Casele de paie

Casele de paie Mareste imaginea.

Casele de paie, pe cat de vechi sunt, pe atat de noi devin. Arheologii spun ca oamenii si-au construit locuinte „captusite” cu paie sau fan inca din cele mai vechi timpuri. O asemenea casa, pe langa confort si economie, ofera si un aspect placut si odihnitor, atata timp cat este finisata corespunzator.

Ridicarea unei asemenea case este cu mult mai ieftina decat oricare alta. Oamenii mai priceputi si le pot zidi chiar singuri, cu putina sfatuire din partea unui specialist. Ajutor de specialitate este necesar in ceea ce priveste structura de rezistenta a casei, calculele ce trebuiesc facute acum fiind foarte importante.

Zidirea unor pereti din baloti de paie, imbracati cu lemn, s-a dovedit a fi cea mai ieftina si eficienta metoda de a reduce consumul de energie al locuintelor in orice anotimp. Acesti pereti grosi, realizati in intregime din materiale ecologice, naturale si oarecum ieftine, ofera racoare in vremea verii si caldura in vremea iernii.

Balotul de paie este deci un izolator perfect, care nu permite pierderea caldurii prin pereti, in timpul iernii, iar vara impiedica incingerea locuintei, pastrand o racoare mai mult decat confortabila.

Casele de paie

Zidurile inaltate din baloti de paie au o grosime de aproximativ o jumatate de metru. Peretii din baloti de paie se acepera cu lemn sau orice alt material, atat in interior, cat si in exterior. Materialul folosit, cat si grosimea acestuia, impiedica transferul de caldura. De asemenea transferul de caldura este impiedicat si de nenumaratele „camarute” de aer din firele de paie.

Casele de paie si lemn sunt uimitor de rezistente, datorita materialelor folosite, acestea facand fata foarte bine cutremurelor. Structura de rezistenta a casei se poate face fie din fier, fie din lemn de esenta tare. Ansamblarea casei se face cu ajutorul unor legaturi sau dispozitive metalice, cu suruburi.

Fundatia unei asemenea case poate fi zidita din pietre de rau, lipite intre ele cu mortar. Cand se construieste temelia si baza casei, in aceata se fixeaza tepuse de lemn, care vor impiedica paiele sa alunece. De asemenea, balotii de paie for fi si ei legati intre ei prin.

Casele de paie

Acoperisul casei se construieste separat, el fiind adaugat mai apoi pe stalpii de rezistenta ai casei, structura lucrata din lemn de esenta tare sau din fier si otel. Datorita structurii de resistenta, greutatea acoperisului nu este sustinuta de pereti, ci numai de stalpii de lemn sau de metal.

Cat de frumos si odihnitor ar putea trai omul pe pamant.

Mai este cazul sa amintesc de cat de daunatoare sunt materialele moderne de constructie ?! Rezultatul acestor materiale moderne se va vedea si el in starea de sanatate a tuturor.

Teodor Danalache

Casele de paie

Casele de paie

Casele de paie

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

02 August 2012

Vizualizari: 9502

Voteaza:

Casele de paie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

ecologie casa arhitectura

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE