Muzica este…

Muzica este… Mareste imaginea.

S-a scris, se scrie si se va mai scrie despre muzica… Nu stiu daca este cel mai potrivit lucru sa scrii sau sa asculti, insa cred ca se poate ca prin cuvant sa deschidem drumul catre ascultare.

Dar, mai inainte de toate, cred ca ar fi bine sa ne cunoastem… Acum cativa ani nici nu-mi trecea prin minte ca eu voi ajunge sa scriu, iar acum sunt incantat de faptul ca mi se da ocazia de a ma exprima public.

Personal nu consider ca as putea spune ceva in plus fata de toti oamenii mari si de cultura aleasa pe care-i citesc, de aceea as dori sa-mi fie iertata orice stangacie a exprimarii. Sunt un preot tanar si pe langa cautarile si framantarile duhovnicesti prin care trec ca orice crestin, ma simt coplesit de frumusetea si incurcatura duhovniceasca a muzicii - aici ma refer la muzica clasica - pentru ca adesea am simtit ca nu poti sa vorbesti despre Dumnezeu si sa nu canti, nu poti sa canti si sa nu te gandesti la Dumnezeu…

Nu exista doua "lumi" paralele, ci din contra una se regaseste in cealalta cu o profunzime ce nu o poti descrie in cuvinte. Mai mult decat atat, nu poti sa iubesti pe Dumnezeu si sa nu iubesti muzica. De aceea, daca si eu aveam foarte mari indoieli in a scrie sau nu, acum simt ca trebuie sa fac o incercare destul de timida spre a impartasi o bucurie pe care imi doresc ca toti sa o aiba!

Sunt pasionat de muzica clasica, nu numai pentru ca are o profunzime si o traire cu totul inaltatoare, dar si pentru ca in clipele de "furtuni" sufletesti singurul lucru care te ajuta sa-ti revii pe „linia de plutire” este o muzica curata. Cei ce au ascultat Sonata nr. 17 pentru pian, op. 31, no. 2 "Furtuna" a lui Beethoven ma vor intelege… Cand furtuna isi inalta valurile mai mult decat „barca” sufletului, un singur gand te ajuta: sa simti ca Domnul este cu tine.


John Constable, Studiu de nori, 1822


Acum aproape doi ani am scris un articol pe un alt site, referitor la muzica si in timp ce incercam sa astern pe „hartie” cuvintele, un gand imi patrundea in inima facandu-ma sa tresar de bucurie: sunetele muzicii sunt pasii Domnului pe acest pamant. Asa cum Adam, dupa ce a cazut in pacat, nu mai putea vedea pe Dumnezeu in Rai, ci doar L-a auzit, tot asa si noi acum Il auzim aici "vazand" frumusetea, "simtind" prezenta si mangaindu-ne intristarea despartirii prin sunetul pasilor Lui…

De ce atat e de mare legatura intre suflet si muzica?… De ce atat accent pentru muzica clasica?

Ca sa nu mai folosesc cuvintele mele, haideti sa vedem ce spune DEX-ul limbii romane la cuvantul clasic(a): "Arta care serveste ca model de perfectiune, caracterizata prin armonie, puritate, sobrietate; curent in arta si literatura europeana aparut in sec. XVI–XVII, caracterizat prin imitarea modelelor antice greco-latine, prin intelesul pentru aspectul moral, prin urmarirea unui ideal, prin disciplinarea imaginatiei si a sensibilitatii, prin ordine, echilibru si claritate…". Permiteti-mi sa subliniez: armonie, puritate, sobrietate, aspect moral, disciplinarea imaginatiei si a sensibilitatii, ordine, echilibru si claritate… Oare nu sunt insusiri care ar trebui sa ne caracterizeze pe fiecare dintre noi? Avem mai multa nevoie de armonie decat credem, de puritate in gandire si comportament, de sensibilitate in traire, de un echilibru al gandirii clare si al faptei ordonate!…
 



Si toate acestea printr-o muzica ce se adreseaza sufletului, pentru ca a fost scrisa din suflet. Iar nota – acest sunet al lui do sau oricare alta nota – patrunde acolo unde nici cuvantul, nici privirea nu pot ajunge… "Muzica este graiul sufletului. Ea starneste in noi nu instincte, ci gandurile cele mai profunde…" (L. van Beethoven).

Inchei cu un citat din Platon care-mi place foarte mult: "Muzica este o lege morala. Ea da suflet Universului, aripi gandurilor, avant inchipuirii, farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenta ordinii, inaltand sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos…"

Daca ea inalta sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos, nu inseamna ca ne duce la Dumnezeu? De aceea nu pot sa tac…

Arhim. Siluan Visan

Sursa: http://libersaspun.3netmedia.ro

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2014

Vizualizari: 1661

Voteaza:

Muzica este… 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

muzica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE