Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke Mareste imaginea.

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke impreuna cu aceea a lui Hristos Evergetul (Binefacatorul), reprezinta doua vechi icoane ale Mantuitorului, deosebit de vestite in Constantinopol. Icoana de la Poarta Chalke a reprezentat un simbol al cinstitorilor sfintelor icoane in timpul controversei iconoclaste si, totodata, un simbol al capitalei bizantine.

Poarta Chalke sau Poarta de Bronz


Poarta Chalke (Poarta de Bronz) a fost intrarea ceremoniala principala in Marele Palat din Constantinopol. Aceasta poarta era una dintre cele mai importante structuri arhitecturale si simbolice imperiale situate langa Augustaion, principalul spatiu public in Constantinopolul medieval.

Poarta Chalke

Arhitectul Aitherios a construit prima intrare principala in palatul imperial sub domnia imparatului Anastasie I (491-518). Daramata in timpul rascoalei Nika din 532, intrarea a fost recostruita de Iustinian I (527-565). Poarta de Chalke a fost descrisa de catre Procopios, asa cum a fost construita de Iustinian. Acestaa a construit Poarta ca pe o cladire de sine statatoare, de forma dreptunghiulara, cu patru pilastri ce sustineau domul central.

Din secolele VII-VIII Poarta Chalke si dependintele sale au devenit inchisoare. Imparatul Vasile I (867-886) a restaurat edificiul si l-a transformat-o in curte de justitie. O capela inchinata lui Hristos Chalkites a fost atasata Portii de Bronz de catre Imparatul Roman I Lecapenul (920-944). Cand Imparatul Nichifor II Focas (963-969) a imprejmuit Palatul prin ziduri mai putin intinse, Poarta Chalke avea sa-si pierda importanta ca intrare principala. In 972, Imparatul Ioan I Tzimiskes (969-976) a reconstruit capela lui Hristos Chalkites la o dimensiune mai mare, unde a si fost inmormantat. Poarta Chalke se pare ca a fost distrusa in sec. al XIII-lea, insa capela a dainuit pana in sec. al XIX-lea.

Poarta Chalke

Poarta Chalke era locul unde se desfasurau o serie de evenimente importante ale istoriei bizantine, precum declaratiile de razboi facute inamicilor, procesiunile imperiale in urma victoriilor, locul unde basileul (imparatul bizantin) se arata multimii.

Poarta de Bronz

Tot de poarta Chalke sunt legate prosternarea publica inaintea icoanei lui Hristos aflate aici, indepartarea acesteia in timpul declansarii iconoclasmului, si reasezarea ei in acelasi loc, odata biruinta Ortodoxiei.

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke

Deasupra portilor principale se afla o icoana a lui Hristos, asa-numita "Hristos Chalkites”, ce a devenit un simbol iconodul major in timpul perioadei iconoclaste.

Originea icoanei este incerta. Desi apare mentionata abia in lucrarea "Parastaseis syntomoi chronikai”, un text bizantin din sec. VIII-IX ce cuprinde un comentariu legat de topografia Constantinopolului si a monumentelor sale, s-a spus ca aceasta ar fi putut exista inca din timpul lui Mauriciu (582-602).

Indepartarea acestei icoane de catre Imparatul Leon al III-lea Isaurul (717-741), in timpul domiei sale, undeva intre anii 726 and 730, a reprezentat primul act public al iconoclasmului imperial.

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke a fost reabilitata de imparateasa Irina in 787, insa, ulterior, a fost din nou indepartata de catre un alt imparat iconoclast, Leon V Armeanul ( 813-820), care a inlocuit-o cu o cruce.

La scurt timp dupa triumful Ortodoxiei in 843, monahul Lazar a realizat o noua icoana la Poarta de Bronz. Acesta a fost realizata in mozaic, spre deosebire de cea initiala care era una portabila.

Chiar daca aceasta icoana nu s-a pastrat, cercetatorii au afirmat ca se inscria in tipul iconografic al lui Hristos Pantocrator.

Intr-un articol de la sfarsitul anilor 1960, Manolis Chatzidakis sutinea ca icoana lui Hristos din Muntele Sinai reflecta inatr-o anume masura icoana de la Poarta Chalke, intemeindu-se pe asemanarile cu imaginea lui Hristos de pe monedele de aur din secolul al VII-lea, din timpul lui Iustinian II, care, la randul ei, a fost identificata ca reflectand icoana de la Chalke.

Hristos Sinai

Chatzidakis crede ca, atat icoana de pe Sinai, cat si imaginile de pe monede tin de o traditie pre-iconoclasta, si considera icoana de la Poarta Chalke ca sursa de inspiratie pentru aceste reprezentari.

Hristos Chalkites - Chora

De asemenea, referirile bizantine tarzii, precum monedele lui Ioan III Vatatzes (1221–1254) si mozaicul Deisis din Biserica Chora, folosesc acelasi nume, „Hristos Chalkites”, pentru reprezentarile Mantuitorului asezat pe tron.

Icoana din icoana

Icoana ce infatiseaza "Biruinta Ortodoxiei” si reabilitarea cultului sfintelor icoane in 843, o are reprezentata in partea stanga pe Sfanta Mucenita Teodosia (praznuita pe 29 mai), purtand in manile sale icoana lui Hristos de la Poarta Chalke.

Sfanta Teodosia a primit moarte muceniceasca in 729 pentru ca incercase sa-i impiedice pe soldatii lui Leon al III-lea sa darame icoana lui Hristos asezata deasupra portii Chalke.

Radu Alexandru
 

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 7015

Voteaza:

Icoana lui Hristos de la Poarta Chalke 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE