Sub obladuirea moastelor Sf. Dimitrie

Sub obladuirea moastelor Sf. Dimitrie Mareste imaginea.

 
        La cererea mai multor cititori ne-am deplasat la Bacau, pentru un eveniment iesit din tiparele obisnuite. Este lucru stiut ca Moldova - in materie de credinta -  rezerva permanent surprize, dar la „una ca aiasta” nu ne-am asteptat. Trei sunt protagonistii evenimentelor: unul ar fi Dimitrie, soldatul sfant din care s-au revarsat izvoare de mir; altul ar fi Ioan Plescau, un preot din orasul al carui nume l-a imprumutat un poet singur, talentat si trist. In fine, al treilea este un personaj colectiv - credinciosii din urbea moldava, care au fost toti un gand si un trup ( intru faptele cele bune).

 

Care poate fi legatura intre cele 3 entitati enumerate mai sus? Credinta, nadejdea si dragostea, ar putea fi raspunsul corect.

Credinta ca numai fapta este masura crestinului, nadejdea ca vor termina ceea ce au inceput si dragostea de a-l avea printre ei pe ocrotitorul lacasului de inchinaciune. Pr. Ioan PlescauDespre ce este vorba, de fapt? Despre cea mai mare biserica ridicata vreodata in Moldova, care are hramul Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvoratorul de mir. Biserica (de fapt, o uriasa catedrala), construita la intrarea in Bacau, sfideaza blocurile ceausiste, precaritatea finaciara a tranzitiei, dar si ideea ca romanii nu se pot solidariza pentru o cauza nobila. De dimensiuni colosale (fata de scara asezamintelor ortodoxe traditionale), catedrala este in constructie de cativa ani. Acum a devenit o realitate, iar Parintele Ioan Plescau un om fericit. Darul pe care i l-a facut Mitroplia Moldovei intrece orice asteptare: sfintirea asezamantului in prezenta lucratoare a moastelor Sf. Dimitrie, aflate in trecere, de la Iasi, inapoi spre Grecia. Racla cu cinstitele moaste a insotit evlavia populara a sarbatorii Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, iar acum a poposit la Bacau, spre inchinare si intarirea celor care au ridicat DomnuMoastele Sf. Dimitrielui un asemenea lacas. Desi interiorul nu ii este in intregime terminat, biserica va putea gazdui, de aici inainte, servicul divin. La sfintirea ei au participat Mitropolitul Moldovei, Daniel; Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie; Episcopul Romanului, Eftimie, insotit de vicarul Ioachim, Episcopul Buzaului, Epifanie, Episcopul Dunarii de Jos, Casian; Episcopul Sloboziei si Calarasilor, Damaschin. Un impresionant sobor de preoti, autoritati locale, dar si Secretarul de Stat pentru Culte, d-l Laurentiu Tanase. Lume, cat vedeai cu ochii, asezata cuminte printe randurile de jandarmi, asteptand momentul atingerii de racla sfanta. Astfel, pentru bacauani, ziua aceea va ramane o masura a reusitei lor duhovnicesti, a tenacitatii unui pastor hotarat si a rasplatei ceresti care a inseninat dimineata friguroasa a acelui 18 octombrie 2003. (N. F.)

.

25 Iunie 2005

Vizualizari: 5128

Voteaza:

Sub obladuirea moastelor Sf. Dimitrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE