Crestinul compromisului... sau iluzia de a fi pe calea cea buna

Crestinul compromisului... sau iluzia de a fi pe calea cea buna Mareste imaginea.

In ziua de azi,foarte multi crestini activi din punct de vedere bisericesc,care merg regulat la Biserica Duminica,in zilele de sarbatoare....participa des la felurite slujbe,merg prin pelerinaje,se spovedesc si impartasesc,citesc diferite carti religioase...tin post......si multe altele......deci avand o astfel de viata din punct de vedere duhovnicesc.......si totusi, traind in pacat si practicand zi de zi pacatul sub o forma sau alta...acestia au impresia ca sunt langa Dumnezeu...cand de fapt,i n realitate, nu sunt.....pentru ca o viata crestina ..ca sa aiba un real efect in procesul de mantuire este obligatoriu sa fie o viata COMPLETA si COMPLEXA....Altfel degeaba totul....

Si ma voi referi aici in principal la viata traita in afara Bisericii...adica acasa, pe strada la locul de munca, in alte parti care nu au nici o legatura cu Dumnezeu...Pentru ca, nu-i asa la Biserica toti suntem crestini....la fel si cand mergem in pelerinaje.......Adevarata credinta insa se dovedeste in afara acesteia si in special in locurile in care nu exista credinta si in care, la un moment dat, ne putem gasi.....si in care in mod normal, nu am avea ce cauta, dar o imprejurare anume sau Satana ne-a facut sa ajungem acolo.....

Deci multi dintr-e noi...traind pacatul si practicand pacatul,sub o forma sau alta,fie ca este vorba despre un pacat fizic/faptic...verbal...sau al gandului.....si aici ma refer la practicarea regolata...cronica a acestuia,pentru ca nu-i asa...nu exista om care sa nu greseasca..insa atunci cand pacatul se transforma din greseala intr-o practica de durata in timp, nu mai este vorba despre greseala ci mai degraba despre rea-vointa. ba mai mult,asa cum am mai spus si cu alta ocazie,multi dintr-e acesti "crestini"...luand in desert iertarea lui Dumnezeu, ajung sa inglobeze in practica lor pacatoasa inclusiv sfintele taine ale Spovedaniei si Impartasaniei,in sensul ca in principal in preajma zilelor de sarbatoare si a posturilor mari de peste an (si nu numai....) dupa ce se spovedesc si impartasesc,isi continua nestingheriti trairea in pacat,desi viata lor ar fi trebuit sa se schimbe pentru totdeauna...mizand pe faptul ca Dumnezeu ii va ierta din nou si din nou.Numai ca asa cum am mai spus,Dumnezeu nu poate fi luat "la misto..."..peste picior, nici prostit sau amagit. Mantuitorul,dupa ce a iertat a spus DU-TE SI NU MAI PACATUI......ori cine a continuat sa traiasca in pacat dupa aia a ANULAT toata iertarea care i s-a dat.pentru ca a tratat-o cu batjocura si dezinteres.....si probabil ca pacatele facute inaintea primirii iertarii s-au "reactivat" si s-au adaugat la numarul celor facute in continuare.......

Si ma voi referi aici la cele care cred eu ca ar fi principalele pacate care impiedica crestinul sa se apropie de Dumnezeu si il indeparteaza pe acesta in directia Iad......Asa cum am spus,aceste pacate pot fi :Pacate fizice/faptice....verbale...si ale gandului. Toate sunt la fel de grave...pentru ca pacatul este pacat si oridecare ar fi el...practicat regulat si devenind parte a vietii noastre si obisnuinta......duce catre condamnare vesnica.....Voi lua doar cate un exemplu din fiecare tip de pacat ...cel pe care il cred a fi cel mai raspandit in randul crestinilor de azi........

Si voi incepe cu pacatul fizic......si il voi spune direct.....este vorba in primul rand despre pacatul sexual...adica ORICE tip de relatie sexuala care se petrece in afara cuvantului Sfintei Scripturi.Pentru ca,asa cum spune Biblia,trairea in pacat din acest punct de vedere nu inseamna doar a-ti insela partenerul de viata.Aceasta este doar o mica parte a acestui pacat.In realitate,acest pacat se produce cel mai des in cadrul cuplurilor deja unite inaintea lui Dumnezeu...adica in cadrul casniciilor....La fel si in cadrul celor care stau impreuna...poate de multi ani....zeci de ani....dar nu sunt uniti inaintea lui Dumnezeu.Si acestia traiesc la fel in pacat.........Oricum,neascultarea de Dumnezeu si de Scriptura,in oricare dintr-e aceste forme ale pacatului se practica,nu poate avea decat consecinte grave...negative...dureroase....de cele mai multe ori ducand la alte pacate groaznice,cum ar fi avortul(cu posibile complicatii grave pentru sanatate in viitor.....),crima post-natala sau abandonul de copii......alte grozavii...despartiri,certuri,parasiri,batai si chiar crime. Toate avand ca si consecinta NEASCULTAREA STRICTA,FARA COMPROMISURI de Cuvantul lui Hristos......Pentru ca in Crestinism,NU exista jumatati de masura sau parti.Este TOTUL sau NIMIC !

Iar in legatura cu acest subiect,Sfanta Scriptura lamureste clar problema.ORICE relatie cu consecinte sexuale traita in afara casatoriei este PACAT. ORICE relatie cu consecinte sexuale traita in cadrul casatoriei,avand alt scop decat acela de a procreea,adica de a naste copii,este PACAT. deci folosirea anticonceptionalelor,steriletului,prezervativului,si a oricarei metode de impiedicare a formarii sarcinii este PACAT.Pacat asemanator cu cel al uciderii prin avort sau post natal........adica crima la o scara mai redusa...dar tot crima se numeste.

Un alt subiect foarte "sensibil" dar care nu ar trebui sa fie deloc asa,deoarece si aici Biblia este clara si transanta este acela al despartirilor in cadrul casniciilor deja formate in fata lui Dumnezeu,legate....iar ceea ce Domnul a legat,nici un om nu poate desparti....totusi,Sfanta Scriptura spune asa: "ORICINE isi lasa nevasta,si ia pe alta de nevasta ,PREACURVESTE fata de ea.Si daca o nevasta isi lasa barbatul,si ia pe altul de barbat,PREACURVESTE...."Marcu:10:11-12. Cuvantul lui Dumnezeu,in toata valabilitatea si importanta lui. Singura situatie in care este permisa recasatorirea este acela in care unul dintr-e parteneri moare.doar atunci,desi si in acea situatie,un adevarat crestin nu ar trebuisa faca asa ceva,deoarece,odata ce te-ai legat de cineva inaintea lui Dumnezeu,te-ai legat nu numai pentru aceasta viata...ci si pentru Viata de apoi,adica pentru Vesnicie.....totusi,Scriptura permite,deci nu este pacat.Doar propria constiinta decida daca merita facut acel pas sau nu. O alta situatia particulara,ultima de altfel este aceea ca despartirea este PERMISA intr-un caz de CURVIE,adica de inselare a partenerului,cu MENTIUNEA cel sau cea care s-a despartit de partenerul infidel NU ARE VOIE sa se recastoreasca...altfel intra in starea de PREACURVIE,asa cum ne arata si Scriptura...adica alt pacat. SINGURELE 2 variante pe care cel sau cea inselata le poate alege este CELIBATUL,adica trairea de unul sau una singura,eventual CALUGARIA, sau........IMPACAREA ce cel sau cea care a gresit.......varianta pe care un adevarat crestin nu are cum sa nu o ia in calcul..deoare se refera la varianta IERTARII ,situatie neconditionata in ceea ce il priveste pe Dumnezeu la adresa noastra,si pe care si noi ar trebui sa o urmam la fel........Si acum: din pacate,noi ortodocsii avem cateva bizarerii ciudate in ceea ce priveste acest subiect,si ma voi opri aici.Cu specificatia ca din pacate si cu mult regret,am constatat ca neoprotestantii ne-au cam luat-o inainte in ceea ce priveste acest subiect atat de sensibil si totusi atat de capital in ceea ce priveste procesul de Mantuire. la ei lucrurile sunt clare: Sexul INTERZIS inainte sau in afara casatoriei....un barbat si o femeie,odata uniti,NU mai au dreptul sa se desparta,decat in caz de curvie (inselare...) singura varianta fiind celibatul. Iar recasatorirea este permisa,asa dupa cum zice si Scriptura,doar in caz de deces.Si bineinteles,interzis folosirea prezervativului si a oricaror forme de intrerupere a sarcinii. De ce ei pot si noi nu putem......?

Mai departe:Pacatul cel mai raspandit din punct de vedere al cuvantului...vorbirii...eu il consider a fi BARFA...adica vorbirea de rau la adresa cuiva care nu este de fata.Un pacat urat si extrem de des practicat aproape in orice situatie in care se intampla ca minim doi oameni sa fie adunati impreuna. ce spune Mantuitorul....? ''Unde sunt doi sau trei adunati in numele meu...si eu sunt acolo...". DA...DAR cei 2 sau trei adunati sunt adunati in numele LUI,nu in alt nume.In numele Lui inseamna rugaciune,smerenie,pace. Acolo unde este barfa,vorbire de rau...cei care practica acest gen de vorbire il au pe Dracu'' in mijlocul lor,nu pe Hristos !!! pana si in Sfanta Biserica se barfeste,chiar in timpul Sfntei Liturghii.....cu nerusinare,de multi dintr-e cei care isi spun a fi "crestini". ce sa mai zicem de mediile necrestine..... Trist dar adevarat.

Iar: Pacatul cel mai raspandit din punct de vedere al gandului eu il consider a fi...care altul decat pacatul primordial...pacatul care l-a aruncat pe Satana din Cer,atunci cand acesta ,in frumusetea lui s-a gandit ca isi poate pune scaunul de domnie mai sus decat cel al Creatorului sau.....pacatul care i-au facut pe parintii nostrii primordiali...Adam si Eva...sa creada ca pot fi "cineva"..ca pot sa conteze mai mult decat le-a permis Dumnezeu sa o faca......sa fie mai importanti decat sunt in realitate.......pacatul care macina si in ziua de azi atatea si atatea suflete.....umplandu-le de slava desarta si indreptandu-le catre Iad.......pacatul din care se naste TOATE celelante pacate..de la slava desarta...pana la ucidere..si anume pacatul MANDRIEI. El este cel mai raspandit cand vine vorba de pacate ale mintii...si este si cel mai distructiv.......tocmai pentru ca este un pacat "dulce''...care nu "doare"....aici pe Pamant.......atat cat va durea in iad.

Deci acestea sunt dupa parerea mea,cele mai importante exemple ale celor mai raspandite pacate in cele trei zone : TRUP,MINTE si SUFLET din zilele noastre.......Ne place sa citim vietile Sfintilor,si este minunat...insa nu este de ajuns. Trebuie sa le si URMAM exemplul de traire si vietuire..altfel in zadar sunt toate. Si Sfintii cum au devenit Sfinti...? Pentru ca nu s-au nascut sfinti...ci s-au sfintit de-a lungul vietii...perfectionandu-se PERMANENT in cresterea duhovniceasca...? Cum...? Prin respectarea cu STRICTETE SI FARA COMPROMISURI a Cuvantului lui Dumnezeu.Noi avem exemplele vietilor lor...dar ei atunci nu aveau asa ceva..il aveau numai pe Hristos....exemplul sau si Cuvantul sau. pe care l-au urmat ad literam...fara compromisuri cu lumea si pacatul..si asa au devenit Sfinti. Aceeasi cale trebuie sa o urmam si noi...........alta varianta nu exista. 

Antoneac Gabriel

Despre autor

gabriel antoneac gabriel antoneac

Colaborator
4 articole postate
Publica din 23 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 2816

Voteaza:

Crestinul compromisului... sau iluzia de a fi pe calea cea buna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE