Biserica Sfanta Treime din Radulesti

Biserica Sfanta Treime din Radulesti Mareste imaginea.

Am ajuns la Radulesti in vara acestui an, intr-o frumoasa zi de sarbatoare. La numai patru kilometri de Videle, in mijlocul satului Radulesti, se inalta o biserica neobisnuit de mare pentru mediul rural din zona de campie. Impozanta si impresionanta prin dimensiuni, Biserica "Sfanta Treime” iti da insa o strangere de inima deindata ce ii treci pragul. Zidurile masive imbracate in armatura metalica isi descopera pe alocuri suferintele adunate de-a lungul anilor, prin crapaturi mari. Biserica, aproape abandonata multa vreme, incearca sa-si recapete infatisarea de odinioara si rostul ei adevarat prin efortul deosebit si daruirea unui tanar preot, sosit pe aceste meleaguri in urma cu patru ani. Este vorba despre preotul paroh Paul Calin Georgel, absolvent al Facultatii de Teologie, caruia Dumnezeu i-a randuit sa readuca la viata acest sfant lacas. In ciuda aspectului de santier si a unui numar restrans de credinciosi in biserica in acea zi, bucuria participarii la Sfanta Liturghie avea sa fie amplificata de trilurile minunate ale pasarilor care si-au gasit de mai multa vreme adapost in sfantul lacas si care acompaniau neasemuit de frumos dumnezeiestile cantari.

Biserica Sfanta Treime din Radulesti

Preotul Paul Calin Georgel a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu cu acest prilej.

- Preacucernice Parinte, de cand dateaza aceasta biserica? Este o biserica foarte mare, mai putin obisnuita ca dimensiune, pentru un sat.

- Asa este. Biserica dateaza din 1925. Atunci boierul Paul Radulescu, ctitorul bisericii, a pus ca baza a satului biserica aceasta cu hramul "Sfanta Treime”. Biserica a fost construita in mai multe etape fiind finalizata prin 1948, deci a trecut si prin razboi. Aici, dupa cum spun localnicii, in timpul razboiului, rusii adaposteau in biserica armele, caii, animalele. La biserica aceasta nu s-au facut lucrari deosebite de reparatii pana in anul 2006, cand Dumnezeu a randuit sa poposesc aici ca preot paroh. Cand am venit aici, acum patru ani, biserica n-avea acoperis in partea dreapta si ploua inauntru ca si afara. Se slujea si inainte in biserica, dar la timpuri anevoioase biserica era goala. Dumnezeu a randuit ca sa fiu preot paroh la aceasta biserica si, impreuna cu credinciosii, am refacut acoperisul in totalitate in 2006. In anul urmator ne-am apucat de lucru la centurile exterioare de intarire a bisericii, urmand sa facem si subzidirea. In anul 2008 a fost refacuta clopotnita in stil maramuresean, care are la baza o cancelarie, la etaj o biblioteca si la nivelul superior clopotele. Este o biserica deosebita, cu caldura neasteptat de mare, insa credinciosii din satul Radulesti nu au o dragoste deosebita fata de Biserica, fata de Dumnezeu. Nici in vechime nu au fost obisnuiti cu prezenta la biserica, nici cu atentia pe care trebuie sa i-o acorde lui Hristos. E greu cu oamenii. Incerc sa-i formez, incerc sa-L fac prezent pe Hristos in viata lor. Cu nadejde, dragoste si credinta tare, sper ca vom reusi sa asternem in sufletele lor aceasta dragoste fata de Biserica si fata de Dumnezeu.

- Se pare ca nu este o problema numai in acest sat, ci e o problema pentru o zona mai mare a Teleormanului. Lumea este mai slabita in credinta...

- Asa este, in aceasta zona a Teleormanului se inregistreaza, din nefericire, acest absenteism la biserica, dar sunt si parohii si sate deosebite, in care oamenii vin cu dragoste la biserica si in numar tot mai mare si, din putinul lor, dau si la biserica si ajuta atat pe preotul paroh cat si pe oamenii nevoiasi din comunitatea in care traiesc; pun mana de la mana si se ajuta unii pe altii. Din pacate, in satul nostru inca n-am reusit sa instalam aceasta dragoste fata de biserica si de aproapele, dar nadajduim si ne rugam la Bunul Dumnezeu ca sa reusim.

Biserica Sfanta Treime din Radulesti

- Biserica este foarte mare, dar zidurile acestea groase sunt foarte crapate. Ce faceti pentru consolidarea bisericii?

- La aceasta data avem un proiect de consolidare si avem o firma care este angajata in acest proiect insa problema mare este cea financiara. Biserica are foarte multe crapaturi din cauza construirii ei in etape diferite. In prima faza a fost construita cupola cu stalpii aferenti care este partea cea mai trainica din toata constructia. Restul, adica Sfantul Altar, naosul si pronaosul au fost alipite ulterior. Daca ne urcam in podul bisericii, acolo se vede foarte bine ca lucrarea a fost diferita de la o etapa la alta. Poate ca in anii grei din vremea razboiului si de dupa razboi s-au gasit mai greu materiale si meseriasi. Lucrarea n-a mai fost de calitate ca la inceput, dar nadajduim la Bunul Dumnezeu ca vom reusi sa ducem la bun sfarsit acest proiect de consolidare, de subzidire. Ne lipseste sprijinul financiar. Autoritatile locale, desi au semnat niste contracte pentru biserica aceasta, nu si-au onorat obligatiile contractuale si banii n-au mai ajuns, din anul 2008, nici la firma respectiva nici la biserica. Exista deci un contract in valoare de aproximativ 10.000 de euro fara TVA intre firma de constructii si Primaria din Crevenicu (comuna de care apartinem), in baza caruia trebuiau sa se faca centurile exterioare si subzidirea. Vorbim aici doar de manopera, pentru ca materialele am reusit sa le adunam cu ajutorul lui Dumnezeu. Avem apoi un contract pentru proiect (tot Primaria a dorit sa ne ajute), de 30.000 de lei, semnat in 2008, care nu s-a finalizat nici acum. Singurii bani pe care i-am avut au fost de la Secretariatul de Stat pentru Culte, primiti in anul 2008. Au fost 75.000 lei care s-au alocat pentru toate lucrarile care s-au facut pana in prezent in biserica noastra.

- A existat pictura in biserica vreodata?

- Nu a existat pictura, a existat doar o zugraveala albastra in exterior, dar nu se mai poate distinge cine a fost zugravul. Dar asta a fost cu foarte multi ani in urma.

- E singura biserica din sat?

- Comuna Crevenicu are doua biserici: o biserica la Crevenicu si o biserica in Radulesti. Deci aici in sat e singura biserica. Daca vorbim de enoriasi, trebuie sa spunem ca satul are cam 200 de gospodarii iar ca familii aferente bisericii noastre avem 175 de familii.

- Preacucernice Parinte, cum ati ajuns aici la Radulesti?

- In anul 2005 am fost hirotonit ca preot in satul Butesti, comuna Silistea, tot in Teleorman, unde am ajuns ca preot II. Dumnezeu a randuit ca, intr-o zi, sa am o discutie cu parintele protoiereu in legatura cu o constructie in satul Butesti. Eu doream sa refacem biserica de-acolo care are peste 600 de ani fiind monument istoric, construita in stil maramuresean. Impreuna cu preotul de-acolo doream sa ne extindem, sa mai facem o biserica noua. Parintele protoiereu, auzind de dorinta mea si vazand implicarea pe care o aveam in momentul respectiv de a face o biserica, mi-a propus sa vin sa vad un sfant lacas care, intr-adevar, are nevoie de ajutor si trebuie sa fie refacut. Si am venit, am vazut... e foarte drept ca mi-a fost putin teama, dar mi-am zis ca daca Dumnezeu randuieste pentru mine parohia aceasta si-mi pune la incercare dragostea de a face ceva, de ce nu? Si in anul 2006, in luna aprilie, am fost numit ca preot paroh in Parohia "Sfanta Treime” din satul Radulesti.

Biserica Sfanta Treime din Radulesti

- Preacucernice Parinte va desfasurati activitatea pastoral-misionara acum in Teleorman, dar din ce regiune a tarii ati venit aici?

- De loc, sunt din comuna Rucar, judetul Arges, dintr-o zona foarte frumoasa. A randuit Dumnezeu sa plec la studii in Bucuresti la Seminar, apoi am facut Facultatea de Teologie, am urmat si masteratul si apoi am ajuns in Teleorman.

- In familia dvs. au mai fost preoti?

- Nu, nu au mai fost preoti. Parintii mei au fost bucurosi cand am dorit sa merg pe drumul acesta desi ei n-au crezut ca o voi face. Ei si-au dorit sa devin contabil ca ei insa eu le-am spus ca dragostea mea e pentru Biserica iar ei au primit cu bucurie alegerea mea.

- A fost frumoasa perioada petrecuta in Bucuresti, la Seminar si la Facultate?

- A fost foarte frumoasa acea perioada a Seminarului intre anii 1995-2000. Cel mai mult m-am legat atunci si am ramas in continuare legat de Biserica "Sfantul Ilie”-Rahova, unde m-am desavarsit ca si cantaret. E o biserica deosebita, cu o caldura deosebita, unde slujeste Parintele consilier Mihai Hau, care este si parohul bisericii si care ne-a invatat multe din experienta de viata a sfintiei sale si ne-a invatat, mai ales, dragostea fata de Dumnezeu. Si pot sa spun ca ceea ce am putut sa asimilez de la dansul mi-e de mare folos, incercand sa pun aceasta amprenta si in biserica noastra. Parintele consilier este un om deosebit si a refacut biserica aceea unde slujeste si asa doresc sa fac si eu in biserica aceasta, urmandu-l ca model. Eu fiind plecat de-acasa de mic, a trebuit, daca pot sa spun asa, sa-mi gasesc cuibul undeva. Si cuibul sufletului meu a fost si ramane Biserica "Sfantul Ilie” –Rahova, de care sunt legat in continuare chiar daca acum ma aflu aici in Teleorman, unde slujesc lui Dumnezeu si credinciosilor de-aici. Aceasta este legatura dintre Biserica "Sfanta Treime” din Radulesti si Biserica "Sfantul Ilie Tesviteanul” din Bucuresti.

- Iata ca noi am ajuns aici la Radulesti in zi de mare Sarbatoare, tocmai de Sfantul Ilie...

- Eu sunt cu sufletul aproape, in aceasta frumoasa zi de Sarbatoare, de toti cei de la Biserica "Sfantul Ilie” din Bucuresti, care mi-au fost si parinti si indrumatori si prieteni, dar n-am putut sa le fiu alaturi astazi, pentru ca biserica si credinciosii de-aici aveau nevoie de noi.

Biserica Sfanta Treime din Radulesti

- Era nevoie de sfintia voastra aici si va fi in continuare...

- Cred ca asa a vrut Dumnezeu, sa vin aici. Este greu, e-adevarat, oamenii nu se straduiesc pentru biserica deocamdata. Nu-mi dau seama foarte bine de ce oamenii nu sunt apropiati de Biserica, dar fata de anul 2006 cand biserica era mai tot timpul goala, practic nu venea nimeni la nicio slujba, pot sa spun ca lucrurile au progresat intr-o oarecare masura. S-a creat o legatura intre mine si oameni, m-am straduit sa fiu cat mai sociabil cu ei, legandu-ma si de partea sociala a vietii lor, incercand sa fac parte efectiv din familiile lor si i-am adus la biserica, mai intai pentru a contempla ce facem aici si, usor, usor, pasii lor au inceput sa se indrepte si spre slujbe. Vin rar, e-adevarat, dar anul acesta de Pasti am avut surpriza sa vad biserica arhiplina. In plus, au inceput sa vina oameni din afara satului, vin oameni din Bucuresti, pe care eu i-am cunoscut in diferite imprejurari si care au prins dragoste de biserica aceasta si, din cand in cand, isi indreapta pasii spre Radulesti. Mai rar, ne viziteaza si grupuri de pelerini. Ne bucuram de toti cei care vin si sper ca si satenii vor veni in numar mai mare la biserica. Noi nu avem ce sa oferim ca priveliste, ca amplasament, dar suntem siguri ca rugaciunile facute impreuna ajung la Dumnezeu si oamenii simt ca suntem cu inima deschisa.

- Ceva mai putin obisnuit, dar foarte frumos in acelasi timp, se intampla aici in biserica. Sunt multe pasarele care ciripesc, aproape as zice ca ele participa la Sfanta Liturghie...

- Da, cand am venit eu aici la biserica erau si mai multe pasari care-si facusera cuib in interior, pentru ca practic nu mai erau ferestre si o parte din acoperis lipsea. Iar pasarile si-au facut casa in Casa Domnului. Acum s-au mai indepartat putin pasarile pentru ca am dat jos toata tencuiala.

Biserica Sfanta Treime din Radulesti

- Si totusi au ramas destul de multe si canta in timpul slujbei...

- Da. In timpul Liturghiei, ne acompaniaza cu glasul lor frumos si deosebit, banuiesc ca se roaga impreuna cu noi. Noi nu le-am alungat.

- Cei care ar dori sa ajute Biserica "Sfanta Treime” din Radulesti, cum pot s-o faca? Iar cei care vor sa vina pana aici, cum pot sa ajunga?

- Cei ce vor sa vina la noi sunt asteptati cu toata caldura. Biserica noastra se afla pe drumul care leaga Videle de Milcovat. Inainte era drum comunal, acum este asfaltat si figureaza ca drum judetean. De la Videle pana aici in Radulesti sunt patru kilometri. Deci satul se numeste Radulesti iar comuna Crevenicu.

Cei care doresc sa ajute la refacerea Bisericii „Sfanta Treime” pot sa depuna bani in contul parohiei noastre:

Parohia Radulesti, CIF 13669547, cod IBAN RO13RZBR0000060002688126, Raiffeisen Bank, Sucursala Videle.

- Precucernice Parinte Paul Calin Georgel, va multumesc foarte mult pentru amabilitatea si caldura cu care ne-ati primit aici, la Radulesti, si sper sa va vedeti visul implinit, de a reda acestui sfant lacas stralucirea pe care o merita.

- Doamne ajuta!

Dorina Zdroba

08 Octombrie 2010

Vizualizari: 4923

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime din Radulesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE