Copilul - dar al lui Dumnezeu

Copilul - dar al lui Dumnezeu Mareste imaginea.


Copilul - Dar al lui Dumnezeu

Orice copil care apare pe lume este un dar al lui Dumnezeu si, ca atare, o minune. Toate lucrurile ce apar in lume spre folosul oamenilor sunt daruri ale lui Dumnezeu si, ca atare, minuni, nepatrunse deplin. Dar copilul ca omul incepator este un dar si o minune mai presus de ele. Pentru ca el este o forma noua de constiinta, doritor sa le cunoasca pe toate, dar nemultumit numai cu ele, ci tinzand sa cunoasca si ceea ce le depaseste sau cauza lor, care nu numai le cuprinde pe toate, ci le si aduce la existenta si le repeta in forma lor complexa, variata, dar in armonie. Parintii prin care vin copiii la existenta nu sunt nici ei cauza ultima a copiilor, ci instrumentul prin care sunt adusi la existenta. Si sunt adusi la existenta ca sa cunoasca toate ale lumii si sa le depaseasca, dar imaterial si de la altii si invatand si ei cu vremea pe altii.

Fiecare copil vine la existenta ca un mod propriu al umanitatii, spre imbogatirea ei. Fiecare e chemat sa se incadreze in unitatea umanitatii si niciodata nu e perfect definit in ceea ce reprezinta si aduce el. Fiecare e adus la existenta cu pornirea smerita de a invata de la altii si cu pornirea generoasa de mai tarziu de a invata pe altii. Dorinta lor lacoma si increzatoare de a invata, care ii face capabili sa inainteze spre Impartia lui Dumnezeu, ne e data ca pilda de Mantuitorul cand spune: "Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti, ca a unora ca acestia este lmparatia cerurilor" (Matei 19, 14). Cu pilda copiilor, Mantuitorul leaga si porunca data celor mari sa nu-i opreasca in inaintarea spre lmparatia cerurilor, ci sa-i ajute la aceasta, ba chiar sa si invete din dorinta lor smerita de cunoastere, aratand chiar in aceasta pe copii ca invatatori in lipsa de mandrie egoista, in deschiderea spre invatarea celor ce depasesc lumea aceasta.

Dragi copii, in calitate de preot batran si de fost dascal al multor preoti, va pot spune acestea:

Bucurati-va ca jocul vostru nu mai tulbura vazul parintilor intristati ca nu pot da indrumarile cele mai de pret pentru viata pe care le gandeau in sinea lor si se temeau de ce li se poate intampla. Bucurati-va ca puteti afla acum ca nu exista numai lucrurile vazute si oamenii care din frica nu va puteau vorbi despre toate cele ce exista. Va pot spune ca deasupra lor sunt izvoare si puteri care ne ajuta sa largim si sa intarim viata noastra daca ne deschidem lor.

Acum puteti afla ca langa fiecare din voi este un inger nevazut care va pazeste viata si va indruma pe calea binelui daca i va deschideti si-l chemati prin rugaciune. Iata cum suna o astfel de rugaciune, pe care e bine sa cereti sa va invete si la gradinita: "Inger, ingerasul meu, Ce mi te-a dat Dumnezeu, Totdeauna fii cu mine si ma invata a face bine. Eu sunt mic, tu fa-ma mare, Eu sunt slab, tu fa-ma tare. In tot locul ma insoteste si de rele ma pazeste."

Acum puteti afla ca aveti un Tata in cer impreuna cu toti oamenii, care ne iubeste pe toti si vrea sa ne iubim toti ca niste frati si are puterea sa ne ajute mai mult decat tatal nostru pamantesc. Dar pentru aceasta trebuie sa I va deschideti si Lui cu iubire prin rugaciunea "Tatal nostru" pe care cereti parintilor si invatatorilor sa va invete si pe care sa o spuneti seara la culcare, dimineata si inainte de mancare.

Acum puteti afla ca Tatal ceresc are un Fiu, Unul-Nascut, care a venit la noi ca om din iubire pentru noi si s-a lasat rastignit pe cruce ca sa invinga moartea noastra. Se cade sa-I multumiti cat mai des pentru aceasta, facandu-va semnul crucii care va va ajuta sa invingeti orice greutate si sa reusiti in orice lucru de folos. La orice inceput de drum, la orice plecare de acasa faceti-va semnul crucii spunand: "Doamne ajuta", sau "In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh", care ne arata ca Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al iubirii intre cele mai inalte Persoane, deci ne iubeste si pe noi trimitand pe Fiul Sau sa Se rastigneasca pentru noi si ne cere si noua sa ne iubim.

Faceti acestea ca sa-L aveti pe Dumnezeu cu voi in toate clipele vietii. Sa stiti ca neamul nostru a putut invinge toate greutatile din cursul istoriei, fiind unit si intarit prin aceasta credinta.

Martie, 1993
Parintele Dumitru Staniloae

Vezi galerie imagini: Icoana din sufletul copilului

Pe aceeaşi temă

30 Mai 2014

Vizualizari: 35911

Voteaza:

Copilul - dar al lui Dumnezeu 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE