Sfanta Taina a Preotiei

Sfanta Taina a Preotiei Mareste imaginea.

Ce este Sfânta Taină a Preoţiei?

Preoţia este Sfânta Taină prin care Sfanţul Duh, prin punerea mâinilor episcopului, împărtăşeşte celui hirotonit ca episcop sau preot harul şi dreptul de a săvârşi celelalte Sfinte Taine şi de a călăuzi viaţa în credinţă a oamenilor.

Câte trepte are Preoţia?

Preoţia are trei trepte: episcop, preot şi diacon.

Ce deosebiri sunt între aceste trei trepte ale preoţiei?

Episcopul poate săvârşi toate cele şapte Sfinte Taine, preotul pe toate, în afară de Taina Preoţiei, iar diaconul îi ajută pe episcop şi pe preot, însă singur nu poate săvârşi nici una din Sfintele Taine.

Care sunt treptele clerului inferior în Biserica Ortodoxă?

Citeţii, ipodiaconii şi diaconiţele.

Cine îl hirotoneşte pe episcop?

Doi sau mai mulţi episcopi.

Cine îl hirotoneşte pe preot?

Episcopul.

Ai căror urmaşi sunt episcopii?

Episcopii sunt urmaşii Apostolilor.

Cine a aşezat ierarhia în Biserică?

Insuşi Domnul Hristos, ca primul Arhiereu (v. Evrei 5, 4-6). El, ca izvor al întregii puteri şi al drepturilor în Biserica Sa, a dat Apostolilor puterea de a învăţa, tămădui şi ierta păcatele.

Ce reprezintă atunci integritatea ierarhiei?

în primul rând, Hristos, ca veşnic Arhiereu şi Cap al Bisericii, apoi de la El Apostolii, din Apostoli episcopii şi din episcopi preoţii şi diaconii.

De ce este necesară punerea mâinilor în această Sfântă Taină?

Pentru că primii care au săvârşit mai întâi această Sfântă Taină astfel au fost Apostolii (v. I Timotei 4, 14; 5, 22). Prin punerea mâinilor în această Sfântă Taină se dă celui hirotonit putere duhovnicească şi astfel se realizează o legătură legiuită între puterea bisericească şi slujirea sfântă.

Poate exista o comunitate bisericească, care să nu recunoască şi să nu se supună unui episcop?

Nu poate exista o astfel de comunitate bisericească, căci atunci aceasta este despărţită de trupul Bisericii Ortodoxe Soborniceşti şi se lipseşte pe sine de harul dumnezeiesc.

De ce îl numim pe preot „părinte"?

Pentru că, prin preoţi, în Sfânta Taină a Botezului, am renăscut ca fii ai lui Dumnezeu; prin preoţi, în Sfânta Taină a împărtăşaniei, primim hrană cerească (Trupul şi Sângele lui Hristos); în Sfânta Taină a Pocăinţei, prin ei primim iertare de păcate, iar în celelalte Sfinte Taine, primim darurile deosebite ale Sfântului Duh. Pe lângă aceasta, preoţii se roagă neîncetat pentru noi, ne învaţă, ne povăţuiesc, ne mustră şi ne călăuzesc. Mai întâi de toate, ei ne sunt adevăraţi părinţi duhovniceşti. Fiecare dintre ei trebuie să fie vrednic de acest nume şi de această mare slujire ce le-a fost încredinţată.

SFÂNTUL NICOLAE VELIMIROVICI
CREDINŢA SFINŢILOR, EDITURA SOPHIA

Cumpara cartea "Credinta sfintilor"

 

Pe aceeaşi temă

23 Mai 2016

Vizualizari: 1994

Voteaza:

Sfanta Taina a Preotiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE