Epicleza

Epicleza Mareste imaginea.

Epicleza este rugaciunea din cadrul Sfintei Liturgii de chemare sau invocare a Sfantului Duh asupra darurilor de paine si vin, pentru a fi transformate in Trupul si Sangele Domnului Hristos. In Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, ea incepe de la cuvintele: "Inca aducem Tie aceasta slujba duhovniceasca (cuvantatoare)...", si se incheie prin cuvintele: "prefacandu-le cu Duhul Tau cel Sfant".

Epicleza nu trebuie privita drept singulara, izolata de celelate rugaciuni precedente, ci, dimpotriva, o continuare a acestora. IPS Bartolomeu Anania mentioneaza ca in traducerea corecta a particulei originale, vechea formulare: Inca aducem Tie aceasta slujba cuvantatoare devine: Iti mai aducem (pe langa celelalte) aceasta slujba cuvantatoare.

La savarsirea epiclezei participa toate cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. Dupa Sfantul Grigorie Taumaturgul, orice lucrare sfintitoare porneste de la Tatal, trece prin Fiul si se realizeaza de catre Duhul Sfant.

Rugaciunea epiclezei propriu-zise Ii este adresata Tatalui. Lui I se cere sa trimita Duhul Sau cel Sfant peste noi si peste aceste Daruri. Prin epicleza, darurile de paine si vin aduse de credinciosi la proscomidie se preschimba acum in Trupul lui Hristos si in Sangele Sau, cu toate ca-si pastreaza infatisarea naturala si gustul de paine si vin. Aceasta este o minune si, ca orice minune, nu sufera disectii si explicatii; ea se asimileaza prin credinta.

Epicleza nu se incheie aici. Sfintirea Darurilor nu este un scop in sine, ci mijlocul prin care sfintenia lor devine sfintenia credinciosilor prin impartasire.

Hristos Cel rastignit, mort, inviat si inalţat la ceruri, de-a dreapta lui Dumnezeu Tatal, este prezent in Euharistie in mod real, prin prefacerea sau transformarea painii si a vinului. Astfel, prin impartasirea euharistica credinciosii se unesc in mod deplin cu Iisus Hristos, viaţa Sa devine viaţa madularelor Trupului Sau - Biserica, incat fiecare madular al Bisericii poate sa spuna impreuna cu Sfantul Apostol Pavel: "M-am rastignit impreuna cu Hristos; si nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine" (Gal. 2, 20).

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

14 Iunie 2016

Vizualizari: 2798

Voteaza:

Epicleza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE