Date istorice

Date istorice Mareste imaginea.


Date istorice

Prezentarea istoriei si religiei Siriei antice este un lucru foarte dificil, din cauza amestecului de populatii care au trait in aceasta regiune. Desi semiti in marea lor majoritate, canaanitii, fenicienii, arameii, amoritii, moabitii, filistenii etc. n-au prezentat niciodata omogenitatea pe care o intalnim de pilda in Mesopotamia.

 

Siria antica - teritoriu cuprins intre desertul arabic si muntii Taurus, intre Marea Mediterana si Eufrat - a fost locuita de diferite populatii semite inca din mileniul al IV-lea sau cel putin de la inceputul mileniului al III-lea i. Hr. Aceste populatii au imigrat aici rand pe rand, supunand si asimiland populatiile bastinase, a caror vechime urca pana in paleolitic. Cele dintai populatii semite care au patruns in aceasta regiune la inceputul epocii bronzului (c. 3 100 i. Hr.) au fost canaanitii care, venind probabil dinspre Golful Persic, s-au asezat in tinutul dintre Iordan si Marea Mediterana. Din istoria biblica si din rezultatele intenselor cercetari arheologice facute in Palestina, aflam ca au existat aici importante orase canaanite (Lahis, Ghezer, Ierihon, Megiddo, Betsan) si, in general, o civilizatie destul de inaintata, mult influentata de civilizatiile egipteana si mesopotamiana si exercitand la randul ei o influenta puternica asupra evreilor.

 

In jurul anului 1200 i. Hr., regiunea de pe coasta rasariteana a Marii Mediterane a fost invadata de asa-numitele "popoare ale marii" care, venind de pe coasta sudica a Asiei Mici si din bazinul egeean, au devastat aceasta regiune, facand sa dispara puterea apasatoare egipteana si cea hitita. Dupa retragerea "popoarelor marii", incepe sa se afirme puternic, pe fisia de tarm dintre Marea Mediterana si muntii Liban, infloritoarea civilizatie feniciana.

 

Fenicienii se numeau ei insisi canaaniti. Fenicienii au trait izolati in orase-state, intre care Ugarit, Byblos, Sidon, Tir, cu care evreii au avut relatii, fenicienii au intemeiat puternice colonii in Cipru, Sicilia, Sardinia, Spania si in nordul Africii. Orasele-state feniciene de pe coasta Marii Mediterane, dupa cateva secole de relativa independenta, au trecut pe rand sub stapanire asiriana, babiloneana, persana, fiind apoi cucerite de Alexandru cel Mare (333 i. Hr.) si de romani (64 i. Hr.). Cucerirea greco-macedoneana si incadrarea Feniciei in Siria elenistica au pus capat civilizatiei feniciene.

 

Fenicienii au ramas in istorie prin cateva realizari deosebit de importante, in afara de marea lor maiestrie in practicarea unor mestesuguri, de dezvoltarea fara precedent pana la ei a negotului si a navigatiei, ei si-au legat numele de inventarea scrierii alfabetice.

 

Arameii, o alta grupa de semiti infiltrati in spatiul Siriei antice, au ocupat regiunea din nordul desertului arabic, intre Canaan si Mesopotamia, regiune care avea sa se numeasca Aram sau Siria. Istoria arameilor nu incepe in secolul al XIV-lea i. Hr., cum se credea pana de curand. Descoperirile facute in anul 1933 la Mari, vechi oras-stat din Mesopotamia antica, indica anul 1700 i. Hr., iar numele insusi Aram apare inca din secolul al XXIII-lea i. Hr. intr-o inscriptie a regelui din Akkad, Naram-Sin. Apogeul puterii politice arameice a fost atins in secolele XI-X i. Hr., la inceputul secolului al XI-lea arameii ajung sa puna stapanire pe statul babilonean. In secolul al VIII-lea i. Hr. cad sub stapanirea asirienilor.

 

Arameii n-au avut nici ei un stat unitar, ci au fost impartiti in state mici, adesea in conflict unele cu altele. Cu toate acestea, dintre toate popoarele semite, afara de asiro-babiloneni, arameii au exercitat cea mai mare influenta asupra Asiei Occidentale. Limba aramaica a avut o raspandire atat de mare incat in mileniul I i. Hr. devenise un fel de limba diplomatica a Asiei Occidentale, patrunzand in nordul Arabiei si in Palestina. Aceasta limba a vorbit-o Mantuitorul si tot aceasta limba, fireste transformata, o vorbesc sirienii de astazi. Cele mai insemnate centre ale arameilor au fost: Damascul in Siria, Nerab, Hamat si Palmira intre Damasc si Eufrat, si Petra in apropiere de Marea Rosie.

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 7249

Voteaza:

Date istorice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE