Inaltarea Domnului

Inaltarea Domnului Mareste imaginea.

Sfarsit de mai

Mai mult nu putem fi iertati decat pe Golgota. Mai mult nu putem fi iubiti decat in duminica Invierii. Mai mult nu putem fi mai pregatiti decat azi, nu un maine amanat mereu. Sfarsit de mai multe griji. Sfarsit de mai multe depozite umplute pentru noi, cu saracii murind la usa.



Sfarsit de mai multe barfe debitate dupa prea multe halbe. Sfarsit de mai multe cereri de ajutor refuzate. Sfarsit de mai multe paraclise fusarite. Sfarsit de mai, cu perspectiva Ispasului: inaltare. Ascensiune spre Cer.

Peste cerurile cerurilor

Ziceam acum doi ani un cuvant al Sf. Nicolae Velimirovici. Parafrazez din memorie: Hristos S-a inaltat peste cerurile cerurilor. Acum zece ani am liturghisit prima liturghie de Ispas. Cand ne-am rugat pentru eroi, copiii veniti de la scoala spuneau dupa fiecare nume: "Mort pentru patrie!" (am gasit acest obicei, nu l-am introdus eu).

Fiecare erou mort pentru patrie a fost inaltat de Hristos. Unde? Peste cerurile cerurilor.

De ce suntem tristi? Doar ni s-a promis: "Iar Eu, cand Ma voi inalta de pe pamant, ii voi trage pe toti la Mine". Nu Il credem? Dintre noi si El, cine e mincinosul?

Dorinta psalmistului s-a adeverit, nu era o farsa: "Cine-mi va da mie aripi ca de porumbel, ca sa zbor si sa ma odihnesc"? In Inaltare doar regasim zborul odihnitor al Porumbelului.

De la sarbi vine ploaia harului: tot sfantul Serbiei, Nicolae Velimirovici, ne trage de ureche. Zice dansul: daca Hristos a facut 99% din tot ceea ce ne trebuie pentru mantuire, noi de ce nu facem restul?

Scotocind mai bine, gasesc citatul preferat: "El nu S-a inaltat la stele, ci deasupra lor; El nu S-a inaltat la ingeri, ci deasupra lor; nu la puterile ceresti, ci deasupra lor; deasupra tuturor cetelor nemuritoare, ceresti, deasupra tuturor salasurilor ceresti ale ingerilor si ale celor drepti; sus, mult mai sus de ochii heruvimilor, chiar catre tronul Tatalui ceresc, catre altarul tainic al Sfintei si de Viata Datatoarei Treimi. "

Inaltandu-Se, El a binecuvantat cu mainile care purtau ranile cuielor.

Graba si claxoane

Azi am fost inca o data blocat in trafic. Am "zacut" o ora fara sa ma misc. Se pare ca multele cursuri festive nu si-au putut aduce absolventii decat motorizat. Multi soferi disperati, transpirati, cu nervii intinsi la maxim. Am profitat de ocazie pentru a audia cuvintele de folos de la Radio Renasterea. Ce folos sa claxonez? Nu puteam nici inainta, nici intoarce, eram ca un suflet blocat intr-un circuit patimas.

Dincolo de pretul benzinei si al gazului, trebuie sa fim preocupati si de devenirea noastra spirituala. Stim doua lucruri:

1. Vom muri!
2. Nu exista moarte!

Nu e o contradictie: vom trece printr-o moarte, dar nedefinitiva. Dummnezeu, Care a creat lumea, ne va invia si pe noi! Tinerii sunt interesati de “Scrisoarea catre liceeni” a lui Tudor Chirila, dar considera demodata “Scrisoarea catre liceeni” a lui Dumnezeu (Evanghelia dupa Ioan). Ce faci de apocalipsa? Iata o luare in ras.
Avertisment divin?

Cea mai violenta tornada din ultimii 61 de ani din USA. O mare parte din sudul cetatii din Missouri a fost maturata. Un vant de 265 km/h spulbera case, spitale, scoli, biserici. Orasul Joplin este in doliu. Isi plange mortii si isi cauta supravietuitorii. Sa fie pedeapsa divina?

"Cutremurele, uraganele si alte dezastre care se abat atat asupra vinovatilor, cat si nevinovatilor, nu sunt niciodata o pedeapsa de la Dumnezeu, a afirmat Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale. Dezastrele naturale sunt insa un avertisment: in acest caz, avertismentul este sa nu pretindem ca stiinta si tehnologia vor fi suficient pentru a ne salva. Daca nu reusim sa impunem limite, acestea pot deveni cea mai mare amenintare a noastra. Cel mai important efect al globalizarii este solidaritatea. Durerea unui popor devine durerea tuturor. Solidaritatea ne da sansa de a descoperi ca suntem o familie umana, legati de bine sau de rau. Ne ajuta sa depasim barierele de rasa, culoare si religie." ("Romania Libera")

Jurnal de Ispas

Pacatosii se incapataneaza sa ramana blocati intr-o masina stricata. Parasim masina sau asteptam sa se umple de apa sau sa explodeze? Pierdem viteza in arena. Nici nu putem depasi ilegal, ci "remorcam" pe altii.

Bucurie mare: nu multi, ci foarte-foarte multi tineri la Vecernia de duminica seara de la catedrala clujeana. Au ascultat cuvantul ierarhului si s-au intors incarcati. Spiritual.
Cand veni-va Mirele in inspectie, cum ne va afla?

Pr. Doru de la Frata imi aminteste o stire cutremuratoare: 15 milioane de ucrainieni au fost lasati sa moara de foame in 1934 de catre sovietici, pentru ca se opuneau colectivizarii. Ziua eroilor, ziua iertarii, ziua inaltarii plansului nostru pana la cer. Rugaciunea este o doina. Nu jelim, dar ni-e dor de Tata.

IPS Iustinian implineste 90 de ani: varsta "copilariei batranetii" (cum a numit-o IPS Andrei). Ce putem face: sa ne rugam pentru duhovnic! (ne aminteste pr. Rafail Noica)
La cote maxime plasam banul sau sufletul? Am atins punctul critic? Ne ducem sarcinile lumeste la indeplinire; dar cele sufletesti? Sa cautam si raspunsuri.

Vrem mereu explicatii lucide, ne comoditam doar in concretitudine. Fugim de depresia singuratatii. Angajamentul: "Sus sa avem inimile!"
Nu divortam de Trupul mistic! Ajuta-ne, Doamne, sa respingem fructul oprit.

Marius Matei

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 3784

Voteaza:

Inaltarea Domnului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE