Ce inseamna bucuria?

Ce inseamna bucuria? Mareste imaginea.

Ai vazut vreodata oameni zambind in timp ce merg pe strada, si te-ai intrebat de ce ar avea motive sa zambeasca? Ti s-a intamplat sa ti se spuna ca radiezi de fericire, desi e doar o zi obsnuita? Sentimentul de bucurie este cel care ne apropie de oameni, dar si cel care ne aproprie de propria fiinta.

Acesta este cel care ar trebui sa ne ghideze viata in fiecare zi, dar si sa ne straduim sa il daruim celor pe care ii intalnim, in fiecare zi. Iar acest lucru il putem face printr-o atitudine deschisa si prin cat de mult suntem dispusi sa ii ascultam pe ceilalti, sa ii ajutam, sa le dam o parte din fericirea noastra.

Maica Tereza spunea ca "bucuria este plasa iubirii in care poti prinde suflete". Si este adevarat: simplu zambet, atunci cand cunosti o persoana noua, e de ajuns pentru a-i castiga inima pentru a ti-o mentine pe a ta sanatoasa.

"Uneori bucuria este sursa zambetului sau, dar uneori zambetul tau poate sa fie sursa bucuriei", ne invata budistul Thich Nhat Hanh, aratandu-ne ca atitudinea este, pana la urma, ceea ce conteaza, si nu neaparat motivele concrete pentru care simtim bucuria.

Oferind insa bucuria noastra celor din jur, aratandu-le ca ne pasa, ii putem ajuta in cele mai negre perioade. Pur si simplu sa stii ca un prieten este langa tine poate fi un mare ajutor in timp de necaz. "O singura bucurie sparge o suta de dureri", ne arata un proverb chinezesc.

Bucuria nu inseamna insa bogatii, sau putere, sau indeplinirea vreunui scop ascuns. Nu inseamna nici macar implinirea sau fericirea personala, in sens traditional. Bucuria este cea pe care o resimtim in fiecare zi, multumirea pentru fiecare lucru frumos pe care il vedem in jur si posibilitatea de a trece peste dificultati fara sa cadem in intunericul depresiei.

De cele mai multe ori, bucuria reprezinta posibilitatea de a actiona pentru un scop nobil, simtamantul de a fi util familiei sau comunitatii in care traim. "Bucuria poate fi reala numai daca oamenii isi vad viata ca pe un serviciu, si daca au un obiectiv precis in afara propriei persoane si in afara fericirii personale", ne arata Lev Tolstoi.

Iar bucuria care vine din indeplinirea acestui obiectiv nu este obtinuta fara efort. Henri Nouwen, preot catolic, spunea ca "Bucuria nu apare pur si simplu. Trebuie sa alegem bucuria si sa o realegem, in fiecare zi". In acelasi mod, trebuie sa stim sa oferim bucurie si sa aducem bucuria in viata celor din jur, in fiecare zi, chiar daca trebuie sa facem eforturi.

Intr-un final, vom ajunge sa vedem bucuria peste tot in jurul nostru, la fel cum o spune poetul bengalez Tagore: "Bucuria este pretutindeni; este in patura verde de iarba a Pamantului; In linistea serena a cerului; In exuberanta nebuna a primaverii; in abstintenta severa a iernii cenusii; in carnea care ne misca trupul; in silueta perfecta a omului, dreapta si nobila; in fiintare; in exercitiul puterilor noastre; in dobandirea cunoasterii; in lupta cu raul...bucuria este peste tot".

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 7425

Voteaza:

Ce inseamna bucuria? 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

bucurie zambet fericire

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE