Faramitura ce stopeaza faramitarea

Faramitura ce stopeaza faramitarea Mareste imaginea.

Lumanarea sufletului palpainda scanteiaza-o, Doamne. Ingeri cu aripi mov, ocrotiti-ma. Doamne, vorbeste cu noi, guralivii. Daca nu reusim sa ne debarasam de repetarea patimilor, sa ne amintim ca spovedania noastra e publica: poporul ingerilor ne aude; nu ne e jena ca suntem tot recidivisti? Nu ajunge o memorie religioasa minimala, confuza si sincretista, avem nevoie de o traire autentica. Fericirea in Hristos nu e un surogat, e ceva real, inefabil. Cultul Maicii Domnului e iubire. Sa ne rugam pentru barbatia sufleteasca.

Iata cum arata sentimentele necenzurate, de-a valma. Sunt toate adevarate, dar trebuie gandite in duh euharistic, nu filosofic. Sunt un "caine", din acelasi neam cu cananeanca, doar ca nu am credinta ei. Tanjesc si eu dupa faramituri. In fiecare faramitura primita in taina, e ascuns Hristos in toata slava (cum zice priceasna). Faramitura euharistica stopeaza faramitarea sufletului. Credinta statornica regenereaza chipul divin din noi, desfigurat prin patimi.

Taxa pe viciu a fost eliminata. Da, ati citit bine. Pentru cei care renunta la viciu, nu mai este taxa. E, ce credeati? Christ a eliminat taxa pacatului prin inviere si noi continuam sa nu Il luam in serios. Platim taxe pacatului, desi au fost abrogate prin decret divin.

Dostoievski are dreptate: "Iubirea este o comoara fara de pret, cu care poti dobandi o lume intreaga, care-ti ingaduie sa rascumperi nu numai pacatele tale, dar si pe ale altora." Imi plac povetele Sfantului Grigorie de Nyssa: "Sufletul care s-a nascut din nou prin puterea lui Dumnezeu trebuie sa creasca pana la masura varstei duhovnicesti in Duhul, adapat neincetat cu sudoarea virtutii si cu darnicia harului. Pentru ca, precum firea trupului pruncului nou nascut nu ramane in varsta frageda, ci hranit cu mancarile trebuitoare sufletului, dupa legea firii, inainteaza spre masura ce-i este randuita, asa se cuvine si sufletului nascut de curand."

Marius Matei

 

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 1059

Voteaza:

Faramitura ce stopeaza faramitarea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE