Cast Away - Naufragiatul

Cast Away - Naufragiatul Mareste imaginea.

Cast Away - Naufragiatul - este un film despre partea nevazuta a omului; este un film care ne arata ca singuratatea este un iad insuportabil, iar nevoia omului de comunicare nu poate fi infranata de nimic, caci omul este zidit spre a trai in comuniune cu persoane asemenea lui.

Filmul intareste invatatura crestina conform careia, spre a se cunoaste cu adevarat, omul trebuie sa ramana singur cu el insusi. In galagia si viteza orasului, omul ajunge sa fie trait de programul pe care il are, uitand complet de nevoile sale sufletesti. Abia ramanand singur, in tacere, omul isi poate da seama de valorile vietii, de valoarea celui de langa el, de ceea ce conteaza cu adevarat in viata.

Rolul principal, anume Chuck Noland, este un angajat al companiei de curierat FedEx, a carui viata nu are voie sa iasa dintr-un mecanism rigid, mult prea bine pus la punct. Slujba lui devine una cu insasi viata lui, adesea trebuind sa plece de langa prietena lui (Kelly), spre a rezolva cate o noua problema.

Tom Hanks, care joaca rolul principal, este unul dintre cei mai bine cotati oameni din domeniul cinematografiei, fiind deopotriva actor, producator, scriitor si director. Nascut si educat de o mama romano-catolica, el va ajunge mai apoi mormon, nazarinean, fundamentalist, iar in cele din urma crestin-ortodox. Mama lui vitrega este cea care l-a facut mormon, iar matusa este cea care l-a luat cu ea, la nazarineni. In filmul "Voluntarii", el o va cunoaste pe actrita Rita Wilson, alaturi de care va cunoaste Ortodoxia. Cu aceasta din urma se va si casatori, botezandu-se in Biserica Ortodoxa Greaca.

Cast Away - Naufragiatul

Filmul a fost lansat in ziua de 22 decembrie 2000, in America, de catre studioul Imagemovers / Playtone, in regia lui Robert Zemeckis. Filmarile au fost intrerupte vreme de aproape un an, rastimp in care actorul a trebuit sa slabeasca vreo 20 de kilograme si sa isi lase parul si barba lunga. Pentru rolul din acest film, Tom Hanks a fost recompensat cu un Glob de Aur, o nominalizare la BAFTA si una la "Cel mai bun actor intr-un rol principal", la cea de-a 73-a Gala de decernare a Premiilor Oscar.

Cast Away - Naufragiatul

Chuck Noland este un angajat al companiei de curierat FedEx - Federal Express, a carui viata nu are voie sa iasa dintr-un mecanism rigid, mult prea bine pus la punct. Totul depinde de timp, iar viata i se masoara in secunde. Slujba lui devine una cu insasi viata lui, adesea trebuind sa plece de langa prietena lui (Kelly), spre a rezolva cate o noua problema.

Odata cu venirea sarbatorilor de iarna, Chuck ii pregateste prietenei lui (Kelly) o mare surpriza, anume o cerere in casatorie. Din pacate insa, serviciul nu ii da voie sa se bucure de viata lui personala nici in aceste zile speciale. Astfel, in ajunul Craciunului, Chuck pleaca spre Malaiesia, pentru a rezolva o problema in interes de serviciu.

Calatoria cu avionul se dovedeste a fi insa una de neuitat. In plina noapte, avionul intampina o furtuna puternica, care il face sa se prabuseasca in largul Oceanului Pacific de Sud. Dimineata, Chuck se trezeste aruncat de valuri pe tarmul unei insule parasite. Era singurul supravietuitor.

Trecerea de la o viata in care comoditatea si comfortul devenisera una cu omul, la una in care natura nu ii oferea omului decat materialele ei brute, fara nici o urma de ajutor, a fost zguduitoare. Revenindu-si din socul care il cuprinsese in urma prabusirii si al vederii pustietatii insulei, Chuck incearca sa-si asigure cele mai elementare mijloace de supravietuire, cu greu afland apa, mancare si adapost.

La marginea lumii, el incepe sa se cunoasca !

Vreme de patru ani, zilele s-au scurs fara prea mari schimbari. Cand supravietuirea fizica a fost solutionata, singuratatea si disperarea se vor arata in adevarata lor forta distrugatoare. Desi invatase sa supravietuiasca, greutatea singuratatii si nevoia de comunicare se vor arata a fi adevaratele incercari prin care avea sa treaca, ca si naufragiat.

Nebunia singuratatii isi va arata coltii, pana in momentul in care Chuck isi va crea un prieten imaginar: Wilson. Mingea de volei marca "Wilson", gasita printre ramasitele avionului, se va dovedi a fi un prieten de nadejde si un suport moral incredibil. Aceeasi intrebare se ridica si astazi: Odata ce ai invatat/reusit sa supravietuiesti fizic, cum reusesti sa faci acelasi lucru si in plan sufletesc?!

In cele din urma, el reuseste sa plece de pe insula... complet schimbat interior. Vremea petrecuta ca naufragiat, intr-un loc unde timpul isi pierde insemnatatea, il face pe Chuck sa-si reevalueze principiile vietii.

Teodor Danalache

Cast Away - Naufragiatul

Despre autor

Filme Crestine Filme Crestine

Editor
17 articole postate
Publica din 10 Februarie 2011

31 Iulie 2012

Vizualizari: 7479

Voteaza:

Cast Away - Naufragiatul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE