Credinta trebuie sa lase zambete pe unde treci

Credinta trebuie sa lase zambete pe unde treci Mareste imaginea.

A avea credinta nu inseamna doar sa mergi la Biserica sau sa te inchini cand treci pe langa Casa Domnului. De cele mai multe ori, uitam ca trebuie sa manifestam credinta prin actiunile noastre, prin dorinta sincera de a intinde o mana de ajutor celor nefericiti sau fara noroc. Urmele credintei noastre trebuie sa fie intotdeauna zambetele celor pe care ii intalnim si pe care ii ajutam.

Romania este tara cu cei mai multi credinciosi declarati: spunem ca noi credem in Dumnezeu, ca avem teama de Dumnezeu, ca ii urmam indemnul si ca regretam pacatele comise. Dar pacatele nu stam niciodata sa le numaram, caci ne incredem in canoanele preotului si in iertarea promisa celor care se caiesc. Uitam vorba buna care spune ca "regretul se uita inspre trecut, credinta se uita in sus". Mergem cu miile la pelerinaje, la manastiri, sa ne inchinam la moaste. Dar suntem de multe ori lenesi si fara initiativa, ne invidiem sau ne uram aproapele fara motiv si fara folos.

Si daca Iisus poate aduce la caile cele bune o oaie ratacita, cine poate aduce pe calea cea buna oile care fac turma doar de dragul de a face ceva? Nu odata ne-a fost dat sa asistam la scene rusinoase, in timpul sarbatorilor mari, in fata Bisericii sau in Biserica, batranii impingandu-se si calcandu-se in picioare pentru a prinde slujba sau apa sfintita. Ne-am intrebat ce rost au toate acestea in fata lui Dumnezeu, daca sufletul nu ne este curat si orientat catre realizarea unei lumi mai bune decat este aceasta?

Faptele bune trebuie sa dureze

Prea des, alegem sa fim crestini doar cu vorba, si nu cu fapta. Iar asta nu inseamna neaparat sa dam doi bani saracului care ne asteapta in pragul fiecarui magazin. Stim bine ca atunci cand dai cuiva un peste, nu il oferi mancare decat pentru o masa. Atunci cand il inveti sa pescuiasca, atunci ii oferi mancare pentru intreaga viata. Trebuie sa alegem intotdeauna sa facem fapte bune care au un efect durabil si care cladesc o lume mai buna, si nu ingroasa randurile celor nefericiti.

Credinta inseamna efort sustinut

Credinta inseamna, de multe ori, sa facem un efort sustinut de a ajuta lumea in care traim, sa provocam noi insine o schimbare in bine. Credinta inseamna sa faci in fiecare zi pe cel putin o persoana sa zambeasca de fericire, sa se simta bine. Poti face asta printr-o vorba buna sau prin oferirea ajutorului la nevoie. Sa nu uitam insa ca fericirea celui de langa noi se construieste in timp si cu pasi mici. Martin Luther King spunea: "Fa primul pas in credinta. Nu trebuie sa urci toate scarile, fa doar primul pas". Cu siguranta ca dupa ce am facut primul pas, restul va fi mult mai usor.

Educatia si sfatul crestin

Trebuie sa ii invatam si pe altii sa ajute, sa cladeasca, sa ii invatam pe altii valorile crestine. Vedem de multe ori paiul din ochiul celuilalt, insa nu ne uitam in familia noastra, in comunitatea in care traim, sa incercam sa starpim comportamentele nesanatoase care nu aduc nimic bun. Caci raul, precum spunea poetul Wystan Hugh Auden , ”e nespectaculos si intotdeauna uman, si doarme in pat cu noi, si mananca la masa noastra “.

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 2876

Voteaza:

Credinta trebuie sa lase zambete pe unde treci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE