Temple, preoti, rituri, sarbatori

Temple, preoti, rituri, sarbatori Mareste imaginea.

 

Temple, preoti, rituri, sarbatori

 

Existau temple cu o singura camera, cea pentru divinitatea careia ii era dedicata; temple bi- sau tricellate si cu trei porti. Templul tricellat se asemana templelor dedicate triadei Tinia, Uni, Menerva. El a fost preluat - ca model - de catre romani.

 

In templele etrusce se aflau statuile zeilor si obiectele necesare jertfei si cultului in general.

Vointa zeilor se comunica oamenilor prin intermediul sacerdotilor sau preotilor. Accesul la functiunile sacerdotale era deschis tuturor barbatilor liberi. Scolarizarea se facea pe langa marile temple, indeosebi la Tarchuna.

 

Vestimentatia preotilor etrusci era alcatuita dintr-o mantie incheiata printr-o fibula, o mitra ascutita pentru acoperirea capului si un baston indoit - insemnul autoritatii.        

                                

Preotii etrusci descifrau enigmele vietii, comunicau vointa zeilor, participau la ceremonii reli­gioase, jertfeau zeilor, rosteau rugaciuni si incantatii, luau parte la dansuri cultice, la banchete votive, la pro­cesiuni si la jocuri funebre.

 

Se pare ca au existat si sacrificii omenesti. Nu se stie daca persoa­nele sacrificate erau rude ale unor defuncti importanti, daca erau pri­zonieri de razboi sau sclavi.  Dupa scopul lor, jertfele erau de doua feluri : hostiae consultatoriae - animalele se jertfeau in vederea obtinerii unor date asupra vii­torului prin consultarea maruntaielor lor ; si hostiae animales, cand vic­tima, animalul, tinea locul omului.

 

Fiecare oras isi avea propriile sarbatori dar existau si sarbatori comune tuturor, dedicate cinstirii zeilor sau legate de schimbarea anotimpurilor sau de evenimente din anul agricol etc. Cea mai mare sarbatoare comuna din Etruria se pare ca a fost cea inchinata lui Volturnus, in martie. Cu acest prilej se tinea si o mare adunare publica, in cadrul careia se facea o cercetare a activitatii de peste an a conducatorilor oraselor, se numea un sef al jocurilor care urmau si un sacerdos ca intaistatator al fede­ratiei, si i se punea coroana pe cap.

20 Iulie 2012

Vizualizari: 3795

Voteaza:

Temple, preoti, rituri, sarbatori 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE