Most - Podul

Most - Podul Mareste imaginea.

Most - Podul este un film de scurt metraj, avand o durata totala de numai 33 de minute. Filmul "Podul", numit in limba ceha "Most", este o poveste a zilelor noastre, pe cat de veche, pe atat de actuala, in care ni se infatiseaza, in toata simplitatea si profunzimea ei, dragostea dintre un tata si un fiu.

Most - Podul este un film ceh, realizat in anul 2003, de regizorul Bobby Garabedian, dupa un scenariu scris de actorul american William Zabka. Coloana sonora a filmului este opera lui John Debney, el indeplinind aceeasi misiune si pentru filmul "Patimile lui Hristos".

Bobby Garabedian a vizitat mai multe tari europene, pana sa aleaga drept "platou de filmare" orasul Praga, din Republica Ceha. Filmul a fost realizat cu actori de origine ceha, in limba locala (ceha), limba complet necunoscuta regizorului. Datorita faptului ca regizorul nu cunostea limba ceha, iar actorii nu cunosteau limba engleza, comunicarea dintre acestia a trebuit sa fie mutata la un cu totul alt nivel, emotional si intuitiv.

Filmul "Most" a primit mai multe premii, printre care: Sundance Film Festival (2004); Premiul Oscar pentru "Cel mai bun Film Scurt"; "Premiul Inima de Cristal", la Heartland Film Festival (2003); "Cel mai bun film din cadrul Festivalului", la Palm Springs International (2003).

In limba ceha, titlul filmului inseamna "Podul". Daca s-ar face traducerea acestuia in limba engleza, filmul s-ar numit "The bridge", insa regizorul a dorit pastrarea lui sub aceeasi forma (ceha), anume "Most", cuvant care are o insemnatate si in limba engleza, traducandu-se prin "Cel mai..." Acest titlu trimite spre "cel mai... puternic mod de a ne exprima dragostea".

 Filmul Most - Podul

"Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3, 16). Vazand acest film, cineva a zis: "Acest film nu este de povestit, ci de privit." Cred ca intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem, dupa ce vedem acest film, ar trebui sa fie urmatoarea: Cat de jertfelnic sau de egoist iubim ?!

Filmul "Most"

Filmul este o impresionanta poveste despre puterea crestina de a iubi jertfelnic. Rolul principal, interpretat de Vladimir Javorsky, intrupeaza un tata minunat, deosebit de luminos si viu, care iubeste pe toata lumea. Iubirea lui pentru toata lumea il va pune insa in fata unei incercari extreme.

Vladimir, singurul parinte al unui copil in varsta de opt ani, lucreaza ca inginer la unul dintre podurile mobile ale orasului, pe unde treceau zilnic trenurile. El trebuia sa ridice si sa lasa podul de fiecare data, potrivit unui orar fix, astfel incat sa poata trece in siguranta atat trenurile (pe pod), cat si vapoarele (pe sub pod).

Gara este un loc in care pulsul vietii se simte altfel. Aici, oamenii sunt vazuti cu alti ochi. Ni se infatiseaza viata omenilor de rand, in mare parte nefericiti si jubjugati de griji: unii se drogheaza, altii se despart, iar altii petrec impreuna ca niste adevarati straini. Aceasta este lumea in care traim si lumea pe care trebuie sa o iubim, o lume egoista si straina.

Intr-o zi oarecare, ca de obicei, Vladimir va ridica podul, spre a facilita trecerea pe sub el a unui vapor. Podul se ridica greoi, asteptand sa fie din nou coborat. Chiar in acel moment, un tren se apopie cu viteza de podul ridicat. Vladimir vede destul de tarziu trenul, care ajunsese in acel loc mai devreme decat ar fi trebuit. Vaporul trece lin, podul incepe sa coboare, iar trenul alearga pe sine, spre podul aflat in coborare.

Oamenii din tren sunt complet straini de situatie, fiecare vazandu-si de nimicurile lui. Dintre toti pasagerii trenului, numai unul singur va privi pe fereastra, intelegand cu adevarat... ce se intampla in acel moment. Acest pasager era o tanara dependenta de droguri.

In finalul filmului, tanara dependenta de droguri (din tren) ne apara vindecata de patima drogurilor, purtand in brate un copil minunat. In acel moment, privind spre ei, Vladimir simte ca numai dragostea jertfelnica poate aduce roade, dintre care cel mai mare este schimbarea interioara a omului.

Teodor Danalache

Filmul Most - Podul


 

Despre autor

Filme Crestine Filme Crestine

Editor
17 articole postate
Publica din 10 Februarie 2011

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 4258

Voteaza:

Most - Podul 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • nicol nicolPostat la 2011-02-21 13:20

    deosebit,splendid disperarea unui om preschimbata intr-o bucurie netarmurita emotionant

  • Postat la 2011-02-19 18:56

    Un film cu totul deosebit. O eroare umana (mecanicul trenului ignora culoarera rosie a semaforului si-si continua mersul), schimba destinul unui om, un om deosebit am putea spune caci el Isi sacrifica propriul fiu pentru a salva vietile multor oameni. Nu multi dintre noi ar face asa ceva In ziua de azi. Se pare ca totusi astfel de oameni Inca mai sunt. Poate de aceea bunul Dumnezeu ne mai pasuieste pe acest pamant.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE