Preocupari

Preocupari Mareste imaginea.

Nu ar trebui sa ma preocupe (exclusiv) ce voi pune pe masa, ci Cine intra in casa. Intra Dumnezeu in suflet si scoate pe zarafi (face o curatenie desavarsita). El imi spune ce sa fac, nu Il primesc ca eu sa Ii spun ce e de facut. Dumnezeu nu este agent de vanzari, nu vrea nici sa vanda, nici sa cumpere, ci sa Se instapaneasca asupra a ceea ce este al Sau. El este autorul partiturii, deci, este singurul care stie sa o interpreteze cel mai bine la orga sufletului meu.

Il las sa lucreze, altfel ma blochez. Dumnezeu este trist: vede indiferenta multora pentru propria mantuire (Vedem asta si la sfinti: cu cat se apropie mai mult de Dumnezeu, cu atat devin mai indurerati pentru lume). Actul credintei nu este o parada, o mondenitate, un moft, o unealta, ci este un exercitiu de smerenie.

De ce Il urau?! De ce L-au rastignit?! Dumnezeu vrea ca eu sa intorc spatele pacatului, sa fiu ca fata spre El. Fata in fata cu Dumnezeu, fata in fata cu propria viata, sunt preocupat de linistea credintei. Am nevoie de ajutorul sfintilor, al duhovnicului, al vostru. Inteleg ca Dumnezeu deranja pe valutisti: "Ce ne facem, ca Omul acesta face (prea multe) minuni?" Sunt preocupat de taina minunilor, nu de cursul dinarului sau de tarifele porumbeilor. Inteleg cat de putin dureaza osanalele multimilor care asteapta un lider pamantesc. Firea umana este inconsecventa, balanseaza intre entuziasme contrare. Instabilitatea si superficialitatea firii umane cazute postuleaza nevoia unui Dumnezeu armoniator.

Dumnezeu ne propune o preocupare mai adanca (lipsita de frivolitate) asupra perspectivei vietii. Ma preocupa impartirea de hrana si abecedare, dar primordiala ramane vestirea Invierii si schimbarea directiei egoiste in sens invers. Cand preotul se roaga in biserica, ma preocupa sa formez un cor de ingeri impreuna cu el. Cand Dumnezeu e dat pe mainile ucigasilor, ma preocupa sa cant psalmi si sa postesc. Cand Dumnezeu este tradat, ma preocupa sa marturisesc adevarul. Vreau sa urmez pasii Lui. Sa fiu mereu alaturi de El. Sa le strig valutistilor cocalari: "E nevinovat, e Dreptul dreptilor!". "Ne va chema Dumnezeu pe fiecare pe nume", zice
html">Sfantul Ignatie Briancianinov, si "ca printr-un fir electric va intra in noi un nou curent, o noua putere, O NOUA VIATA".

Slava Tie, Lumina care stralucesti in intunericul sufletelor noastre!
Slava Tie, Blandetea care acopera orice indoiala!
Slava Tie, ca ai sfintit pamantul cu pasii Tai!
Slava Tie, Cel ce faci sa infloreasca in noi nadejdea mantuirii!
Slava Tie, Roua ce vesteste mangaierea iertarii dumnezeiesti!
Slava Tie, Invierea si viata celor care cred in Tine!

Marius MATEI

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

21 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1604

Voteaza:

Preocupari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro