Date istorice

Date istorice Mareste imaginea.

 

Date istorice

 

Etruscii au trait in mileniul I inainte de Hristos, indeosebi in tinutul cunoscut astazi sub numele de Toscana. Civilizatia lor a precedat-o pe cea romana si a insotit-o pentru o vreme in is­torie. Cercetarile mai noi considera ca etruscii trebuie intelesi drept populatie autohtona, iar nu niste venetici in Italia.

 

Pana in prezent s-au descoperit circa 6.000 de texte epigrafice, scrise de la dreapta spre stanga. Din toate acestea doar zece au peste 10 cuvinte. Cel mai lung text cu scriere etrusca originala se pastreaza la Zagreb si constituie un fragment de carte sacra privind ofrandele ce se ofe­reau anumitor zei in decursul anului calendaristic. Scrierea se afla pe benzile de panza folosite la infasurarea corpului mumiei unui tanar egip­tean. Aici se afla 1185 de cuvinte, foarte importante pentru cunoaste­rea religiei etruscilor.

 

Cartile sfinte de odinioara ale etruscilor s-au tradus in limba la­tina de catre Tarquitius Priscus. Ele au disparut fara posibilitatea de reconstituire din comentariile romane.

 

In general, cartile sacre ale etruscilor se imparteau in: a) libri haruspicini, care expuneau modul de cercetare a maruntaielor victimelor in scopul divinatiei sau ghicitului ; b) libri fulgurales, care studiau fulgerele (originea, tipul, semnificatia si efectul lor asupra credinciosilor etrusci) ; c) libri rituales, cele mai cuprinza­toare dintre toate si care contineau regulile de conduita religioasa, mo­rala si sociala, legile care guverneaza viata oamenilor de la nastere si pana la moarte si dupa aceea. Aici se afla si un complicat sistem de interpretare a semnelor divine (ostenta), semne care comunicau oame­nilor vointa zeilor.

Pe aceeaşi temă

20 Iulie 2012

Vizualizari: 4585

Voteaza:

Date istorice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE