Sfanta Tecla in arta copta

Sfanta Tecla in arta copta Mareste imaginea.

Sfanta Tecla este praznuita pe 24 septembrie. Este prima femeie martira pentru Hristos. In Sinaxarele Bisericii este socotita intocmai cu Apostolii.

In Biserica primara sunt cunoscute trei sfinte ce au numele Tecla. Sfanta Tecla din Iconium este cea dintai mucenita care a patimit pentru credinta in Hristos si a trait pe vremea Sfantului Apostol Pavel, fiind ucenica a acestuia. A fost condamnata sa fie arsa de vie deoarece a refuzat sa se casatoreasca cu logodnicul sau, insa a fost salvata printr-o minune. A suferit multe alte patimiri inainte de moartea sa in Seleucia, Siria. Sfanta Tecla din Iconium este cinstita in Egipt, in mod deosebit in biserica din desertul Libian aflata in apropierea Manastirii Sfantul Mina.  Cea de-a doua Tecla a fost mama martirului Apolonius. Ea insasi a primit martiriul impreuna cu fratele sau, Sfantul Isi, si prietenul acestuia Pavel. Cea de-a treia Tecla este praznuita de catre copti pe 1 Baramhat (10 Martie).

Dupa Maica Domnului, Sfanta Tecla din Iconium a fost cea mai cunoscuta femeie sfanta in antichitatea tarzie si, totodata, a constituit un important simbol al pietatii crestine. Dovezile literare si materiale care sustin acest vechi cult al Sfintei Tecla includ scrieri aghiografice, consemnari ale unor minuni, situri arheologice, obiecte sfinte (cruci, vase din teracota, lampi), picturi murale si inscriptii.

Sfanta Tecla in arta copta

Sfanta Tecla din Iconium este reprezentata intr-o pictura aflata in Capela funerara a Pacii din oaza Al-Bagawat aflata in Desertul Apusean. Ea apare alaturi de Sfantul Apostol Pavel, de Maica Domnului si ale altor personaje biblice, fiind reprezentata in stilul bizantin specific secolului al VI-lea.

O alta reprezentare a Sfintei Tecla, impreuna cu Sfantul Mina, se gaseste pe un vas in care se pastra aghiasma sau untdelemnul luate din biserica Sfantul Mina. Asocierea  celor doi sfinti s-a facut probabil datorita apropierii celor doua biserici. Asemenea Sfantului Mina, Sfanta Tecla este asezata in pozitie de rugaciune (oranta). Trei astfel de vase, aflate in Muzeul Luvru, sunt importante pentru marimea lor, aproximativ 15 cm, in contrast cu vasele mult mai mici descoperite in bazinul mediteranean. Pe toate toate cele trei vase sfanta  este reprezentata ca fiind desculta si purtand roba. Aceasta este insotita de o parte de unul sau doua animale: leu, urs sau lupi.

Sfanta Tecla in arta copta  Sfanta Tecla in arta copta 

Asemenea vase erau folosite de catre pelerini pentru a cara apa sau untdelemn acasa de la locul de pelerinaj (Manastirea Sfantul Mina). Sfantul Mina,  soldat egiptean in armata romana care a primit martiriul la sfarsitul sec. III, este reprezentat la randul sau intre doua camile ce i-au purtat trupul inapoi in Egipt, pentru inmormantare.

Sfanta Tecla in arta copta

In afara celor doua tipuri de reprezentare a Sfintei Tecla din Iconium alaturi de Sfantul Apostol Pavel sau Sfantul Mina, exista si alte reprezentari in care apare singura. Pe lespede de piatra aflata in Muzeul Brooklyn, Sfanta Tecla tine in maini o cruce greaca. Este ataca dintr-o parte de un lup, iar de celalata parte este amenintata de flacari. Stilul apartine sculpturii copte din secolul al IX-lea.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

24 Septembrie 2012

Vizualizari: 6188

Voteaza:

Sfanta Tecla in arta copta 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE