Dupa aproape patru decenii Protopopiatului Toplita a revenit acasa

Dupa aproape patru decenii Protopopiatului Toplita a revenit acasa Mareste imaginea.


Dupa aproape patru decenii Protopopiatului Toplita a revenit acasa !

 

"Aici, la Toplita, nu se poate ca Dumnezeu sa nu se oprit putin mai mult decat prin alte locuri, minunandu-se de aceste frumoase plaiuri romanesti. Altfel nu s-ar putea explica cum tocmai de aici, din Toplita Romana, si-a ales ca slujitor pe un simplu fiu de taran, pe care l-a botezat un simplu cioban din Salistea Sibiului, spre a-l ridica pe treapta cea mai inalta bisericeasca. Acesta a fost dr. Elie Miron Cristea, cel mai ilustru fiu al Toplitei, devenit intaiul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane si al Romaniei. Iata de ce Toplita nu putea sa nu aiba un Protopopiat.

Chiar daca acest lucru s-a petrecut poate mai tarziu, incepand cu 1 ianuarie a.c., Protopopiatul Toplita s-a reintors, cu voia lui Dumnezeu, acasa, dupa aproape patru decenii."

 

Sunt cuvintele pe care PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei le-a rostit, duminica 4 februarie a.c., in Catedrala din municipiul Toplita, cu ocazia reinfiintarii Protopopiatului Toplita si a hirotesirii ca protopop a parintelui Dumitru Apostol, preotul-paroh al Parohiei ortodoxe din comuna Bilbor.

 

Reinfiintarea Protopopiatului Toplita a prilejuit momente deosebite de inalta traire duhovniceasca si de mare emotie. Cu mult inainte de ora 16, ora la care a inceput Sfanta Liturghie, catedrala din municipiul Toplita gemea de multimea credinciosilor, care au umplut biserica pana la refuz. Niciodata aceasta monumentala biserica n-a mai cunoscut o astfel de prezenta a credinciosilor, poate doar la sfintirea ei, in urma cu peste un veac, in 1903.

 

Au fost prezenti, pe langa sutele de credinciosi din Toplita, alte cateva sute sositi aici din localitatile din zona de nord a judetului Harghita: Bilbor, Borsec, Corbu, Tulghes, Galautas, Sarmas si Subcetate, carora li s-au adaugat peste 30 de preoti din parohiile noului protopopiat, din alte parohii ale judetului Harghita, precum si protopopii din Miercurea Ciuc, parintele Gligore Vizoli, din Sfantu Gheorghe, parintele Ioan Bercu, si din Intorsura Buzaului, parintele Florin Tohaneanu. Erau cu totii dornici sa participe la un eveniment important ce a marcat viata spiritual-bisericeasca a municipiului de pe Muresul de Sus, reinfiintarea Protopopiatului Toplita, dupa o absenta de 38 de ani, respectiv din 1969, cand acesta a fost transferat la Miercurea Ciuc, o data cu noua impartire teritorial-administrativa a tarii.

 

Chiar daca atunci nici unul dintre credinciosii din Toplita si din jur nu s-a bucurat de acel transfer, trebuie sa fim totusi de acord ca transferarea lui a fost o necesitate obiectiva, daca avem in vedere ca la nivelul judetului Harghita exista un singur protopopiat ortodox. S-a dovedit ca, de-a lungul anilor, acesta a avut un rol important in mentinerea si chiar intarirea credintei noastre stramosesti si a constiintei nationale a romanilor harghiteni. Tocmai acest lucru a facut posibila infiintarea, in 1994, a primei Episcopii Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, in fruntea careia a fost inscaunat, in inaltul Scaun Arhieresc, PS Ioan Selejan. "Daca Eminescu spunea despre Mitropolitul Saguna ca a fost "om politic din cap pana in picioare", noi putem afirma, fara teama de a gresi, ca Vladica Ioan Selejan este "manager de exceptie, nascut si nu facut", harazit de Dumnezeu cu un buchet de calitati care, puse in slujba Bisericii si Neamului romanesc, ii confera cu certitudine un loc aparte in panteonul marilor barbati ai acestor timpuri".(dr. Ioan Lacatusu, Romanii din Covasna si Harghita, Ed. Grai Romanesc, M.Ciuc, 2003).

 

Asa este si trebuie sa-I multumim lui Dumnezeu ca ne-a trimis in fruntea noii Episcopii, situata aici, "la izvoarele Tigrului si Eufratului romanilor, adica Muresul si Oltul, rauri care in trecute vremuri au purtat in undele lor lacrimile si nu o data si sangele romanilor", un asemenea slujitor al Bisericii si al Neamului nostru romanesc, care a determinat o adevarata renastere spirituala si nationala a romanilor harghiteni si covasneni. Credinciosii din Toplita si din localitatile din jur au primit cu mare bucurie reinfiintarea noul protopopiat, in fruntea caruia PS Ioan a asezat pe unul dintre cei mai destoinici preoti din aceasta zona de nord a Harghitei, parintele Dumitru Apostol, care si-a castigat un binemeritat prestigiu in randul preotimii din judet, precum si o deosebita dragoste din partea credinciosilor din comuna Bilbor, pe care-i pastoreste de 17 ani.

 

Din noul Protopopiat Toplita fac parte 18 parohii, doua filii, doua manastiri (Manastirea"Sfantul Ilie" si Manastirea Doamnei, ambele din muncipiul Toplita), doua schituri (Gura Izvorului-Calimani si Dumbravioara-Mures), ambele apartinand de Manastirea "Sfantul Ilie".

 

Prof. Ilie Sandru

 

 

 

 

.

14 Martie 2007

Vizualizari: 7096

Voteaza:

Dupa aproape patru decenii Protopopiatului Toplita a revenit acasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE