Portioneaza sarcina

Portioneaza sarcina Mareste imaginea.

Când o activitate începe să devină obicei, ea este asemenea unui fir invizibil, dar, de flecare dată când activitatea se repetă, firul capătă rezistenţă, iar dacă îi mai adăugăm un filament, acesta devine un cablu solid care ne uneşte irevocabil in faptă şi gândire. ORISON SWETT MARDEN

UNUL DINTRE MOTIVELE MAJORE pentru care tărăgănăm ducerea la bun sfârşit a sarcinilor importante şi de mari dimensiuni este acela că par atât de mari şi de formidabile, la o primă vedere.

O tehnică pe care o poţi folosi pentru a reduce o sarcină la dimensiuni normale este să aplici în munca ta metoda „feliei de salam". Aceasta presupune să îţi desfaci sarcina în detaliile componente şi apoi să decizi ca, pentru moment, să te ocupi de o singură felie, la fel cum ai proceda dacă ai mânca un baton de salam, câte o felie pe rând - sau, dacă ar trebui să mănânci o „broască", porţionând-o şi înghiţind câte o bucată pe rând.

Din punct de vedere psihologic, îţi va fi mai uşor să execuţi o singură porţiune mai mică dintr-un proiect de dimensiuni mai mari decât să te ocupi de toată sarcina deodată. Deseori, odată ce ai început şi ai finalizat o singură parte din sarcină, o să ai chef să mai faci încă o „felie". Curând, te vei trezi rezolvând sarcina câte o bucată o dată şi, înainte să-ţi dai seama, vei fi încheiat-o definitiv.

Un aspect important de care trebuie ţinut seama este că în fiecare dintre noi există adânc înrădăcinat „impulsul finalizării" sau ceea ce este cunoscut şi sub numele de „obligaţia de a duce lucrurile la bun sfârşit". Aceasta înseamnă că te simţi cu adevărat mai fericit şi mai puternic atunci când începi şi finalizezi o sarcină de orice fel. Iţi satisfaci astfel o nevoie subconştientă, profundă, de a găsi o rezolvare unei sarcini sau unui proiect. Sentimentul acesta te motivează să te apuci de următoarea sarcină sau de următorul proiect şi apoi să perseverezi până la finalizare. Actul acesta, de finalizare, declanşează eliberarea de endorfine despre care am vorbit mai devreme.

Cu cât este mai mare sarcina pe care o iniţiezi şi pe care o închei, cu atât mai bine şi mai încrezător te vei simţi. Cu cât este mai mare „broasca" pe care o mănânci, cu atât mai deosebit va fi valul de putere şi energie pe care-l vei experimenta.

Atunci când lucrezi şi finalizezi o mică porţiune din sarcină, te simţi motivat să te ocupi şi să duci la capăt o altă porţiune, apoi o alta şi aşa mai departe. Fiecare pas mic înainte te umple de energie. Capeţi un impuls interior care te motivează să perseverezi până la definitivarea întregului. Această definitivare îţi conferă acel sentiment extraordinar de fericire şi satisfacţie, inerent oricărui succes.

O altă tehnică pe care o poţi folosi ca să te pui în mişcare se numeşte metoda de lucru „a şvaiţerului". Foloseşti această tehnică atunci când vrei să te apuci de treabă făcând câte o gaură în sarcină, asemenea unei găuri dintr-o bucată de şvaiţer.

Aplici unei sarcini metoda „şvaiţerului" atunci când te hotărăşti să lucrezi la ea o anumită perioadă de timp. Aceasta ar putea să nu însemne mai mult de cinci sau zece minute, după care te opreşti şi faci altceva. Vei lua o singură înghiţitură din „broască" şi apoi te vei odihni sau vei face altceva.

Puterea acestei metode este similară cu aceea a metodei „feliei de salam". Odată ce ai început să lucrezi, îţi induci un sentiment de mişcare înainte şi o senzaţie de împlinire. Te simţi încărcat de energie şi plin de exaltare. Te simţi motivat intrinsec şi impulsionat să continui să lucrezi până ce sarcina este îndeplinită.

Ar trebui să încerci metoda „feliei de salam" sau pe cea a „şvaiţerului" în orice sarcină care pare copleşitoare la o primă abordare. Vei fi uimit cât de folositoare pot fi aceste tehnici pentru înfrângerea tergiversării.

Am câţiva prieteni care au devenit autori ai unor cărţi de succes doar pentru că s-au hotărât să scrie o singură pagină sau chiar un singur paragraf pe zi până la finalizarea cărţii. Şi tu poţi face acelaşi lucru.

Brian Tracy

ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE! - EDITURA CURTEA VECHE

Cumpara cartea "ÎNCEPE CU CE NU-ŢI PLACE! "

 

31 August 2016

Vizualizari: 616

Voteaza:

Portioneaza sarcina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE