Glasul sufletului

Glasul sufletului Mareste imaginea.

"Nu poti strabate marea doar stand si privind-o indelung ", spunea R. Tagore. Calatoria prin universul gandirii, in zone tot mai profunde ale sufletului, este dificila, iar portile se lasa greu descuiate. Cantecul sufletului rasuna puternic, limpede si minunat daca-i permitem sa se exprime. Cea mai importanta, dar si cea mai neglijata dintre conversatiile noastre este convorbirea cu noi insine. In explorarea vastului si misteriosului univers al sufletului uman, misticii, marii artisti, vizionarii au facut pionierat. Acolo unde au ajuns ei pot ajunge si oamenii obisnuiti, daca devin constienti de posibilitatile lor si se trezesc la adevarata realitate. Platon numea aceasta "o alta maniera de a vedea, care este la indemana tuturor oamenilor, dar de care se servesc foarte putini".

In ultimii ani a devenit evidenta necesitatea unei stiinte care sa studieze realitatea profunda din universul biologic, care este mai cuprinzator decat universul strict fizic, deoarece cuprinde si viul. Explicarea informatiei viului este data de o noua stiinta care s-ar putea numi Psihocuantica. Asa cum afirma Prof. Dr .Manzat "principiile cuantice constituie un fundament epistemologic pentru reconstructia determinismului in psihologie". Cea mai avansata descriere a realitatii profunde a fost elaborata de fizica  cuantica, iar subtilitatea  universului psihic poate fi prezentata mai fidel astfel. Toate cercetarile asupra energiilor "psi" scot in evidenta realitatea acestora.

M Jourdain spune ca fizica moderna este pe cale de a-si dea seama  ca se raporteaza la Spirit. Fizica sec. XX (relativitatea cuantica), precum si alte stiinte au ca noutate faptul ca trateaza materia din punct de vedere spiritual. Orice entitate de la quarc pana la stea, de la atom pana la fiinta vie, este definita de la o existenta materiala la una informationala, care ii contureaza matricea functionala. Probabil ca sufletul exista in fiecare corp viu, dar numai la om, a atins un inalt nivel de complexitate, datorita densitatii informationale net superioare. In starile de moarte clinica, acea senzatie  placuta de eliberare, de lumina, afirmata de unii care au avut o "experienta  extracorporeala", poate fi cauzata de contactul cu dimensiunea informationala.

Dar de ce numai unii dintre cei care trec "dincolo" se mai pot intoarce? Se pare ca timpul petrecut dincolo de viata  este un factor primordial in posibilitatea sau imposibilitatea revenirii. Interesul marelui public pentru investigarea experientei din proximitatea mortii, se explica  in mare parte ca va reusi sa se demonstreze ca exista viata dupa moarte. Credinta in imortalitate este cea ma veche si mai tenace din istoria umanitatii. Spirite luminate ale umanitatii precum Pitagora, Platon, Einstein, Jung, Eliade si-au afirmat credinta in imortalitate. Omul in loc sa vada moartea  ca una din legile majore ale naturii o percepe ca pe un dusman ireductibil si absurd.

Nevoia fundamentala a omului de a transforma in realitate moartea mortii, contribuie la instalarea problemei tanatologice ca un subiect major al cercetarii psihologice contemporane. In cartile sale, Elisabeth Kubler Ross, afirma ca "moartea nu este decat abandonul corpului fizic, de aceeasi maniera in care fluturele paraseste coconul". Singurul lucru pe care il pierdem este corpul fizic de care nu mai avem nevoie. Ne intrebam ce rol a jucat informatia in geneza universala si ce rol joaca in dezvoltarea noastra ca specie. A  fost ea vidul dinainte de nefiinta ? Informatia este Dumnezeu - Cuvantul.

In cunoasterea umana a aparut paradigma transpersonala, care valorifica filozofia perena, fizica moderna si cercetarile actuale despre constiinta. Calea spre centrul fiintei noastre trece prin inima, anotimpurile inimii sunt intalniri transcedentale intre lumina si sunet, facem parte din armonia cosmica, prin sufletul care calatoreste catre orizonturi ascunse. Caci asa cum cerul albastru strajuieste pamantul si norii albi urca spre rai, viata e doar visul unui fluture, iar moartea este drumul spre eternitate.

Vizireanu Fulvia (Felicis)
Sursa: Ionel Moharta, "Calea Sufletului", 1995, Editura Psyche.

Despre autor

felicis Felicis felicis Felicis

Colaborator
30 articole postate
Publica din 29 Iulie 2010

31 Iulie 2012

Vizualizari: 1489

Voteaza:

Glasul sufletului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE