Cum scapam de mirosul pacatului ?

Cum scapam de mirosul pacatului ? Mareste imaginea.

Fii viu suta la suta. Cand vei mai fi increzator? Asuma-ti responsabilitatea. Accepta responsabilitatea deplina pentru comportamentul tau. Suntem de acord, “viata” ne poate rani. Speranta falsa e periculoasa, e patologica.

Fii atent in jurul tau la exemplele de speranta adevarata fata de speranta falsa. Increderea e o atitudine, iar atitudinile ni le insusim. Cuvantul “incerc” este un exercitiu periculos, elimina acest cuvant.

“Grija” e o boala cumplia, fa-ti griji pozitive. Scapa de fricile universale: frica de a fi inferior, frica de a fi vulnerabil, frica de a fi respins. Frica nu e o neliniste fata de pericolul in sine, ci un raspuns la un potential pericol.

Intelege de ce iti este frica. De pedeapsa ? Scapi prin spovedanie. De iad? Te-a scapat Invierea. Arata un interes real fata de necazul altuia. Evita racelile si oamenii nervosi ori de cate ori poti. Esti oglinda vie a gandurilor tale.

Ce ai impresia ca ai sunt lucrurile tale, tot ceea ce posezi. Totusi, hainele se rup. Casele se invechesc. Masinile ruginesc. Averile scad.

*

Un turist il intreaba pe un preot sarac:

- Numai atat aveti?

Preotul arata spre valiza turistului:

- Dar dumneavoastra, numai atat aveti?

Turistul raspunde:

- Eu sunt in trecere.

- Si eu la fel, spuse preotul.

*

Oamenii maturi spiritual vad dincolo de ei insisi. Viata ta e demna de o motivatie nobila. Concentreaza-te asupra Solutiei. Perspectiva: care e cel mai rau lucru care ti se poate intampla, cand esti singur? Dar cand Neatinsul e cu tine?

La batranete, sfatuit sa incetineasca ritmul, Diogene raspunde ca e ultimul in cursa de stafeta, nu poate incetini.

Asuma-ti responsabilitatea. Poti construi o viata noua, din apa si din Duh. Crede in ceva important. Viata ta e demna de o motivatie nobila. Fii tolerant. Vei deveni mai agreabil. Fii curajos. Foloseste frica pe o energie.

Iubeste. Pentru ca trebuie sa stii ce e bucuria. Fii ambitios. Un efort izolat nu iti va rezolva problemele. Zambeste. Nimeni altcineva nu o poate face in locul tau. Nu lasa necazurile din trecut sa iti dicteze deciziile ulterioare. Gaseste o cale de iesire si poti progresa.

Imi esti prieten? Inseamna ca imi dedici o parte din timpul tau. Ma asculti, dar nu ca un juriu. Regreti cand ma jignesti. Nu profiti de mine.

“Tontul” ambitios e suparat ca toti colegii rad de el. Citeste mult si e singurul care identifica o roca la ora de geografie. Ajunge doctor.

Faci alegeri zilnice: aspectul fizic, limbajul, comportamentul, oamenii de contact, informatiile, locurile, timpul. Alegeri esentiale: ceea ce crezi, ceea ce vei dobandi, ceea ce visezi, daca iti vei urma visele, valorile in care sa crezi, ceea ce inveti, cum inveti, cum reactionezi la necazuri.

Oricat de egoist se presupune ca ar fi un om, exista evident in natura sa unele principii care il fac sa se intereseze de bunatatea altora si fac fericirea lor necesara lui, desi nu are nici un profit direct din acest lucru, in afara faptului ca ii vede fericiti.

Daca vezi o victima ca se ineaca, sari sa o salvezi. Nu exista nici o dovada ca paianjenii au vreo idee despre scopul pentru care construiesc panzele, acela de a prinde muste. Esti crestin, iar scopul vietii este dobandirea Duhului Sfant. Nu esti confuz, stii de unde vii si incotro te indrepti.

Nou-nascutul in credinta simte lumea ca pe un amalgam zgomotos in plina expansiune. Educatia crestina e decisiva in formarea copilului. Copiii Kung din Kalahari au mai putine sanse sa toarne apa dintr-un pahar in altul. Copiii din Bali vor deveni dansatori priceputi, iar norvegienii schiori. Unii copii cumpara carnea de la supermarket, altii vaneaza. Crestinul inocent ca un copil va simti vibratia pacii, a linistei si a faradegrijei.

Dupa ce o furnica moare, substantele formate din corpul ei in descompunere stimuleaza alte furnici sa ii care corpul intr-o gramada de gunoi din afara musuroiului. Daca o furnica vie e stropita cu substante emanate de corpul in descompunere, aceasta e carata la gramada de gunoi de celelalte furnici. Cand se intoarce, e carata din nou. Aceste incercari premature de ingropare continua pana cand mirosul mortii se imprastie.

Scapi de orice miros al pacatului numai nerepetand faradelegea spovedita.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 3698

Voteaza:

Cum scapam de mirosul pacatului ? 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • aurelia ecaterinaPostat la 2011-10-17 13:14

    Doamne ajuta! Minunat...de folos sufletului articolul dumneavoastra.

  • andriesei florentinaPostat la 2011-04-06 14:08

    Frumos si bine scris.Toate trec si odata cu ele trecem si noi,lumea e trecatoare fiindca vedem cu ochii nestatornicia ei,vedem cum bunurile se castiga cu truda si se ispravesc repede,vedem griji,vedem frica, vedem suparari care tulbura,vedem patimi si boli,vedem cum ne razboim,vedem lipsa de pace...dar cu adevarat nu vedem ca patria sufletului e langa Dumnezeu.Nu avem niciodata odihna si multumire.Ochiul omului nu se mai satura de cate vede si urechea de cate aude. Datorita sufletului traim în lume si prin el nadajduim sa traim fericiti în rai si noi nu-l bagam în seama cu nimic sau cu f putin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE