa a randuit Dumnezeu, ca sfantul acesta de origine macedoneana sa ramana in istoria spiritualitatii ortodoxe universale drept Sfantul Nicodim de la Tismana.  

 

                                                                                                Teodora ROSCA
                                                                                  Lumea credintei, anul II, nr. 9(14)

.

09 Octombrie 2007

Vizualizari: 6648

Voteaza:

Calatorind prin tara Sfantului Nicodim de la Tismana 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE