Veselia de Anul Nou si pildele Sfantului Vasile cel Mare

Veselia de Anul Nou si pildele Sfantului Vasile cel Mare Mareste imaginea.

Veselia de Anul Nou și Sfântul Vasile cel Mare

A te veseli în prima zi de Anul Nou nu însemnă a îndestula trupul cu mâncare și băutură, a lumina cu faclii locurile publice, ori a-ți pune podoabe și a purta veșminte luxuriante ce țin mai degrabă de un capriciu copilaresc, ci să conștientizezi să ai maturitatea creștinească, precum un cetatean al cerului. De aceea nu mai aprinde în aceasta zi focuri pe piete, ci aprinde candelă în sufletul tău, cu lumina cea duhovnicească. "Așa trebuie sa lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, zice Domnul, ca vazând ei faptele voastre cele bune, sa proslavească pe Tatăl vostru, Care este în Cer" (Mat. V, 16).

Anul îti va merge bine, nu când vei zace beat în prima zi din Anul Nou, ci când, atât în ziua cea dintâi, cât și în cea de pe urmă, și în fiecare zi vei face fapte plăcute lui Dumnezeu!

Nu beția înseninează cugetul, ci rugăciunea în cuvântul înfrânării. Vinul aduce neliniște și stârnește furtuna irațiunii, pentru că întunecă mintea, iar rugăciunea luminează mintea să cugeți la cele necesare sufletului, prin înfrânare, nu spre înbolnăvirea trupului prin desfrânare!

Precum Pavel zice: "Ori de mâncati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate întru slava lui Dumnezeu sa le faceti" (I Cor. X, 31).

Cand mergi la Biserică să iei parte la rugăciune și la învățătura cea duhovnicească, atunci ești întru slava lui Dumnezeu și îți este prețuit sufletul luminos, nu chipul îmbrăcat pompos, precum al celor ce merg la diststracție și hazard.

Iar dacă știi pe un sărac smerit si nebagat în seamă din această pricină, care trăiește anevoie, dar în slava lui Dumnezeu, laudă-l înaintea celorlalți și lauda ta va fi o îndemnare pentru dânșii, ca o chemare la viață creștinească și dreaptă.

Povață de smerenie și bună cuviință

În viața pământească, trebuie să ai grijă de suflet și să te gândești la el când va trece la cele veșnice. Așadar, trebuie să-ți agonisești prietenii și să-ți faci prieteni întru Dumnezeu. Să nu cautam prieteni de la care să primim daruri ori să ne invite la masă, care prețuiesc mai mult lucrurile materiale, decât cele spirituale. Să ne alegem prieteni, pe cei care totdeauna țin la suflet și orânduiala creștină și care ne îndeamna la datoriile noastre, pedepsesc greșelile noastre, dojenesc călcările de legea creștină, iar când cadem, iarăși ne scoală și prin sfat ori rugaciune ajută apropierea noastră de Dumnezeu.
Când vezi pe un om destrămat, călcător de lege, plin de păcate si de nesocotință, care voiește să te amăgească și ducă la cădere, retrage-te și fugi, precum a poruncit Hristos să faci, când a zis: "De te smintește ochiul tău cel drept, scoate-l și aruncă-l de la tine" (Mat. V, 29). Prin aceasta, El îti poruncește, ca și pe prietenii, pe care tu îi prețuiești ca pe ochii tăi și care iți sunt foarte folositori în viață, să-i smulgi și sa-i arunci de la tine, când mântuirea ta cere aceasta.
Ceea ce nu poate sluji spre slava lui Dumnezeu, nici să facem nici să grăim. Iar acel grai al Apostolului, totdeauna să-l purtam cu noi, ca pe un toiag puternic, ca pe o armă sigură și ca pe o comoară scumpă, să-l înscriem în inima noastră, ca noi toate să facem, să grăim, să savârșim spre slava lui Dumnezeu, pentru a dobândi slava de la Domnul, atât aici, cât și la sfârșitul acestei călătorii pamântești. Caci El zice: "Cine mă cinstește pe mine, și eu îl voi cinsti pe acela". Însă nu numai prin cuvinte, ci și prin fapte să slăvim totdeauna pe Tatăl, împreuna cu Fiul Hristos Dumnezeul nostru, căci Lui se cuvine cinstea, slava si închinaciunea, acum și pururea, și în vecii vecilor. Amin!

Sursa de inspirație: Creștin Ortodox/ Viețile sfinților
Sf. Ioan Gură de Aur


Rugăciune Sfântului Vasile cel Mare

Slavă sfântului ce-a dus vestire
De dumnezeiască legiuire,
Lumii, spre creștină rânduire,
Sufletul să aibă mântuire.

De-aceea te rog ca pe-un Părinte,
Sfinte Ierarh Vasile cel Mare,
Să ne faci cugetele smerite;
Pentru creștinească îndreptare!

Preoțească binecuvântare
Ai pus în lumina Sfintei Treimi
Și rugă în moliftele tale,
Să dezrobești sufletul de patimi.

Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi,
Să ne mântuiască sufletele,
Curați să fim în lumea de apoi
Și mântuiți de păcate grele!

Milostivire și-nțelepciune
Dăruiește sufletelor noastre,
Pentru îndreptare, fapte bune
Și-nfrânarea celor stricăcioase.
Amin!

Maria Filipoiu

Despre autor

Maria Filipoiu Poet Maria Filipoiu

Colaborator
149 articole postate
Publica din 13 Octombrie 2014

Pe aceeaşi temă

02 Ianuarie 2017

Vizualizari: 2049

Voteaza:

Veselia de Anul Nou si pildele Sfantului Vasile cel Mare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE