O biserica veche de 207 ani este devorata de o ciuperca

O biserica veche de 207 ani este devorata de o ciuperca Mareste imaginea.


Un lacas de cult cu valoare de patrimoniu este in pericol de a fi distrusa de o ciuperca. Pentru a se mai recupera ce se mai poate din cladire, specialistii sustin ca ciuperca trebuie arsa. Pana la inceperea lucrarilor de restaurare, conducerea Directiei pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National Valcea a hotarat inchiderea bisericii. Nu se stie deocamdata cat de curand vor incepe lucrarile de restaurare, deoarece sursele de finantare lipsesc cu desavarsire, iar autorizatiile pentru descarcarea de sarcina arheologica nu au fost eliberate.

Biserica afectata se afla in satul Proieni din orasul Brezoi si poarta hramul “Toti Sfintii”.

Acest lacas de cult are o valoare istorica inestimabila datand din anul 1798, fiind ctitoria lui Constantin Davidescu din Ramnic. Pe langa vechimea cladirii si pictura murala in fresca din anul 1801 - 1802 sporeste valoareBiserica 'Toti Sfintii'. a lacasului. Pe de alta parte conform legendelor populare in aceasta biserica ar fi fost botezat domnitorul Mihai Viteazul.

Ciuperca distrugatoare ameninta sa se extinda
La ora actuala lacasul este inchis practicarii slujbelor din cauza invadarii acesteia de ciuperca xilofaga Merullius Lacrymas ciuperca ce a afectat calitatea pieselor din lemn din care este construita biserica. Potrivit declaratiei lui Florin Epure, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Valcea, cele mai afectate zone sunt cele din altar, la baza zidurilor, sub masa din altar, usile imparatesti si nu in ultimul rand peretii bisericii. “In urma actiunii ciupercii au fost deja distruse dusumelele, piesele din lemn care compun cladirea si-au pierdut rezistenta, iar peretii care sunt armati cu barne din lemn au tencuiala burdusita. Prezenta ciupercii poate duce la extinderea acesteia pe toata suprafata cladirii. Vina pentru aceasta situatie o poarta in special infiltratiile de apa. Totodata primele focare de infectie nu au fost distruse la timp fapt ce a condus la extinderea ciupercii atat in interiorul cladirii cat si in exterior”, a precizat Florin Epure.

Piesele de lemn ale bisericii vor fi deparazitate prin ardere
Pentru eradicarea ciupercii distrugatoare specialistii din cadrul Muzeului Judetean de Istorie Valcea sustin ca este necesara izolarea cladirii. In perioada imediat urmatoare vor fi scoase toate materialele textile invadate de ciuperca distrugatoare precum si piesele de lemn care se pot demonta.

Acolo unde acest lucru nu mai este posibil, piesele din lemn, cum ar fi usile imparatesti si mobilierul, vor fi tratate cu substante speciale. In cazul scheletului cladirii zonele afectate de ciuperca vor fi deparazitate prin ardere cu benzina sau gaz lichefiat cu ajutorul arzatorului. Totodata toate materialele textile si lemnoase vor fi scoase si acolo unde nu mai este posibila tratarea materialele infestate vor fi distruse prin ardere.

Mai grav este faptul ca delimitarea arealului ciupercii poate fi facut numai prin demontarea cladirii piesa cu piesa. Totodata scheletul cladirii trebuie ars cu lampa de benzina sau butelie cu gaz lichefiat, iar apoi tratarea lemnului cu sulfat de cupru. Deocamdata insa sumele necesare restaurarii lacasului lipsesc.
Mai mult decat in perioada imediat urmatoare trebuie efectuate si demersurile pentru eliberarea autorizatiilor in vederea efectuarii sapaturilor de descarcare de sarcina arheologica.

Sursa: Cronica Romana

.

31 Octombrie 2005

Vizualizari: 3850

Voteaza:

O biserica veche de 207 ani este devorata de o ciuperca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE