O sa fac asta maine!

O sa fac asta maine! Mareste imaginea.

De întârziat se poate întârzia nu doar la muncă, la întâlnirile de afaceri, la cele romantice sau la teatru. Un număr uriaş de întârzieri au loc fără ca oamenii să iasă, măcar, din casă, respectiv din birou. E vorba de munca nefăcută la timp, fie că este vorba de cămaşa necălcată la timp soţului, fie că este vorba de un bilanţ nepredat la timp. Nu este vorba aici de un total refuz al propriilor obligaţii - în cele din urmă, totul este făcut, dar mai târziu decât trebuie, nu la vremea stabilită.

Cauzele întârzierilor de acest gen sunt aproximativ aceleaşi ca la ne venitul la timp. Şi aici ne putem avea de-a face, de pildă, cu dependenţa de adrenalină: unora le place să-şi „gâdile" nervii trăgând de timp. In goana după senzaţii tari, omul poate, în mod inconştient, să amâne îndeplinirea unei sarcini importante (cu cât e mai importantă, cu atât mai bine), iar pe urmă să nu doarmă nopţile, să se streseze, să se teamă să sune şi să spună că nu reuşeşte să facă treaba la timp, să sune, totuşi, în ultimul moment, cu inima cât un purice, să asculte mustrările şi reproşurile şi apoi să se indigneze, cu nevasta la bucătărie sau cu prietenii la o halbă de bere, de nedreptatea vieţii... adică să capete o furtună de emoţii.

Iar alţii, amânând ceva, nădăjduiesc într-ascuns că descărcarea de adrenalină le va da puteri pentru efortul necesar. Astfel, studenţii, aşteptând noaptea dinaintea examenului, încep cu febrilitate să studieze conspectele de cursuri, aşteptând ca în ultima clipă să le vină iluminarea şi să priceapă, în sfârşit, ceea ce nu reuşiseră să desluşească tot semestrul. Câteodată inspiraţia chiar vine, dar nu mai este timp pentru a înţelege şi memora bine totul. Ca întotdeauna, pentru pregătirea de examen nu ajunge „o zi, numai o zi".

Există şi evenimente mai importante, unde-i mai bine să nu tragem de timp, ca să nu întârziem definitiv. De pildă, unele tinere amână naşterea unui copil ca să facă studii, să găsească un loc de muncă mai bun, să cumpere maşină, apartament, casă de vacanţă, să trăiască „pentru sine", să vadă lumea. Soţii sunt de acord cu ele sau pur şi simplu nu insistă, ca să nu strice relaţia. La un moment dat, se dovedeşte că „trenul a plecat": la femeie, care de acum nu mai e prea tânără, au apărut probleme de sănătate, şi nu mai poate deveni mamă. Incep lacrimile şi depresia, umblatul pe la doctori, babe şi „vraci" în căutarea miraculosului mijloc salvator. Desigur, se mai întâmplă şi minuni, însă, din păcate, nu atât de des cum ar vrea oamenii. Şi femeile fără copii, victime ale propriei încrederi în sine („o să apuc, mai am o grămadă de timp, eu îmi ating întotdeauna scopul!"), ori samavolnicii („o să planific şi o să decid totul singură, în viaţă totul o să fie după planul meu") îşi dau seama prea târziu că naşterea unui copil e mult mai importantă şi mai preţioasă decât toate maşinile, casele de vacanţă, carierele şi călătoriile luate împreună. Nu este cazul să dea vina pe rude şi pe apropiaţi: „Mi s-a băgat în cap că nu trebuie să te grăbeşti cu copiii!" Responsabilitatea pentru luarea deciziei de a naşte un copil este întotdeauna doar a soţului şi a soţiei.

Există cazuri de întârziere mai puţin tragice, dar care lasă, de asemenea, urme în suflet. Poţi să nu apuci să mulţumeşti cuiva ori să-ţi mărturiseşti dragostea, să nu apuci să-ţi ceri iertare ori să-ţi iei rămas bun. Adeseori, oamenii au o atitudine prea neglijentă faţă de timpul vieţii şi sunt, câteodată, absolut nepregătiţi de faptul că viaţa se încheie, iar câteodată se curmă pe neaşteptate. Mulţi, mai ales cei tineri, care nu au trăit încă pierderi mari, pot să nu sune cu săptămânile, să nu vină cu lunile, să nu-i viziteze în spital pe cei apropiaţi - şi cât de amar le pare rău pe urmă pentru întârzierile lor, dar nu mai pot îndrepta nimic: pe om nu-l mai aduci înapoi de pe lumea cealaltă! Ţinând minte lucrul acesta, e important să ne grăbim să ne vedem, să ne îmbrăţişăm, să spunem „mulţumesc", să ne cerem iertare, să ne mărturisim dragostea.

OLGA KRASNIKOVA
ÎNTÂRZIERILE ŞI PROMISIUNILE NEÎNDEPLINITE, EDITURA SOPHIA

Cumpara cartea "ÎNTÂRZIERILE ŞI PROMISIUNILE NEÎNDEPLINITE"

 

Pe aceeaşi temă

16 Noiembrie 2016

Vizualizari: 1824

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE