Persoana

Persoana Mareste imaginea.

O persoana mi-a luminat copilaria. O persoana (alta) mi-a vorbit despre Dumnezeu. O persoana (a treia) m-a invatat sa iubesc. Alte persoane m-au iubit mai putin. Dar numai Persoana Lui imi garanteaza vesnicia.

Sa fiu in conexiune cu El, ca Policarp din Smirna antica, aceasta este liturghia mea. Sa vad lumina inaintea cetii. Sa ma bucur fericindu-i pe altii. Sa nu pretind. Sa nu conditionez. Sa nu obstructionez. Ca sa fiu ca El. Persoana, nu ins, nu individ, nu CNP. Persoana. Apocalipsa este taina zilnica a Persoanei, dezvaluirea, revelarea, bucuria descoperirii. Sa ma las gasit de El, ca sa raman persoana. Nu bestie.

Fara o relatie personala cu Singurul Cel Ce Este, Viul, Europa ramane o pustietate, se zbate flamanda, doborata de brutalitatea razboinicilor. El, Persoana, Alfa si Omega, face o legatura tainica intre sacrificiu si sanctificare. Cel ce se jertfeste, acela va fi sfintit, purificat, despatimit, iluminat, desavarsit. Noi am primit, ni s-a revelat, Imparatia Lui. Aceasta marturie a noastra este asezata intr-un registru sacrificial. Dreptii sunt sacrificati, la fel ca animalele de jertfa la templu. Apocalipsa personala presupune triada marturie - moarte - inviere. Aceasta este realitatea Persoanei. Trairea anticipativa in Invierea Lui.

La final, Persoana ofera recompensa. Aceasta nu poate fi subtituita, falsificata. E imposibil. Mana din vechime devine Painea de azi, Multumirea. Numele nou, Iisus, innoieste lumea, prin Multumire. Bucurie este mare. Nu toti sunt contaminati, exista un rest (ramasita), care se va mantui. Iisus Insusi este recompensa biruitorilor (vigilentilor). Auzim Vestea, o primim, o pazim. Si o transmitem nealterat. Aceasta Veste nu este o banala depozitare pasiva, ci pastreaza ab initio atat continutul, cat mai ales fervoarea. Asa survine, protector, convertirea. Ca o noua atitudine existentiala. De ce Persoana respinge pe cei caldicei: apa calduta e prea rece pentru imbaiere si prea calda pentru consum (e fara utilitate). Daca ma reclam al Lui, nu ma port ca un pagan. Nu ma las pervertit prin contaminarea cu materialismul. Ci ma bucur de iubirea Lui neconditionata, totala si vesnica.

Increderea in aceasta Persoana este sursa fercirii. De aici decurge disponibilitatea de a fi normal. Asa cum El te-a lasat sa fii. Neprefacut, negelat, necurvar, nehot. Iar fiecare sfant este o ruda mai in varsta, care ne reda increderea in Adevar. Nu ne enerveaza delegarile, sunt doar misiuni, ascultari, nimic mai mult.
Indicii.

Marius MATEI

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

24 Ianuarie 2014

Vizualizari: 1323

Voteaza:

Persoana 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE