Cum l-au judecat pe hot

Cum l-au judecat pe hot Mareste imaginea.

Intr-un oraş trăia un prinţ bogat. El avea multă avere şi mulţi robi, care lucrau pe ogoarele lui. Prinţul şi-a construit un castel pe un mal înalt al râului, lângă castel a construit o biserică bogată, iar împrejurul lor a ridicat un zid înalt cu turnuri. Toţi oamenii din acele ţinuturi ştiau de bogăţia prinţului şi de firea lui înfocată. Nu putea să-şi stăpânească mânia şi mulţi oameni au suferit din cauza aceasta.

Odată, prinţul şi-a pierdut inelul său drag, pe care-l preţuia foarte mult. Dintre toate slugile, cel mai mult avea încredere în Ivan, bătrâna lui slugă. Numai pe el îl lăsa să intre în dormitorul lui.

- Unde este inelul? - l-a întrebat mânios prinţul pe Ivan.

Bătrânul s-a speriat şi a început să caute prin cameră, a început şi prinţul să caute, dar nu au găsit inelul nicăieri. Ivan ştia că va trebui să răspundă numai el pentru această pierdere.

Prinţul s-a înroşit de mânie, l-a numit pe bătrân hoţ şi l-a întrebat unde a ascuns inelul. Ivan nu ştia ce să răspundă şi i-a spus doar că nu a văzut acel inel. Prinţul nu l-a crezut pe Ivan; nu s-a gândit că Ivan i-a slujit cinstit mai mult de douăzeci de ani şi a poruncit să fie schingiuit. Călăii au început să-l bată pe Ivan, să-l ardă cu foc, şi să-i ceară lămuriri. Răbda mult Ivan şi spunea ca şi mai înainte că nu l-a luat, dar într-un sfârşit nu a mai rezistat şi a luat vina asupra sa, numai ca sa scape de chinuri. L-au condamnat la moarte. S-a adunat mult popor să privească condamnarea lui Ivan. L-au adus pe bătrân; Ivan s-a închinat în faţa oamenilor, a ridicat mâinile spre cer şi a zis:

- Eu nu-mi amintesc să fiu vinovat! Dumnezeu vede că sunt nevinovat!

Prinţul a auzit acestea, dar nici de această dată nu l-a crezut pe Ivan, ci a poruncit să fie omorât.

A trecut mai mult de un an după a- ceastă întâmplare, pe mormântul lui Ivan creşteau demult buruienile, iar prinţul a şi uitat să se mai gândească la inelul său. într-o noapte s-a pornit o furtună şi a smuls acoperişul clopotniţei bisericii de lângă palat. Dimineaţa oamenii s-au dus să repare acoperişul şi au văzut un cuib vechi de cioară, iar în el, printre alte gunoaie, era şi inelul prinţului - se ştie că ciorile şi coţofenele au obiceiul să ducă în cuiburile lor obiecte strălucitoare. Se vede că cioara a intrat prin geamul deschis şi a luat inelul, iar pe Ivan l-au schingiuit şi l-au condamnat pentru o faptă pe care nu o săvârşise. I-au dus prinţului inelul găsit.

El şi cei ce l-au chinuit pe Ivan s-au îngrozit. De atunci, prinţul nu a mai cunoscut liniştea: zi şi noapte îl vedea în faţa sa pe Ivan, stând înainte de moarte cu mâinile ridicate spre cer. Prinţul şi-a amintit şi de ceilalţi oameni care au suferit din cauza mâniei şi judecăţii sale nedrepte. Atunci s-a smerit inima bătrânului prinţ. A hotărât ca niciodată să nu mai judece sau să pedepsească pe cineva. A trecut mult timp de atunci, palatul acela s-a ruinat, dar amintirea osândirii lui Ivan este vie printre oameni, până în ziua de azi.

Pilde si istorisiri pentru copiii crestini, Editura Areopag

Cumpara cartea "Pilde si istorisiri pentru copiii crestini"

Pe aceeaşi temă

23 Martie 2017

Vizualizari: 731

Voteaza:

Cum l-au judecat pe hot 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

pilde pilde crestine

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE