Zeii in Iranu antic

Zeii in Iranu antic Mareste imaginea.

 

Zeii

Principala divinitate a iranienilor inainte de Zoroastru era Ahura Mazda ("stapanul intelept"), corespunzand zeului indian Varuna. Ahura Mazda era zeul cerului din timpul zilei, creator, protector al regilor.

 

Mithra, zeu al cerului nocturn, care apoi devine si el zeu al cerului din timpul zilei si este pus in legatura cu soarele. Zeu al ordinei sociale, dar si al luptei si al victoriei in razboaie.

 

Alte divinitati ale vechilor iranieni din aceasta perioada erau: Sroata ("disciplina"); Vayu ("vantul"), divinitate a atmosferei, dar si a vietii si a mortii; Vata, alta divinitate a vantului; Anahita, zeita a fecunditatii, reprezentata ca o femeie foarte frumoasa si puternica; Zervan ("timpul"), zeu al destinului.

 

Doctrina zoroastriana este cuprinsa in Avesta. Ceea ce este fundamental aici este dualismul, conflictul intre bine si rau.

 

Ahura-Mazda, care stapaneste imparatia binelui, este conceput in chip aproape monoteist si prezentat ca imparat ceresc asezat pe un disc solar inaripat. El este creatorul cerului si al pamantului si autorul ordinii din lume. El a creat in lume numai ce este bun, curat, drept.

 

Monoteismul avestic, daca il putem numi astfel, este deficient. Ceilalti zei ai religiei traditionale iraniene nu lipsesc, ci numai se subordoneaza zeului principal sau apar ca idei personificate sau atribute ale divinitatii. Asa sunt cei sase amesa, un fel de vasali in jurul regelui Ahura-Mazda, dintre care cel mai important este Sroasa, capetenia care lupta impotriva demonilor, zeul-preot care a randuit sacrificiile, care calauzeste mortii in viata viitoare si asista la judecarea lor.

 

Pe o treapta inferioara fata de amesa spentas stau yazatas ("vrednici de veneratie"). Alta categorie de idei personificate, intre care se remarca Mithra., devenit judecatorul mortilor, si Anahita, zeita apelor si a fecunditatii.

 

Tot din imparatia binelui fac parte fravasis, un fel de ingeri pazitori. Fiecare om si chiar fiecare zeu are o astfel de zeitate personala care il fereste de demoni si il ajuta.

 

Imparatia raului este si ea ierarhizata in chip riguros, avand in fruntea sa pe Angra-Mainyu ("spiritul rau"), principiul raului, al nesupunerii, care vrea sa distruga creatura cea buna a lui Ahura-Mazda. Lupta dintre Ahura-Mazda si Angra-Mainyu, dintre imparatia binelui si imparatia raului, a pornit de mult, inca de la inceputul lumii. Lupta aceasta dintre principiul binelui si principiul raului s-a continuat peste veacuri. Cu aparitia lui Zoroastru insa a inceput o era noua in lume. Armatele lui Angra-Mainyu au inceput sa-si piarda din putere. Datorita invataturii profetului, binele triumfa din ce in ce mai mult asupra raului. Oamenii trebuie sa ajute si ei pe Ahura-Mazda in lupta sa cu Angra-Mainyu. Acesta este rostul purificarilor, al sacrificiilor, al moralei si al legislatiei.

.

13 Iulie 2006

Vizualizari: 4180

Voteaza:

Zeii in Iranu antic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE