Familia este o alegere libera de a dori sa mori alaturi de acel pe care l-ai ales

Familia este o alegere libera de a dori sa mori alaturi de acel pe care l-ai ales Mareste imaginea.

In multe familii apar diverse situatii in viata, cand casatoria este supusa unei testari. Adesea, pentru depasirea acestui test, e necesar doar de depasit propria mandrie, egoismul si dragostea de sine. E necesar sa ne invatam sa iertam, sa toleram slabiciunele celui de alaturi si cu intelepciune sa ocolim contradictiile.

Din nefericire, multi oameni nu mai inteleg adevaratul sens al familiei. Familia este nu numai casa comuna, luarea prinzului la aceeasi masa, banii si copiii comuni.

Familia - este o unire binevola in dragoste, este un spatiu spiritual-moral, care trebuie creat de soti, unde sa se implice ambii.

De multe ori, sotii nefiind in stare sa rezolve problemele familiare, ajung la concluzia ca partenerul de viata nu le este potrivit, considerind ca au facut o alegere gresita, deoarece acest om este "absolut altfel". Cu alt caracter, obisnuinte si valori spirituale. Cel mai usor e sa-l inlaturi din viata ta. Dar daca privesti situatia altfel? Daca te gandesti ca poate acest "acest" altul a fost trimis in viata ta de insasi Dumnezeu. Ca poate sunteti legati acum si prin "crucea vietii familiare".

Da, acest om este asa cum este incomod, impulsiv, uneori nu prea cinstit si lenes... Dar pe parcursul vietii ar trebui sa ne comportam cu el asa ca el sa devie mai perfect, mai linistit si mai cinstit. De aceea si sintem oameni credinciosi, crestini. Pentru multi ducerea acestei cruci a vietii familiare este foarte grea. Dar niciodata posibila fara ajutorul lui Dumnezeu. Trebuie sa rabdam si sa ne smerim, sa ne rugam pentru aproapele nostru si sa ne cerem iertare...

Abordarea crestina a situatiilor de conflict care apar le pare la multi paradoxala. Ar parea ca pentru ca sa se schimbe situatia ar trebui sa se schimbe acel care a creat-o. Dar nu e prea posibil acest lucru. Deoarece acel care a creat-o nu se simte vinovat si nu vrea schimbari in comportarea sa. Deci schimbari trebuie facute numai nu in cel pe care vrem sa-l schimbam, dar sa incepem cu noi insine. Trebuie sa constientizam ca radacina tuturor problemelor, nereusitelor si tragediilor noastre sint pacatele noastre, personale. Dumnezeu ne spune :" De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau, si barna din ochiul tau nu o iei in seama? Sau cum vei zice fratelui tau: Lasa sa scot paiul din ochiul tau si iata barna este in ochiul tau? Fatarnice, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau. " (Matei 7.3-5) si chiar daca in ochiul aproapelui e o „birna" si mai mare nu vei putea sa faci nimic daca sincer nu te vei pocai de pacatele tale.

Cat de greu nu este si va fi trebuie sa rabdam, sa ne rugam si sa cerem ajutor de la Dumnezeu.

Cu durere in suflet, dar trebuie sa marturisesc ca Familia, legatura sociala cea mai intima si stabila, da semne de destramare in zilele noastre. Echilibrul ei este tot mai fragil. Celula se descompune. Celula moare inainte de vreme, cu mult inainte ca "sapa si lopata" sa-i desparta pe cei uniti pentru vecie. Doamne fereste sa trebuiasca sa vorbesti despre aceasta sau sa scrii indragostit fiind. Care sunt cauzele care conduc la desfacerea casatoriei?

In general, aceleasi slabiciuni si pacate care otravesc si legaturile cu ceilalti oameni: egoismul, rautatea, invidia, neincrederea, gelozia, intoleranta, betia, s.a.m.d. Dar deoarece nu am mers pe latura acestora dorim sa spunem ca exista si cauze favorizante care inclina balanta in favoarea divortului.

Amintim cateva dintre acestea:

Exemplul altora

In mare masura puterea exemplului ne formeaza in ceea ce suntem. Divortul, ca solutie preferata in caz de criza relationala, apare atat de frecvent, incat devine o moda a zilelor noastre. Despartirea intalnita la parinti, rude, la vecini, cunostinte, are puterea exemplului, care ni se pare, in momente de dilema, o solutie potrivita si pentru noi. Un alt motiv de despartire este pierderea increderii in posibilitatea schimbarii in bine. Nu se mai poate face nimic - vrea sa insemne ca s-au epuizat toate mijloacele, s-au incercat toate metodele, fara sa aduca schimbarea dorita.

Ranile sunt prea adanci, relele deprinderi ale celuilalt prea inradacinate, problemele sunt prea vechi ca sa se mai schimbe.

E prea tarziu

Nu ramane decat divortul. Este o concluzie pripita, caci nenumarate cazuri dovedesc ca o schimbare in bine ca si in rau, se poate produce oricand. In acest sens va recomand sa aratati toleranta si multa iubire, nu asteptati de la celalalt primul semn de schimbare, aveti prioritate, focalizati mai mult asupra partilor pozitive ale celuilalt si constientizati-va propriile greseli si defecte.

Nepotrivirea

Sunt multe nepotriviri intre doua persoane care se leaga in jugul casatoriei: de caracter, de temperament, de gusturi, de gandire, etc. Unele din acestea sunt trasatirui pozitive, altele negative. Unele atrag, altele resping. Dar multe dintre ele pot fi convertite in valori complementare.

Instrainarea

Dragostea este o floare care poate sa moara daca nu este ingrijita. Grijile vietii, lipsa curteniei, rutina si monotonia relatiei, lipsa de personalitate o erodeaza, o consuma ca un vierme, ducand la racirea dragostei si la instrainare. De aici inainte mai este doar un pas pana la despartire. Multe cupluri din cele pe care le cunosc marturisesc ca s-au schimbat in decursul anilor, traiesc alaturi ca doi straini. "Cand ne-am casatorit, aveam foarte multe puncte comune, chiar semanam unul cu celalalt. Ne placea sa facem aceleasi lucruri." Cu timpul s-au schimbat amandoi. Sotul uraste sa mearga la cumparaturi - pentru ca sotia a facut-o chiar prea des in tot timpul casatoriei si astfel plictisindul pe sot, sotia nu suporta evenimentele sportive - pentru ca sotul a exagerat ultimul timp cu ele. Interesul sotiei este absorbit de copii, sotul se simte bine cu prietenii lui. Multe cupluri accepta compromisuri marunte legat de infidelitati, tocmai in vederea mentinerii unui tonus ridicat, a acelei stari de indragosteala ce se rasfrange asupra sotului, sotiei.

Infidelitatea

Candva infidelitatea era pedepsita si de legile civile, mai ales cea a sotiei. Astazi este si ea la moda. Infidelitatea provoaca o criza serioasa in viata conjugala. O criza de incredere, care este o experienta foarte amara. Alteori este rezultatul unei stari de criza in viata cuplului. Daca a fost un eveniment singular, accidental, refacerea increderii e posibila.

Mentalitatea

In gandirea secolului nostru, casatoria se reduce la functia unui simplu contract social, cu toate avantajele sau dezavantajele lui. in cazul nerespectarii conditiilor, contractul poate fi desfacut. Daca admiti in mintea ta ca despartirea este o solutie posibila si uneori preferabila unei convietuiri problematice, atunci creste probabilitatea ca in situatia data sa alegi aceasta alternativa. in conceptia crestina, casatoria este o institutie divina, deaceea salvarea ei prin rabdare, iertare, bunatate, intelegere, este unica alternativa de urmat, iar insusirile care conduc la aceasta sunt adevarate virtuti divine. Rolul de sot, ca si cel de parinte, reprezinta acelasi camp de experiente in care se pot dezvolta insusirile alese ale fiintei. Divortul din cauza nepotrivirii de caracter este la fel de neconceput ca si despartirea de copil pentru acelasi motiv.
Iertarea

Desigur ca aceasta virtute este cel mai putin practicata de catre familiile crestine de astazi. Si acest lucru o fac din putina cunoastere a rodului fructos al acestei mari virtuti.

Recent, un studiu a fost facut pe 200 de adulti casatoriti cu privire la iertare. Cercetatorii se intrebau in ce masura abilitatea de a ierta pe celalalt influenteaza satisfactia maritala si bunastarea generala personala. Rezultatele au fost uimitoare!

Cercetarea sugereaza ca este o relatie imensa intre satisfactia in casnicie si iertare. De fapt, se pare ca o treime din aceasta satisfactie este relationata cu capacitatea de a ierta. Nu numai ca iertarea impacteaza relatia de cuplu, insa este semnificativ relationata si cu bunastarea emotionala. Atunci cand au iertat, indivizii au resimtit o scadere a simptomelor depresiei, anxietatii etc.

Peter J. Larson, "New Forgiveness Research"

Deci, iertati oameni buni, iertati din toata inima si veti fi fericiti. Asta este si promisiunea fratelui meu mai mare. Atatea lucruri m-a invatat si in privinta asta, de nenumarate ori. E cel mai tare la capitolul asta. A iertat o lume-ntreaga. Pe bune.

Toate cele de mai sus putem spune ca pot fi rezolvate prin propriul efort si cu rugaciune la Domnul.

Omul fara Dumnezeu este limitat in toate si nu poate face nimic singur. Dar Dumnezeu face minuni pentru noi. Numai trebuie sa credem. si ce este cu neputinta pentru noi.

In toate familiile exista neintelegeri si conflicte. Numai ca trebuie rezolvate cu intelepciune si mai bine atunci cand numai incep sa se dezvolte. Ar fi bine ca toate conflicte sa fie rezolvate si prin intermediul bisericii. N-ar trebui sa neglijam nici micile conflicte care adesea apar. Deoarece adesea pacatul ne face rob a-l sau nu prin gravitatea sa, dar prin cantitatea sa. Adica persistarea in el. Ca ceea ce azi e doar o mica abatere, maine poate deveni o adevarata tragedie.

Trebuie neaparat sa ne compatimim si sustinem unul pe altul. Si sa nu permitem sa apara mari dezbinari intre noi, ca mai apoi sa fie imposibil de trecut peste ele.

Weednet

Despre autor

weednet weednet

Colaborator
1 articole postate
Publica din 26 Martie 201111 Aprilie 2014

Vizualizari: 2001

Voteaza:

Familia este o alegere libera de a dori sa mori alaturi de acel pe care l-ai ales 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE