Colinde si premii la Palatul Patriarhiei

Colinde si premii la Palatul Patriarhiei Mareste imaginea.


Colinde si premii la Palatul Patriarhiei

Zeci de grupuri de copii si tineri colindatori din toata tara s-au aflat azi la Palatul Patriarhiei din Capitala, la traditionala serbare din jurul bradului de Craciun, intitulata "Colinda Sfanta din sufletul copiilor la Nasterea Domnului", si la decernarea premiilor Concursului National „Icoana din sufletul copilului".

Initiat in anul 1993 de revista "Chemarea Credintei" - cea mai importanta publicatie de cultura si educatie ortodoxa destinata elevilor din Romania, acest concurs de creatie a ajuns in 2007 la cea de-a XV-a editie.

Icoana din sufletul copilului

Anul acesta concursul a avut si un caracter de laborator interdisciplinar. Concursul s-a desfasurat in baza unui parteneriat dintre Patriarhia Romana, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerul Culturii si Cultelor, cu sprijinul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Romane si al inspectoratelor scolare judetene.

Tematica principala a lucrarilor a fost cea a iconografiei ortodoxe, icoanele fiind realizate in tehnici traditionale, dar concursul "Icoana din sufletul copilului" a cuprins si alte sectiuni cum ar fi "Marturii crestine", "Traditii", "Cantecul care zideste", s.a. Lucrarile au fost realizate individual sau in grup, sub indrumarea profesorilor de desen, a preotilor, a parintilor si a mesterilor populari. Concursul s-a desfasurat in mai multe etape, expozitia finala a celei de-a XV-a editii fiind vernisata la Palatul Patriarhiei in data de 5 decembrie, a.c.

Icoana din sufletul copilului

Sarbatoarea de la Palatul Patriarhiei a inceput cu cantarea troparului "Nasterea Ta, Hristoase." si cu frumoasa colinda "O, ce veste minunata". Amfitrion din partea Patriarhiei Romane la acest moment festiv a fost P.S. Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal:

Icoana din sufletul copilului

"Imi revine bucuria ca in numele Parintelui Patriarh Daniel, a carui zi onomastica o sarbatorim astazi, sa va urez bun venit la Palatul Patriarhiei, la momentul cand munca voastra de-a lungul unui an este incununata si rasplatita cu multe daruri.

Anul acesta Mos Carciun a venit cu un sac deosebit de bogat si ne bucuram fiindca si munca voastra de-a lungul acestui concurs "Icoana din sufletul copilului" este deosebit de frumoasa si vrednica de lauda.

Este deja o traditie, este al 15-lea an de cand Patriarhia Romana organizeaza acest concurs si pentru mine este al 14-lea an de cand, in numele Parintelui Patriarh Teoctist iar acum al Parintelui Patriarh Daniel, prezidez juriul care premiaza cele mai bune lucrari executate de catre voi copiii, sub indrumarea inimosilor si distinsilor vostri profesori.

Icoana din sufletul copilului

De aceea vreau sa va aduc cuvant de lauda si sa va multumesc fiindca ceea ce ati facut voi, ceea ce ati reprezentat in icoane (si aici avem numai o parte din ceea ce voi ne-ati trimis) este un mare curaj si un mare indemn pentru noi, pentru viitorul pe care poporul nostru si Biserica Ortodoxa il au prin voi, iubitii nostri copii.

Dumnezeru sa va binecuvanteze si fie ca Sarbatoarea Craciunuluii si Anul Nou care vine sa va daruiasca multa sanatate, multa intelepciune, sa fiti ascultatori parintilor si profesorilor vostri si sa fiti o bucurie pentru noi toti, fiindca aceasta bucurie este datatoare de nadejde si Dumnezeu ne va binecuvanta cu darurile Sale!"

Icoana din sufletul copilului

P.S. Episcop Vincentiu Ploiesteanul a adus multumiri speciale Premierului Calin Popescu Tariceanu, reprezentat la aceasta sarbatoare de catre domnul Dorin Marian, seful Cancelariei Primului-ministru.

Guvernul a alocat o suma substantiala pentru premiile castigatorilor concursului de pictura si pentru darurile copiilor care au sustinut spectacolul de colinde.

Icoana din sufletul copilului

La randul sau, domnul Dorin Marian, seful Cancelariei Primului-ministru a spus:

"De 15 ani, Patriarhia si-a facut o misiune de credinta din sustinerea acestei manifestari extraordinare. Si in acest an suntem bucurosi ca Guvernul s-a alaturat eforturilor reprezentantilor Bisericii. Ne onoreaza faptul ca putem recompensa performantele unor copii talentati si cuminti.

Dragi copii, am vizitat expozitia si am vazut cateva dintre lucrarile voastre. Va marturisesc ca sunt impresionat de sensibilitatea, frumusetea si armonia lucrarilor voastre. Si stiti de ce? Pentru ca atunci cand eram de varsta voastra, am crescut la "umbra" Manastirii Nicula.

Icoana din sufletul copilului

Voi, care sunteti specialisti in pictura pe sticla, precum si inaltii prelati, stiti ce inseamna aceasta manastire - ea este leaganul picturii religioase pe sticla si acesta este un motiv in plus pentru care eu, personal, apreciez lucrarile voastre. Sunt sigur ca parintii vostri sunt mandri de voi si au de ce. Lucrarile voastre pot sta in orice expozitie, oriunde in lume. Sunteti deja artisti in toata puterea cuvantului.

Vreau sa le multumesc celor care v-au fost aproape si v-au sprijinit permanent, in primul rand profesorilor vostri care v-au indrumat pasii si v-au sustinut eforturile. Vreau sa le multumesc si reprezentantilor Patriarhiei Romane, Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel si Prea Sfintitului Parinte Episcop Vincentiu Ploiesteanul precum si doamnelor Doina Uricariu si Ana Negulescu. De 15 ani pastrati viu sufletul acestei manifestari. Stiu ca acesti copii sunt icoanele din sufletul dvs. iar bucuria acestor copii este rasplata binemeritata."

 Icoana din sufletul copilului          Icoana din sufletul copilului

Domnul Dorin Marian a mai spus ca aceasta manifestare "Icoana din sufletul copilului" este un exemplu de succes al proiectelor in care s-au implicat reprezentantii Guvernului si cei ai Bisericii Ortodoxe Romane si ca Biserica, societatea civila si autoritatile pot gasi impreuna solutii pentru a-i sprijini pe semenii nostri care au nevoie de mai mult ajutor:

"Acest lucru l-am avut in vedere cand la nivelul Guvernului, Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si Prea Fericitul Parinte Daniel au semnat, nu de mult, un protocol menit sa stranga legatura dintre Guvern si Biserica Ortodoxa.

Icoana din sufletul copilului

Evenimentul de astazi este o dovada in plus ca acest Protocol nu inseamna doar niste vorbe pe hartie. Guvernul intelege rolul esential pe care Biserica il are in viata societatii romanesti, in special in ceea ce priveste educarea tinerei generatii.

Ne asteptam ca Biserica sa ofere un important sprijin moral si afectiv pentru copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si sa ofere sprijin material copiilor care provin din familii cu venituri mici.

Icoana din sufletul copilului

Implicarea Bisericii in procesul educational este o cale sigura de atragere a tinerilor spre valorile morale traditionale. Copiii nostri au nevoie de repere stabile, profunde si de incredere. Iar Biserica, prin traditia sa si prin rolul ei spiritual, le poate oferi aceste repere: generozitate, bunatate, incredere, solidaritate umana, respect reciproc, cumpatare si echilibru".

A urmat festivitatea de acordare a premiilor in cadrul concursului "Icoana din sufletul copilului".Au fost acordate premii pentru icoana pe sticla, icoana pe lemn, premii individuale, premii pentru ateliere de arta religioasa din toata tara, premii pe echipe. Tinerii artisti au primit albume de arta romaneasca si europeana, seturi complete de culori si accesorii necesare picturii, dulciuri si jucarii.

Icoana din sufletul copilului

Ii amintim doar pe cativa dintre cei mai merituosi tineri care au participat in acest an la concurs si care au fost premiati:
- Adina Elena Mocanu de la Liceul de arta "Nicolae Tonitza" din Bucuresti
- Georgiana Raluca Miron de la Palatul Copiilor din Constanta
- Ruxandra Bontas de la Liceul "Decebal" din Deva
- Maria Deac de la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Cluj Napoca
- Mihaela Miron de la Palatul Copiilor din Constanta
- Daniel Mihai Smadu din Victoria, judetul Brasov
- Mara Elena Gheorghiu de la Scoala nr.17 "Pia Bratianu" din Bucuresti
- Iulia Daniela Smaranda de la Cercul de pictura "Anteu" Mioveni - judetul Arges
- Ioan Moroz de la Centrul social "Sfantul Dumitru" din Chisinau
- Carmen Buie de la Palatul copiilor din Oradea
- Tudorel Zainea de la Seminarul teologic "Sfantul Andrei" din Galati
- Alexandru Vaduva din Moreni.

Icoana din sufletul copilului

A fost oferit un Premiu de excelenta pentru domnul Valentin Sarca, fost laureat la primele editii ale concursului "Icoana din sufletul copilului", in prezent artist consacrat, care a participat la organizarea expozitiei de la aceasta editie.

Expozitia de icoane si marturii crestine realizate de tinerii artisti va ramane deschisa la Palatul Patriarhiei pana in data de 7 ianuarie 2008.

Icoana din sufletul copilului

Expozitia reuneste peste trei sute de icoane pictate pe sticla si lemn, precum si cateva zeci de marturii crestine, pictate si sculptate de copii. In cadrul marturiilor crestine se regasesc icoanele de vatra, troitele de lemn sculptate bogat iar unele si pictate, bisericile de lemn de dimensiunea chivotului pictat al fresco. Lucrarile sunt create in atelierele de arta plastica scolare din scolile primare, generale si licee.

Icoana din sufletul copilului

Sarbatoarea-spectacol de la Palatul Patriarhiei a continuat cu frumoasele colinde interpretate de corurile traditionale de copii din toate colturile tarii, spre marea bucurie si emotie a tuturor celor prezenti in jurul bradului de Craciun.

Dorina Zdroba

.

18 Decembrie 2007

Vizualizari: 6042

Voteaza:

Colinde si premii la Palatul Patriarhiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE