Ce sa cerem in rugaciune?

Ce sa cerem in rugaciune? Mareste imaginea.

Zilnic ne apasa multime de griji, care ne predispun la mai multa rugaciune, nadajduind la ajutorul lui Dumnezeu. Chiar si la vreme de bucurie inmultim rugaciunea, in speranta unui raspuns imediat din partea Tatalui Ceresc. Dorim ca darurile divine sa se reverse peste noi cat s-ar putea de repede, dar, de cele mai multe ori rugaciunile noastre nu se implinesc pentru ca cerem lucruri nefolositoare, care nu ne ajuta la mantuire.

Dar cum sa facem ca sa cerem in rugaciune numai ceea ce este de folos si sa nu ne mai ostenim cerand tot felul de maruntisuri?

Despre aceasta insusi Mantuitorul le-a vorbit Apostolilor Sai si le-a dat ca model de rugaciune Tatal nostru, rugaciunea cea mai potrivita pentru crestinii din toate timpurile.
in afara de Rugaciunea Domneasca, avem posibilitatea de a ne ruga cuviincios participand la slujbele Bisericii, dintre care cea mai important este Sfanta Liturghie, slujba care cuprinde rugaciuni pentru toate nevoile oamenilor, conducandu-i pe credinciosi pana la punctul maxim al unirii cu Hristos, prin impartasirea cu Preasfantul Sau Trup si Sange.

Desigur, relatia nostra cu Dumnezeu nu se poate limita doar la vremea slujbelor, ci cuprinde si diverse rugaciuni pe care le rostim oridecateori avem ceva pe suflet. De fiecare data trebuie sa avem in minte cuvintele lui Iisus din Gradina Ghetsimani, cand cerea cu insistenta Tatalui sa-L salveze de chinurile care urmau: “Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la mine paharul acesta, dar nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti.” Domnul nostru, ca Dumnezeu si Om deplin s-a predat cu totul voii divine, chiar daca dupa firea Sa umana dorea sa scape de toate patimirile.

Asa si noi, avand exemplul Domnului, sa nu intarziem a aduce inaintea lui Dumnezeu toate dorintele noastre, predandu-ne cu totul voii Parintelui ceresc, pentru ca numai El stie ce avem nevoie si ce trebuie sa primim. Atunci cand ne impreunam mainile la rugaciune, sa cerem toate cate credem ca ne sunt folositoare, incheind rugaciunea noastra cu cuvintele: “Doamne, faca-se voia Ta!” si astfel lasam judecata gandurilor noastre in mana lui Dumnezeu.

Despre acest mod duhovnicesc de rugaciune sincera, vorbeste si Sfantul Teofan Zavoratul. El ne invata sa ne rugam mereu implorand mila lui Dumnezeu, folosind cuvintele: “Doamne, tu vezi ca am nevoie de acel lucru sau ca sufar din pricina acelei nenorociri. Ajuta-ma precum stii si precum vrei. Faca-se voia Ta!” Sau, cu alte cuvinte putem zice: “Doamne ajuta-ma! Doamne izbaveste-ma! Dar sa nu fie ceea ce vreau eu, ci ceea ce vrei Tu!” Acest lucru nu trebuie facut numai o data, ci de multe ori, ca sa aratam ca dorim din toata inima lucrul cerut si ca nu este un simplu moft. Un sfat intelept ne spune ca in rugaciune “Trebuie sa ne facem povara lui Dumnezeu si sfintilor Lui” si astfel mila lui Dumnezeu nu va intarzia sa coboare peste fii ascultatori care se roaga cu nadejde.

Tot Sfantul Teofan ne invata ca de mare folos sunt rugaciunile scurte si rostite des de crestin in functie de dispozitiile sufletului si de preocuparile noastre zilnice: „incepi sa faci ceva? Spune: Doamne, binecuvinteaza lucrarea! Ai incheiat? Striga din tot sufletul: Slava tie Doamne, slava tie! S-a ridicat in sufletul tau vreo patima? Implora-L: Mantuieste-ma, Doamne, ca pier! Gandurile te inconjoara si te intuneca? Striga din nou: Scoate din temnita sufletul meu! Ai teama ca savarsesti ceva rau? Roaga-L: Doamne, povatuieste-ma intru dreptatea Ta! Esti atras de pacat si in primejdie sa cazi? Roaga-te: Nu lasa sa se clatine piciorul meu! Te gandesti la pacatele tale cele multe si te cufunzi in disperare? Striga ca si vamesul: Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosul!”

Spunand in gand si alte rugaciuni scurte, ca de exemplu: „Doamne miluieste-ma!”, „Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma” sau „Sfinte ingere al meu, sa nu ma parasesti pe mine, pacatosul” sa nu intarziem a vorbi zilnic cu Dumnezeu prin rugaciune.

Inaltand tot timpul mintea si inima catre El, ne vom bucura de toata darea cea buna si de tot darul desavarsit care coboara de sus, de la Parintele Luminilor, Cel Ce trimite fiecaruia mila Sa cu dreapta si adanca judecata.

Sebastian Marin

Despre autor

Sebastian Marin Sebastian Marin

Colaborator
19 articole postate
Publica din 08 Septembrie 2009

14 Septembrie 2010

Vizualizari: 1782

Voteaza:

Ce sa cerem in rugaciune? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE