Sfanta Vineri se intoarce...

Sfanta Vineri se intoarce... Mareste imaginea.


        In anul 1987, o data cu demolarea Bisericii Sf. Vineri, comunismul avea sa-si arate inca o data fata hidoasa, intoarsa de la Dumnezeu. Martorii tristului eveniment isi mai aduc si astazi aminte, cu lacrimi in ochi, cum muscau buldozerele din trupul sfant al vechiului lacas. Oamenii au suferit atunci si au blestemat scrasnind din dinti fapta marsava. Cativa, insa, la caderea intunericului, apucau cate o caramida sau o bucatica de tencuiala, pe care abia se mai ghiceau pictate frunti, ochi si buze de sfinti.

Una dintre acele caramizi, luata de un crestin si tinuta cu sfintenie in casa lui, a ajuns, dupa 15 ani, la un preot inimos din Drumul Taberei. Acesta a pus bucata de piatra la temelia unei alte biserici, ce va rasari curand, ca dintr-o samanta parca, varata in pamant chiar de bunul Dumnezeu cu degetul Lui.


Vesmantul Sf. Parascheva si barba Sf. Ioan Iacov Hozevitul

In urSf Vinerima cu 5 ani, pe un teren viran situat vis-ŕ-vis de parcul Moghioros, s-a ridicat, din senin parca, o bisericuta din lemn. Parohia „Sf. Vineri-Drumul Taberei“ a luat fiinta, prin hotararea Consiliului Eparhial, in toamna anului 1998, dupa construirea bisericii din lemn (ridicata in numai 3 saptamani). Pe 26 iulie 1998, biserica a fost sfintita de P. S. Teodosie Snagoveanul (la vremea aceea Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului). Hramul bisericii este Sf. Cuv. Parascheva (in gr. paraschevi inseamna „vineri“), praznuita la 14 octombrie. Lacasul a fost adus special pentru credinciosii din Drumul Taberei de catre pr. Nicolae Burlan, tocmai din Bucovina. La loc de cinste, intr-o racla din lemn sculptat, se afla mantia care a invesmantat moastele de la Iasi (daruita de I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei), o particica din moastele Sf. Teodor Stratilat, martirizat in sec. 4 (dar al P. S.Varsanufie Prahoveanul), precum si parti din vesmantul si din barba Sf. Ioan Iacov Hozevitul.

 

Catedrala inimilor noastre

Cartierul Drumul Taberei, fiind destul de mare, avea nevoie de o asemenea constructie. Credinciosii au pus mana de la mana si au ajutat cum au putut. „Eu am slujit 22 de ani langa Valenii de Munte - spune pr. Burlan. Acolo credeam ca voi ramane pentru totdeauna, dar soarta mi s-a schimbat. Dumnezeu m-a chemat la Bucuresti prin vocea I.P.S. Teodosie.  Am slujit un timp la biserica Sf. Gheorghe Capra din Pantelimon. Apoi am vrut sa construiesc o biserica, pentru ca acel cartier e foarte mare. Mergand la Patriarhie si tot intreband in dreapta si-n stanga, am aflat ca aici, in Drumul Taberei, ar fi loc. Mi s-a oferit terenul de la Moghioros, care apartinea armatei, si am facut provizoriu bisericuta de lemn, cu hramul Sf. Vineri. Un crestin mi-a dat o caramida, pe care o salvase dintre daramaturile fostei biserici. Stiti ce tragedie a fost atunci. Asa a ajuns o farama din vechiul lacas sfant sa fie temelia noii biserici, pe care o vom construi, cu voia lui Dumnezeu, langa cea de lemn. Va fi catedrala inimilor noastre“. Ca sa ridice o adevarata catedrala, mare cat un bloc de 10 etaje, pr. Burlan are nevoie de 50 de miliarde de lei. Prin mila credinciosilor, a reusit sa adune pana acum doar un miliard si jumatate. Atat cat sa-i ajunga pentru saparea fundatiei si cumparareaSf. Vineri caramizilor.

 

Duhul vechii biserici

„Ar fi mare pacat ca acest proiect sa ramana doar un vis - spune in continuare pr. Burlan. Asteptam si noi ajutoare, cat de mici. Sa stiti ca tot in oamenii sarmani te poti increde. Ei sunt aceia care-si rup de la gura si daruiessc bisericii. Cand am pus temelia noii catedrale Sf. Vineri, au venit foarte multi crestini. A fost un moment emotionant. Insusi P.F. Parinte Patriarh a sarutat piatra de temelie inainte de a se turna fundatia. In sufletul nostru e multa bucurie si dorim toti sa refacem biserica distrusa de comunisti. S-a transferat astfel aici, in mijlocul cartierului Drumul Taberei, duhul sfintei biserici care azi nu mai exista“. Constructia va avea 37 m inaltime, 850 mp si va semana foarte mult cu Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol. Se estimeaza ca numai turla va cantari 380 de tone.  Va exista o biblioteca, precum si o sala de proiectie. Totodata, catedrala va avea o capela mortuara, o nisa pentru depunerea mortilor, dar si un loc pentru masa saracilor. Dumnezeu sa ne ajute s-o vedem cat mai repede terminata.


                                                                                              
Gabriel MATEESCU
                                                                                   Lumea credintei, anul II, nr. 1(6)

.

23 Iunie 2005

Vizualizari: 4771

Voteaza:

Sfanta Vineri se intoarce... 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE