Prioritati misionare in diaspora

Prioritati misionare in diaspora Mareste imaginea.

Însăși faptul înființării unei parohii în diaspora ortodoxă română constituie un factor de misiune prin excelență, din care decurg mai apoi celelalte impulsuri spre o misiune eficientă și rodnică în sânul parohiei.

1. Catehizarea– se impune cu necesitate, mai ales în zilele noastre, când preotul paroh, fie el de cătun sau de oraș, nu se mai poate rezuma doar la Sfânta Liturghie și predica de Duminică. Misiunea este un imperativ al Bisericii, ce se concretizeaza -în zilele noastre- printr-o ieșire a Bisericii în lume mai mult decât printr-o intrare a lumii în biserică. Conceptul misionar Liturghia de după Liturghie se impune tot mai mult în contextul zilelor noastre, când societatea își propune să schimbe vechile și adevăratele valori cu cele artificiale al contemporaneității. Concomitent cu acest fenomen deloc benefic societății și Bisericii au luat amploare și setea de cunoaștere și descoperire/pătrundere a tainelor lumii și totodată nivelul intelectual este unul superior secolelor trecute dar puternic amprentat de secularizare și globalizare. Societatea zilelor noastre suferă de o descentrare spirituală și manifestă o dorință nezdruncinată de a face invizibilă prezența lui Dumnezeu în viața lumii.

De aceea catehizarea trebuie să fie nelipsită din tolba preotului misionar, cu toate că această expresie (preotul misionar) ar trebui să fie considerată pleonasm în actualitate, deoarece acum din însuși simplul cuvânt preot se desprinde și latura misionară. Catehizarea este cu atât mai necesară cu cât astăzi a dispărut credința pură fără ispita cercetării și-a căutării continue de argumente. Dacă demult părinții și moșii noștri credeau pur și simplu și erau mulțumiți dacă găseau răspunsul la întrebarea: În cine trebuie să CRED cu adevărat? astăzi dictonul crede și nu cerceta este anulat de cel puțin două întrebări pe care oamenii și le pun și care influențează în mare parte existența sau inexistența credinței în om: De ce să cred? și La ce îmi folosește dacă cred? Două întrebări simple, cu răspunsuri la fel de simple, dar foarte greu de acceptat. Aici intervine cateheza în viața parohiei. Pentru a-i educa creștinește pe oameni, pentru ca aceștia să găsească răspunsuri la întrebările care-i frământă și pentru a cunoaște pe Cel în care cred, pe care la cateheză îl cunoști din auzire, iar la Liturghie El stă față în față cu tine și te împărtășești cu El prin lucrarea Duhului.

2. (Explicarea noțiunilor de mucenic, cuvios, vecernie, tropar și a altor termeni folosiți în cult, (pentru o mai bună înțelegere a slujbelor) Lumina și lumanarea în cult și semnificația acestora în Biserică; Semnificațîa cădirilor și a tămâierii bisericii, Cinstirea icoanelor și-a sfintelor moaște Crearea luPururea Fecioria Maicii Domnului, Biserica -Trupul lui Hristos și biserica-locaș de cult ) etc.Explicarea unor termeni sau noțiuni liturgice este imperios necesară, mai ales într-o parohie nou-înființată, unde nu exista biserică și mai ales pentru că acești termeni, noțiuni etc, nu se regăsesc în limbajul cotidian și comportă dificultăți de înțelegere.

3. Școala parohială (sau duminicală)- este un proiect care are ca obiectiv major cunoașterea și familiarizarea copiilor din parohiile ortodoxe din diaspora cu valorile spirituale, culturale și tradiționale ale poporului român. Mai ales în contextul în care copiii din diaspora nu au acces la cultura și spiritualitatea românească deoarece sunt angrenați în învățământul statului în care locuiesc. Școala parohială sau duminicală oferă un plus de unitate în rândul celor implicați (preoteasă, profesori copii, părinți etc) și unul de cunoștințe beneficiarilor (copiilor). Școala parohială necesită un spațiu de desfășurare, materiale de predare, rechizite etc

La acestea se adaugă celelalte aspecte al misiunii preotului în viața parohiei și mai ales în năvodul lumii actuale, unde a pescui pentru Hristos înseamnă să iei parte la noi călătorii misionare și să intipărești în duhul lumii etosul hristic.

Pr Vasile Pop

Despre autor

Vasile Pop Vasile Pop

Colaborator
2 articole postate
Publica din 28 Iunie 2015

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2015

Vizualizari: 1033

Voteaza:

Prioritati misionare in diaspora 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE