Mama, cea mai potrivita persoana pentru educatie

Mama, cea mai potrivita persoana pentru educatie Mareste imaginea.

Mama, cea mai potrivita persoana pentru educatie

Mama, spune Sfântul loan Gură de Aur, poate realiza lucrarea educaţiei copiilor în chipul cel mai firesc şi este persoana cea mai potrivită în acest scop.

De ce?

Pentru că stă mai mult timp acasă... sau cel puţin stătea... Acum, în zilele noastre, cu declaraţiile feministe, care izvorăsc din ocultism, mama nu mai rămâne mult timp acasă. Copiii sunt preluaţi de vreo filipineză, pakistaneză, de vreo bunică, sau chiar stau singuri. Atunci îi preia cineva mult mai rău, adică televizorul şi internetul, care-i conduc la imoralitate, la violenţă, la New Age.

Din toate acestea înţelegeţi cât de improbabilă este după aceea mântuirea părinţilor. Fiindcă de vreme ce nu fac ceea ce trebuie pentru mântuirea copiilor lor, cum vor răspunde în faţa lui Dumnezeu?

Dumnezeu va zice: „Ce-aţi făcut? Aţi plăsmuit criminali. Aşadar sunteţi şi voi criminali. Prin ceea ce aţi făcut v-aţi arătat criminali faţă de copiii voştri, dar şi faţă de societate".

Vedeţi, toţi vă spun: „Căsătoreşte-te, căsătoreşte-te..."

Nu suntem împotriva căsătoriei. Căsătoria este drum binecuvântat de Dumnezeu. Insă lucrurile nu sunt simple. Dacă nu le faci corect, te afli în primejdie... Căsătoria cere pregătire corectă, ca să ştii încotro mergi. In esenţă mergi să muceniceşti şi să te răstigneşti. Să ieşi din tine, să te lepezi de iubirea de sine şi să ajungi la iubirea dezinteresată...

Aşadar mama, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, are influenţă mare asupra copilului, fiindcă rămâne mai mult timp acasă.

Am spus că acest lucru, deşi este normal, din păcate în zilele noastre nu se respectă. Femeia poate foarte bine să fie „regina casei". O ajută şi structura ei sufletească şi întreaga constituţie. Şi asta nu este deloc de subestimat.

Asemăn femeile şi mamele cu isihaştii. Adevăraţii isihaşti pot spori mult mai mult decât ceilalţi monahi, care aleargă cu diferite slujiri.

Isihaştii se mişcă mai puţin. Stau în chilie, se roagă mai mult, se liniştesc, îşi află pacea, sunt atenţi la cugetele şi la mintea lor... în felul acesta sporesc mult, se înalţă mult duhovniceşte.

Valorificarea atmosferei isihaste din casă de către mamă

Mama, atunci când valorifică duhovniceşte rămânerea ei în casă, urcă spre măsuri duhovniceşti mult mai înalte decât bărbatul, care stă toată ziua afară. Bărbatul este provocat de mulţime, de imagini şi sunete, care sunt în defavoarea lui, sunt negative, se opun sporirii sale duhovniceşti. Trebuie ca după aceea să se străduiască mult pentru a le uita pe toate acestea. Mai înainte de toate va trebui să se lupte pentru a şterge toate imaginile pe care le-a perceput.

Acum însă vedem cum diavolul a reuşit s-o scoată şi pe femeie afară din casă. O umple astfel şi pe aceasta cu mulţime de imagini şi cu multă oboseală.
Care sunt urmările?

Copiii se vor afla împreună cu doi părinţi obosiţi, care se ceartă mereu între ei! Pe de o parte tulburarea continuă iar pe de altă parte lipsa îngrijirii corecte a copiilor. De unde să găsească poftă şi putere sufletească părinţii obosiţi şi stresaţi, încât să se preocupe aşa cum trebuie de tinerele lor vlăstare? De unde să găsească stare sufletească potrivită şi pace, încât să le spună câteva cuvinte de educaţie copiilor lor, câteva cuvinte despre Hristos?

Rămânerea mamei acasă constituie argumentul principal al Sfântului Ioan Gură de Aur, pentru care-i atribuie acesteia principala răspundere pentru creşterea în chip creştin a copiilor. „Pe bărbaţi - spune Sfântul Ierarh - îi împrăştie de multe ori călătoriile, grijile sociale şi treburile politice. Insă femeile, fiind scutite de asemenea griji, pot mai uşor să se îngrijească de copiii lor, bucurându-se acasă de multă linişte".

Această linişte este tot ce se poate mai bun pentru ca cineva să-L afle pe Dumnezeu. Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeu, spune Sfânta Scriptură. „Pentru a cunoaşte că Eu sunt Dumnezeu trebuie să vă opriţi, trebuie să vă liniştiţi, să ieşiţi din sinele vostru."

Intrebare: Adică se referă la locul unde ne liniştim?

Răspuns: Aşa e. La locul unde ne liniştim...

Şcoală. De ce se numeşte şcoală? Fiindcă pentru a învăţa, pentru a citi, pentru a te concentra, trebuie să te opreşti din toate celelalte. Poţi să citeşti pe o stradă din centrul oraşului? Nu te poţi concentra acolo... Trebuie să mergi într-un loc liniştit, să te aşezi acolo, să te concentrezi şi să studiezi. Trebuie să înţelegi ceea ce citeşti, să memorezi dacă e nevoie... Toate acestea au nevoie de lepădarea de griji, de liniştire, de depărtare de orice altă lucrare, toate cer să te opreşti din orice altceva. De aceea se numeşte şcoală locul unde învaţă cineva...

Arhimandritul Sava Aghioritul
Rolul mamei în educaţia copiilor, Editura Egumenita

Cumpara cartea "Rolul mamei în educaţia copiilor"

Pe aceeaşi temă

02 August 2017

Vizualizari: 1614

Voteaza:

Mama, cea mai potrivita persoana pentru educatie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE