Fiecare luna poate fi ultima

Fiecare luna poate fi ultima Mareste imaginea.

Dan are nevoie de proiecte pe termen scurt. Inainte de Craciun, s-a spovedit, s-a impartasit, a renuntat la TV, a facut milostenie, s-a rugat mult, a postit, s-a impacat cu datornicii... Dar Craciunul a trecut.

Probabil va face la fel de Pasti. Dar are nevoie de un Paste in fiecare luna. Are nevoie de un moment zero pentru care sa se pregateasca ca si cum ar fi ultimele clipe si urmeaza Judecata. Ca si cum in fiecare intai al lunii ar afla ca mai are doar 30 de zile de trait. Sfantul din ultima zi a lunii poate deveni Pastele lunar. Asta e pregatirea continua, privegherea neincetata. Caslegiul nu dezleaga orice, ci binecuvanteaza Nunta intre cele doua mari posturi. Atat.

Desi e mereu vindecat de catre Doctor, Dan contacteaza la nesfarsit virusul si se reimbolnaveste. Repetand aceleasi greseli, cloneaza cauza, multiplicand cortizonul aleatoriu. Ce sa faca? Sa renunte? Nicidecum. A incercat sute de tratamente. A fost la toate clinicile. Si-a cheltuit toata averea. Ii spun de inca un tratament. Inca unul? Cu ce e mai bun decat celelalte? Si-a pierdut increderea. Are nevoie de o vointa mult mai puternica. Toate tratamentele anterioare au fost benefice, dar incomplete. Tratamentul corect e cel spiritual. Daca va relua legatura cu avva Gheorghe, cu siguranta nu va regreta.

Uluit de un articol de-al lui Danion, Dan m-a intrebat de ce ne mai numim crestini, cata vreme ne certam pentru mosteniri, dar, cand e vorba sa ingrijim un bunic bolnav, toti ne amintim ca suntem foarte ocupati si ca avem multe probleme. Mai mult, l-a auzit si pe Vidi la radio zicand sa nu traim ca evreii, care nu stiu ce asteapta, ci sa traim intr-un viitor care a si inceput deja, asteptand ceea ce deja avem. Subtil.

Virozele intra-spitalicesti din clinica (de nebuni) a lumii sunt mortale. Singurul adapost e doar langa Altar. Desi nu traim intr-o unitate militara, ar trebui sa fim severi cu moralitatea noastra. Sa nu ne culcam pe o ureche. Aspri cu noi insine, dar blanzi cu ceilalti. Sa traim in sarbatoare (holy day), nu in vacanta (holiday). Sa nu ne furam mantuirea singuri.

Duhul Sfant e conducta divinului. Tevaria e doar un pretext sa uitam de HBO si sa luam Psaltirea, linistea sufletului. Generatia Bamboo e in expansiune. Palmele morale nu le putem evita. Libertatea nu e un cadou fatal, nici o jucarie drogata, ci arma luminii. Neconstransi, participam la nunta Mielului. Cu dor aprins, cautam Dragostea. Nu suntem robotei, vrem sa nu devenim monstri.

Betia nu are nevoie de permis. Dar conduce la multe pacate. Grave. Pentru a ajunge Dincolo, sa muncim din greu pentru a obtine viza.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 1229

Voteaza:

Fiecare luna poate fi ultima 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE