Domnul nostru Iisus Hristos si educatia

Domnul nostru Iisus Hristos si educatia Mareste imaginea.

Motto: Si chemand la Sine multimea, laolalta cu ucenicii Sai Le-a zis: "Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”. ( Marcu 8, 34 )

educatio (latina) = crestere, instruire, formare, educatie

Se stie ca educatia are multe aspecte: educatie fizica, ed. intelectuala, ed. morala, ed. religioasa, ed. civica, ed. estetica, ed. nationala, etc. Se cuvine sa invatam de la inaintasii nostri. De exemplu, marele geograf si educator roman, Simion Mehedinti ne avertizeaza ca: "nu poti fi om deplin fara a fi crestin” si ca "un om ca si un popor atata pretuieste cat a inteles din Evanghelie” .

Romania, tara crestina, recunoaste 17 culte religioase din care 15 sunt culte crestine, adica si-au afirmat vointa de a-L urma pe Hristos.

"Din mila Sfantului - vorba lui Eminescu - facem umbra pamantului” si uneori "ingenunchem” in rugaciune constienti ca avem o directie de crestere, de formare, de instruire, de educatie spre Tatal Ceresc, prin intermediul Fiului si al Duhului calauzitor spre "tot adevarul”. (Ioan 14, 4, si urmatoarele; 16, 13 si urmatoarele; I Ioan 2, 27 ).

in procesul educatiei crestine suntem uneori constienti ca avem de biruit necazurile si ispitele lumii pe care le aduce Ispititorul. stim ca Ispititorul e deja biruit de Fiul care alege iubirea spre Tatal si respinge iubirea spre poftele lumii. Suntem incurajati sa biruim lumea, asemenea Lui ( Matei 4, 1-11; I Ioan 1, 16-17; Ioan 16, 33; I Ioan 5,4-5 ).

Putem observa doua aspecte care stau la baza succesului repurtat de Domnul nostru Iisus Hristos: pe de o parte iubirea constanta fata de Tatal, de cealalta parte refuzul constant fata de „pofta trupului, pofta ochilor si trufia vietii”.

Educatia crestina sau stilul de viata care-L urmeaza pr Hristos se bazeaza in principal pe autoritatea educativa unica si pe energia care vin de la Hristos. El ne spune: "Unul este invatatorul vostru, Hristos, iar voi toti sunteti frati” ( Matei 23, 8 ). Deasemenea : „Fara Mine nu puteti face nimic” ( Ioan 15, 5 ). Succesul educatorului crestin depinde de legatura sa organica, vitala cu Hristos: „Cel ce ramane intru Mine, si Eu intru el, acela aduce multa roada” ( Ioan 15, 5 ).

Deasemenea, educatia crestina se bazeaza pe adeziunea libera a persoanei: „Daca voieste cineva sa vina dupa Mine...” ( Marcu 8, 34 ).

stim ca de obicei parintii dau copiilor lor tot ce este ( mai ) bun, atat ca hrana, imbracaminte, cat si ca educatie. Iata cum a procedat scriitorul englez Dickens cu fiul sau, scriindu-i: „Am pus in cufarul tau un «Nou Testament» e cea mai buna carte pe care lumea a cunoscut-o vreodata; alta mai buna n-are sa cunoasca niciodata” .

Asadar, atat la nivel de individ si de familie, cat si la nivel de popor cuvantul lui Dumnezeu este recomandat atat ca remediu cat si ca sursa de energie si satisfactie. Convins de acest adevar, Wilson, presedinte al S.U.A. si laureat al premiului Nobel pentru pece afirma: „nici un popor mare nu va putea sa-si biruie ispitele si nebuniile daca nu-si invata copiii sa cunoasca Cuvantul lui Dumnezeu... dreptatea popoarelor ca si a insilor trebuie insuflata de Biblie. Eu deplang pe oamenii care nu citesc Biblia in fiecare zi. Ma mir ca ei se lipsesc de aceasta putere si placere” .

Insa, dupa cum stim, educatia crestina urmareste nu doar realizarea binelui temporar, ci cucerirea fericirii nesfarsite. Domnul nostru Iisus Hristos ne spune: „adevar adevar va spun: «cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica...»” ( Ioan 5, 24; 17, 1-2, etc ).

Se cuvine sa fim constienti deasemenea de urmatoarele cuvinte ale Stapanului, invatatorului, Mantuitorului, Dumnezeului nostru: „Adevar adevar va spun: nu este sluga mai mare decat domnul ei, nici solul mai mare decat cel ce l-a trimis. De vreme ce stiti acestea, fericiti veti fi de le veti face.” ( Ioan 13, 16-17 ).

Pr. Prof Ioan Ciungu

Despre autor

Luci Lucius Luci Lucius

Colaborator
3 articole postate
Publica din 23 Septembrie 2010

27 Septembrie 2010

Vizualizari: 1130

Voteaza:

Domnul nostru Iisus Hristos si educatia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE