Hramul Sfantului Apostol Andrei, zi de mare praznic la Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei


Hramul Sfantului Apostol Andrei, zi de mare praznic la Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Cum altfel ar fi putut sa inceapa praznuirea zilei Sfantului Apostol Andrei daca nu tot asa cum si-a inceput el opera sa misionara, aruncand samanta credintei si botezand primii crestini. Caci, asa cum spunea PF Parinte Teoctist, il consideram pe Sfantul Apostol Andrei - Ocrotitorul Romaniei, ca fiind acela ce a facut din Marea Neagra si Dunare, cristelnita botezului nostru. In ziua de 30 noiembrie, dis de dimineata, in padurea din jur unde se afla un mic parau cu noua izvoare in forma de cruce, si unde au fost botezati, in numele Sfintei Treimi, primii crestini, Andreea - tanara Ali Elmas, de 35 de ani - prin savarsirea Tainei Botezului, "se imbraca in Hristos", asa cum auzim din frumoasa cantare a slujbei.

IPS Teodosie i se adreseaza:
"Iata, astazi, primind botezul, ai lasat pacatele in apa aceasta. De-acum inainte vei merge spre biserica si dupa sfintirea bisericii vei intra in Sfantul Altar si imbratisata vei fi de Sfantul Apostol Andrei, al carui nume l-ai luat.

De aceea bucura-te cu bucurie mare si pastreaza taina acestei zile - care este ziua luminarii si a sfintirii fratiei tale - pana la sfarsitul vietii, ca pe o lumina care sa te calauzeasca la tot pasul, sa te intareasca, sa te faca sa lupti cu ispitele, cu toate greutatile vietii si sa biruiesti pe Satana asa cum astazi ai calcat peste el, pentru ca Hristos ti-a dat putere sa calci peste toata puterea vrajmasului. Asa sa-ti ajute Dumnezeu! Amin." Au mai fost botezati apoi, in biserica-paraclis, patru micuti Andrei si Andree, proveniti de la centre de plasament din Constanta. Slujba botezului lor a fost savarsita de PS Gurie Gorjeanul inconjurat de un numeros sobor de preoti. Si de aceasta data biserica a fost neincapatoare pentru multimea care a participat la luminarea lor.

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

PS Gurie s-a adresat celor prezenti:

"Iubiti credinciosi, mare bucurie este pentru noi toti, cei care astazi am fost invredniciti de Dumnezeu sa venim aici, la Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei, pentru a participa la slujba de sfintire a bisericii mari. Dar iata aici, o surpriza ne-a asteptat: sa participam si la increstinarea celor patru prunci, pe care i-ati vazut aici, doi baieti si doua fetite. Ne aflam in fata unor carti in alb. Din clipa aceasta, in aceste carti, in fiecare carte a fiecarui copil botezat, va incepe sa se scrie. Se va scrie mult si, in primii sapte ani, se va scrie mai putin. Dar, dupa cei sapte ani, se va scrie mai mult. Nu este moment de bucurie mai mare in viata unui om decat atunci cand increstineaza pe cineva, cand duce si-l inchina lui Dumnezeu pe unul dintre copiii pe care-i are sau dintre copiii pe care i-a adoptat. Inteleg ca dumneavoastra astazi ati devenit parinti spirituali ai unor copii care au ramas undeva intr-un asezamant si urmeaza ca dumneavoastra impreuna cu cei care se ocupa de acel asezamant sa le purtati de grija. In fata lui Dumnezeu aveti o responsabilitate mare pe care astazi v-ati asumat-o. Nu pot, in aceste momente, decat sa va felicit pentru crucea pe care v-ati luat-o si sa-L rog pe Dumnezeu sa va binecuvanteze, sa va ajute, sa va daruiasca puterea si rabdarea ca sa fiti adevarati parinti si sa claditi in inimile lor dragostea fata de neam, de tara si fata de aproapele, asa cum Hristos Mantuitorul nostru ne invata: Sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine. Amin."

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Urmatorul eveniment al diminetii a fost savarsirea slujbei de tarnosire (sfintire) a bisericii mari a manastirii. Desi in interior pictura a fost finalizata, in exteriorul bisericii se pot vedea deocamdata doar sase medalioane in mozaic, reprezentand chipul sfintilor mucenici Epictet si Astion de la Halmyris si al sfintilor mucenici: Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel.

Manastirea Pestera Sf. Ap. Andrei


Manastirea Pestera Sf.Ap. Andrei

La finalul slujbei de tarnosire, IPS Teodosie a rostit cu emotie:

"Iata, s-a savarsit si acest deosebit moment de sfintire a bisericii mari de la Pestera Sfantului Apostol Andrei. Este pentru mine, ca ierarh al Tomisului, ziua cea mai inaltatoare pentru ca este ziua praznuirii Sfantului Apostol Andrei si noi aducem aceasta ofranda ca un semn de recunostiinta pentru Parintele nostru sufletesc. Vreau sa le multumesc celor care au venit sa imbogateasca acest eveniment: ierarhilor din Bulgaria si din Romania, preotilor care au venit de pretutindeni din tara si dumneavoastra tuturor credinciosilor". Din acest moment Sfanta Liturghie a hramului a inceput. Unii dintre credinciosi au ales sa o urmareasca din fata podiumului frumos impodobit, amenajat in partea de sud a bisericii mari. Altii au trecut prin altarul bisericii - pentru a se putea impartasi din harul sfintitor - sau prin pestera ca sa se inchine la moastele aduse aici. O mare de credinciosi impreuna cu soborul de ierarhi, preoti si diaconi au facut, prin puterea rugaciunilor inaltate, sa vibreze cerul Dobrogei. "Doamne nu ne lepada de la Fata Ta!"

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Tot in cadrul Sfintei Liturghii, parintele Astion, de la manastirea celor mai vechi sfinti descoperiti, Epictet si Astion, a primt darul preotiei. Parintelui staret al Manastirii "Pestera Sf. Ap. Andrei" Cosma Mitu i-a fost oferita, din partea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, medalia aniversara, dedicata implinirii a 20 de ani de patriarhat, emisa de Patriarhia Romana. De asemenea, la final a fost savarsita hirotesia in arhimandrit a parintelui Andrei Tudor, Exarh al Arhiepiscopiei Tomisului si staret al Manastirii Dervent.

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Din partea Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie a oferit ierarhilor si unor preoti prezenti, mai multe daruri: icoane, calendare - ca ofrande de sarbatori, cate o medalie jubiliara - ce avea gravat pe o fata chipul Sfantului Apostol Andrei incadrat de harta Romaniei iar pe cealalta fata avand gravate Pestera Sf. Ap. Andrei, Monumentul de la Adamclisi (considerat certificatul de nastere al poporului roman, anul acesta implinindu-se 1900 de ani de la batalia decisiva in urma careia Dacia a devenit provincie romana) si biserica mare ce s-a sfintit, cate o bedernita - vesmant purtat de catre ierarhi si de catre preotii mai de seama - ce avea brodata pe o fata icoana Sfantului Apostol Andrei si icoanele celor mai vechi sfinti: Epictet si Astion.

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Pastrand aceasta atmosfera de sarbatoare, praznicul s-a incheiat cu o agapa crestineasca. Si, ca-n vremurile apostolice - cand Mantuitorul aflandu-se in partile Tiberiadei, dincolo de Marea Galileii, vazandu-se impresurat de multime, intreba: "De unde vom cumpara paine, ca sa manance atatia?", Sf. Ap. Andrei ii raspundea: "Este aici un baiat care are cinci paini si doi pesti. Dar ce sunt acestea la atatia?" (Ioan 6,8-4) - miile de pelerini au sezut pe iarba si s-au saturat din darul minunat al milosteniei savarsit ca-n fiecare an, de catre parintii manastirii, vrednici urmasi ai Sfantului Apostol Andrei, a carui bunatate si dragoste milostiva s-a transmis peste veacuri, din generatie in generatie si prin traditia orala, in nenumarate colinde legende si balade.

        

Ce frumos a rasunat, in timpul Sfintei Liturghii, cantarea colindului Sfantului Apostol Andrei! La strana, neintrecutii cantareti ai Coralei barbatesti "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor arhidiaconul Iulian Dumitru), intorsi din turneul efectuat in Marea Britanie, ne-au coplesit cu maiastra lor interpretare si profesionalismul lor.

Cat de greu ne-a fost sa ne desprindem din aceasta atmosfera mirifica, sa parasim acest taram de legenda, de la "Arca cerului" pan' la "Talpa raiului" unde "Sant Andrei/Se roaga mereu/La bun Dumnezeu".

               Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei  

.

04 Decembrie 2006

Vizualizari: 6294

Voteaza:

Hramul Sfantului Apostol Andrei, zi de mare praznic la Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE