Mezolitic

Mezolitic Mareste imaginea.

 

Mezolitic (10 000 - c. 6 000)

In aceasta perioada se constata in mod sigur un cult al craniilor, deoarece s-au descoperit in mai multe locuri depozite de cranii omenesti orientate uniform si infasurate cu un strat de ocru rosu. Din cercetarile facute a rezultat ca este vorba de trofee, de capete ale dusmanilor taiate pe viu si depozitate in chip ritual, cu credinta, ca in felul acesta se pot obtine calitatile fizice si morale ale dusmanului, poate chiar spiritul acestuia, care si-ar avea sediul in cap.

 

In mezolitic intalnim cea mai mare parte din riturile funerare existente anterior: inmormantari cu ocru rosu, in pozitie chircita; podoabe si unelte puse in mormant; placi de piatra sau coarne de cerb asezate deasupra gropii;o vatra funerara pe care sunt aduse ofrande; ospete funerare dovedite prin marile cantitati de oase calcinate si carbuni ce s-au descoperit pe vetre din blocuri mari de piatra etc.

Se intalneste in mezolitic si ritul funerar al "ciopartirii cadavrului", probabil pentru a face inofensiv spiritul celui decedat. Acest rit a fost observat, de exemplu, la un grup de morminte descoperite la Schmockwitz, in apropiere de Berlin.

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 5605

Voteaza:

Mezolitic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE