Lansarea primelor CD-uri de povesti religioase editate de Asezamantul Vasiliada - un proiect al Arhiepiscopiei Bucurestilor

Lansarea primelor CD-uri de povesti religioase editate de Asezamantul Vasiliada - un proiect al Arhiepiscopiei Bucurestilor Mareste imaginea.


Lansarea primelor CD-uri de povesti religioase editate de "Asezamantul Vasiliada" - un proiect al Arhiepiscopiei Bucurestilor

 

In dupa-amiaza zilei de 22 decembrie, in Capitala, nu departe de "Km 0", la "Libraria Vasiliada", a avut loc lansarea a doua CD-uri cu povesti pentru copii: "Casa cu mireasma de brad" si "De ce nu canta florile".

Organizatori au fost: P.S. Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor si Pr. Gabriel Grigorescu, directorul "Asezamantului Vasiliada".

Invitati: Cristina Chirvasie, autoarea povestilor, actorul Florian Pittis, interpretul lor, Bogdan Cazaban, consilier prezidential pentru Cultura si Culte, Razvan Bucuroiu, directorul Revistei Lumea Credintei, Anca Filoteanu, producator TV, actrita Manuela Harabor, Pr. Nicolae Fieraru, Cosmin Costache, profesor de religie si bineinteles multi copii carora le erau destinate povestile.



La inceputul cuvantului rostit, P.S. Varsanufie ne-a vorbit despre scopul activitatii  "Asezamantului Vasiliada", acela de a ajuta duhovniceste si material pe cei nevoiasi, prin milostenii si purtare de grija:

P.S. VARSANUFIE

 

"Asezamantul Vasiliada a luat nastere in 1999, din initiativa IPS Teofan - pe atunci Episcop Vicar Patriarhal - prin  colaborarea cu Asociatia Farmacistilor.

"Asezamantul Vasiliada" daruieste persoanelor nevoiase hrana si pune la dispozitie un cabinet medical pentru persoanele defavorizate care au primit, primesc si vor primi in continuare gratuit, medicamente si consultatii medicale.

Intre timp, "Asezamantul Vasiliada" s-a dezvoltat prin infiintarea acestei Librarii si a acestei Ceainarii si a unui Magazin de obiecte religioase si icoane situat pe Calea Victoriei.


 

Am simtit insa nevoia, impreuna cu Gabriel Grigorescu, directorul "Asezamantului Vasiliada", sa ne adresam si copiilor. Si nu ne puteam adresa copiilor - m-am gandit eu - decat prin editarea unor povesti pentru ei. La inceput gandul nostru a fost sa tiparim niste carti de povesti. Cand am citit insa povestile Cristinei Chirvasie si am vazut cat de frumoase sunt, mi-am  zis ca trebuie sa apelez la cineva care sa le interpreteze si sa le punem pe suport magnetic. Si atunci mi-a venit numaidecat in minte ideea, si am simtit nevoia ca sa ma adresez unui om pe care il cunosteam de multa vreme, a carui voce o stiam de cand eram copil. Am avut o surpriza foarte mare atunci cand am ajuns in biroul domnului director Florian Pittis, la Radio, si m-a intampinat cu multa caldura si s-a oferit sa faca acest cadou extraordinar de frumos copiilor, acum, inaintea Sarbatorii Nasterii Domnului.


Asa s-au nascut aceste doua CD-uri "Casa cu mireasma de brad" si "De ce nu canta florile", si este in seara aceasta o mare bucurie ca suntem impreuna si ca putem sa oferim copiilor niste povesti atat de frumoase, in lectura actorului Florian Pittis, care a fost harazit de Dumnezeu cu aceasta voce minunata." 

 

Ca invitat la acest eveniment, domnul  Bogdan Cazaban, consilier prezidential, s-a adresat celor prezenti:

 

"Ceea ce-mi face placere sa va spun la aceasta lansare a unui proiect foarte important al Bisericii noastre este ca: Iata, putem spune  ca  Biserica, care de multe ori este suspectata ca nu face lucrurile pe care ar trebui sa le faca, face exact lucrurile pe care trebuie sa le faca, este menita sa le faca si o face cu stiinta, cu talent si cu daruire. Este evident ca inclusiv eu, am venit aici fiind pe de-o parte atras de proiectul Bisericii, pe care tin sa-l salut din toata inima, si de vocea domnului Pittis. In  acelasi timp, as vrea sa va spun ca am o bucurie enorma sa-i vad, mai ales, pe copiii care sunt in fata noastra, sub privirea si indrumarea PS Varsanufie, al carui chip de povatuitor, de invatator duhovnicesc il admir foarte mult, si totodata ma bucur ca suntem impreuna.




Ca ultim gand - pentru ca mi-am dat intr-un tarziu seama, ca pentru lansarea acestor CD-uri cu povesti, s-a ales ziua de 22 decembrie -, Biserica a ales aceasta zi ca sa lanseze un proiect si sa-l dedice celor foarte tineri, deoarece foarte multi dintre cei care au strigat: "Vom muri si vom fi liberi!" erau tineri. Unii, de varsta voastra, se aflau in decembrie '89 pe strazile Capitalei si nu numai - dar spun asta pentru ca suntem in Bucuresti si pentru ca 22 decembrie este o zi importanta pentru Bucuresti - si lor le datoram faptul ca noi putem acum vorbi liber, si lor le datoram faptul ca noi putem avea acum toate proiectele  pe care le dorim.

Va multumesc foarte mult si sper sa va bucurati din toata inima de acest dar pe care Biserica vi-l face sub povatuirea PS Varsanufie, prin vocea domnului Pittis si cu talentul doamnei Cristina Chirvasie. Va multumesc foarte mult."

 


Si, in timp ce copiii primeau daruri, am fost colindati de un grup de studenti teologi care au amplificat, prin frumusetea colindelor interpretate, emotia si bucuria atmosferei de sarbatoare. 

Intre timp seara s-a lasat. Copiii s-au retras la casele lor sa asculte povestile primite. Ceilalti invitati au ales sa mai zaboveasca in tihna Ceainariei de la etaj. Amfitrioni darnici - asa cum s-au deprins de-a lungul timpului - organizatorii au mentinut caldura atmosferei oferind ceai fierbinte si aromat insotit de felurite prajiturele.

Si pentru ca primul proiect a fost finalizat cu succes, avand incredere in experienta dobandita, din discutiile ce se purtau incepeau sa se contureze alte proiecte de viitor.

Astfel, din poveste in poveste, cei mici vor auzi si ei, la randul lor, urarea ce-a insotit somnul copilariei fiecaruia dintre noi:

 

"Noapte buna, copii!"

 

 

 

 

 

 

 

.

16 Ianuarie 2007

Vizualizari: 8692

Voteaza:

Lansarea primelor CD-uri de povesti religioase editate de Asezamantul Vasiliada - un proiect al Arhiepiscopiei Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE