Femeile vor pe Muntele Athos

Femeile vor pe Muntele Athos Mareste imaginea.


"Muntele Athos este un anacronism in cadrul Uniunii Europene. Interdictia privind accesul femeilor ar trebui ridicata" - declara Soula Panaretou * "Muntele Athos are o traditie de 1200 de ani. Acest statut trebuie pastrat pentru totdeauna" - sustine transant parintele Nikodimos

In Grecia se fac auzite unele voci care cer ca femeilor sa le fie permis accesul la Muntele Athos, teritoriu sacru al ortodoxiei, in suprafata de 336 de kilomteri patrati, situat pe bratul estic ce porneste din peninsula Chalcidica, in nord-estul tarii. In aceasta fortareata este interzisa din secolul al XI-lea patrunderea "femeilor si chiar a animalelor femele" - informeaza Rompres. "Muntele Athos este un anacronism in cadrul Uniunii Europene.

Interdictia privind accesul femeilor ar trebui ridicat" - declara pentru agentiile de presa straine Soula Panaretou, responsabila a Syn, un mic partid de stanga, foarte progresist in ceea ce priveste problemele religioase, hiper-sensibile in Grecia. Republica monastica administrata de catre o Sfanta comunitate, formata din 20 de manastiri, Muntele Athos a decretat in anul 1045 inlaturarea din acele locuri a femeilor, considerate ca impure. De atunci, biserica si statul grec - care sunt inseparabile - au ramas pe aceeasi pozitie. In doua randuri, in 2002 si in 2003, Parlamentul European a cerut Greciei, in numele principiului egalitatii sexuale, sa suspende aceasta interdictie, a carei incalcare este inca pasibila de inchisoare de la doua la douasprezece luni, in zadar insa. "Este o rusine sa stii ca pentru Muntele Athos se acorda subventii de milioane de dolari pentru renovarea manastirilor, printre contribuabili fiind si femei, care n-au totusi dreptul sa mearga in acele locuri !" - afirma Anna Karamanou, deputata Pasok (Miscarea Socialista Panelena) si fost eurodeputat, care s-a situat in fruntea luptei duse la Strasbourg pentru ridicarea acestei interdictii.

O problema spinoasa
De aceeasi parere cu Anna Karamanou, Soula Panaretou, declara: "Noi am respecta, evident, manifestarile religioase ale calugarilor si caracterul sacru al locurilor" in cazul in care s-ar permite accesul si pentru femei, "dar acest sit natural si arhitectural, inscris in patrimoniul UNESCO, cuprinde paduri si tarmuri magnifice, constructii unicat. In numele carui principiu acest loc sa fie ascuns pentru jumatate din omenire? Cum se poate interzice, de exemplu, unei femei ornitolog sa-si desfasoare cercetarile pe Muntele Athos? Este pur si simplu inadmisibil" - a continuat doamna Panaretou. In legatura cu aceasta problema, putine dezbateri publice au loc, statul preferand sa se eschiveze, afirmand ca specificul unic al acestui sit, enclava auto-administrata, este garantat de catre tratate europene.

"Muntele Athos are o traditie de 1200 de ani, multumita unui decret al Bizantului. Acest statut trebuie pastrat pentru totdeauna" - sustine transant parintele Nikodimos, secretarul Sfintei comunitati care administreaza republica monastica.

"Daca s-ar autoriza femeilor dreptul de vizitare, atunci familii intregi ar incepe sa soseasca si ar fi dificil sa se conserve situl. Femeile pot foarte bine sa-si organizeze o asezare similara, daca vor" - a continuat monahul grec. Anna Karamanou, nesustinuta de nimeni si atacata de catre colegii deputati ("dragii mei tovarasi socialisti, reputati progresisti"- cum ii place sa glumeasca), deplange faptul ca prea putine femei se alatura luptei pe care o duce. Sissy Vovou, o alta militanta feminista, tine sa ofere o explicatie: "este adevarat ca aceasta interdictie constituie un ultraj la adresa femeilor in general. Dar este, totusi, un subiect marginal fata de numeroasele probleme cu care ne confruntam, cum ar fi discriminarea sexuala in viata cotidiana, in societate, familie si la serviciu". "Aceasta stare de fapt dateaza de sute de ani si intr-adevar nu este prioritara. Dar nu pot fi de acord cu o interdictie care marcheaza inegalitatile ce framanta societatea greaca. Suspendarea ei ar fi un semnal foarte puternic" - afirma Anna Karamanou


Nu se fac exceptii nici la animale
Ca explicatie a acestei reguli, o poveste veche spune ca Fecioara Maria calatorea pe mare alaturi de Sf. Ioan Evanghelistul, de la Joppa spre Cipru, pentru a-l vizita pe Lazar. Cand corabia a fost aruncata de valuri inspre Athos - teritoriu pagan pe vremea aceea - au fost nevoiti sa ancoreze langa portul Klement, in apropierea actualei manastiri Iviron. Plimbandu-se pe mal, Fecioara Maria, coplesita de frumusetea si salbaticia muntelui, l-a binecuvantat si l-a rugat pe Fiul sau sa faca din acest loc gradina sa. S-a auzit o voce: "fie ca acest loc sa fie mostenirea si gradina ta, un rai care sa salveze pe cei ce cauta sa fie salvati". De atunci muntele a fost consacrat drept gradina Maicii Domnului si a fost interzis tuturor celorlalte femei.

Conform Constitutiei Greciei, Muntele Athos este auto-guvernat politic si consta din 20 de manastiri (care formeaza Sfanta Comunitate, care administreaza teritoriul), iar capitala si centrul administrativ, Karyes, gazduieste guvernatorul, reprezentantul statului. Din punct de vedere spiritual, Muntele Athos este sub directa jurisdictie a Patriharatului Ecumenic. In afara manastirilor, mai exista 12 mici comunitati de calugari si numeroase schituri. Toti cei care traiesc acolo primesc cetatenia greaca fara alte formalitati, fiind admisi ca novici sau calugari. Laicii pot vizita peninsula doar cu aprobare speciala. Pentru a reduce tentatia sexuala, femeile nu au voie sa calce pe acest teritoriu; se spune ca pana si femelele animalelor domestice sunt interzise (cu exceptia pisicilor si a gainilor care fac oua, al caror galbenus proaspat e folosit in iconografie). Cu toate acestea, in timpul Razboiului Civil din Grecia, Athos a adapostit refugiati, inclusiv femei si fete.

Monica BICA

Sursa: Ziua

.

07 Mai 2006

Vizualizari: 24259

Voteaza:

Femeile vor pe Muntele Athos 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • cristina catrinaPostat la 2012-02-11 09:57

    Este inadmisibil ce vrea Uniunea Europeana.Vor sa distruga Ortodoxia complet si locurile sfinte din fiecare loc al lumii.Da foarete bine de acest legamant in care femeile nu au voie deoarece multe femei se duc partial imbracate.Muntele Athos e gradina Maici Domnului.

  • stefanoaia maria cristinaPostat la 2012-02-03 11:33

    Daca de o mie de ani este interzis a calca picior de femeie in sf.Munte Athos ,de ce vor oare aceste femei sa incalce acest "legamint",stim foarte bine cum merg in secolul nostru femeile imbracate:,sa-u mai bine zis dezbracate,in biserica,vor sa mearga pentru a face sminteala si acolo,mai bine nu!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE