Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie praznuita la Manastirea Radu Voda

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie praznuita la Manastirea Radu Voda Mareste imaginea.
 

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie, patronul spiritual al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Bucuresti, praznuita la Manastirea "Radu Voda"

Sfantul Grigorie Teologul, praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 25 ianuarie, este patronul spiritual al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Bucuresti.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie a adunat, la Biserica Manastirii "Radu Voda" din Capitala, episcopi, protoierei, numerosi preoti, monahi, profesori si elevi ai Seminarului Teologic, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii si ai autoritatilor locale, ai Primariei sectorului 4, precum si un mare numar de credinciosi. La aceasta frumoasa sarbatoare s-a alaturat celor prezenti insusi PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Inca de la slujba Vecerniei din seara de 24 ianuarie, savarsita de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, impreuna cu soborul de preoti ai Manastirii "Radu Voda", in cuvantul de invatatura, rostit de data aceasta, de Daniel Stanga, elev in anul V la Seminarul Teologic, au fost evocate frumoase momente din viata Sfantului Grigorie Teologul, aparatorul Sfintei Treimi, un adevarat teolog in fapta si in cuvant, un model desavarsit pentru tinerii care se pregatesc sa devina preoti.

Sfantul Grigorie Teologul s-a nascut in jurul anului 330 in Asia Mica, in cetatea Arianz. A avut sansa de a studia la marile scoli ale vremii. La Atena si-a insusit o imensa cultura filozofica, uimindu-i pe toti cu cunostintele sale. A pus insa totul in slujba adevarului religios devenind teologul prin excelenta al Tainei adanci a Sfintei Treimi. A iubit pustnicia si desavarsirea in singuratate. Sfantul Grigorie Teologul a luptat foarte mult pentru ceilalti si, in cele din urma a acceptat sa fie hirotonit preot, ajungand mai tarziu Patriarh al Constantinopolului. Dupa plecarea din scaunul patriarhal si-a petrecut restul vietii in asceza, in locurile natale. Pe langa operele sale teologice si poetice de o rara profunzime, pe langa modul sau exemplar de a trai, marele Ierarh Grigorie ne-a lasat si modelul perfect al unei prietenii, al prieteniei care l-a legat de Sfantul Vasile cel Mare.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Cuvantul de invatatura rostit de elevul Daniel Stanga s-a vrut a fi si un indemn pentru tinerii sai colegi, de a se pregati temeinic, de a deveni traitori autentici intru Hristos:

"Pentru a fi buni preoti, mai intai de toate trebuie sa fim buni crestini. Iar daca nu suntem buni crestini cum ii vom putea noi povatui pe altii? Iubiti credinciosi, noua, celor ce am pornit pe acest drum ni se cere sa fim desvarsiti precum Tatal nostru Cel din Ceruri desavarsit este. Noua ni se cere sa-i urmam lui Hristos pana la sfarsit, caci mantuirea este a celor ce lupta pana la urma. Astazi se simte o lipsa de autentici traitori intru Hristos. Secolul acesta scoate adesea la iveala mari teoreticieni ai teologiei insa nu si traitori ai Cuvantului. Este nevoie de o renastere spirituala, de o reevaluare a zestrei noastre spirituale pe toate treptele societatii. Raspunsul este unul singur: schimbarea lumii incepe de la noi insine. Sa ne schimbam noi, cei ce vrem sa slujim lui Hristos si, mai tarziu, poate vom reusi sa-i schimbam si pe altii".

Biserica Manastirii "Radu Voda" a fost arhiplina a doua zi, 25 ianuarie, la Sfanta Liturghie savarsita de PS Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal impreuna cu PS Sebastian Ilfoveanul si PS Varsanufie Prahoveanul, Episcopi vicari ai Arhiepiscopiei Bucurestilor, insotiti de un sobor de preoti.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Un alt elev din anul V de la Seminarul Teologic, Bogdan Neacsiu, a rostit un emotionant cuvant de invatatura, despre viata si opera Sfantului Grigorie Teologul, din care am retinut un fragment:

"Sfantul Grigorie Teologul ridica Taina preotiei la rangul slujirii celei mai inalte, considerand ca nici o alta stiinta nu este mai presus de ea. In Tratatul sau, el ne spune ca "preotia, arta de a conduce pe om - fiinta cea mai complexa si mai felurita in gand si fapta - este arta artelor si stiinta stiintelor".

De asemenea, Sfantul Grigorie socoteste ca preotii trebuie sa se fereasca a deveni pilde rele pentru pastoriti, spunand ca preotul trebuie sa depaseasca oamenii de rand in virtute si in asemanarea cu Dumnezeu spre desavarsirea Bisericii. Nu numai ca Sfantul Grigorie a pastorit totdeauna cu vrednicie si cu dreptate Biserica si poporul crestinesc ce i-a fost incredintat de Dumnezeu, dar a si aparat dreapta credinta ortodoxa de invataturile gresite care amenintau Biserica in acea vreme. Astfel, Sfantul Grigorie, acest doctor iscusit al ortodoxiei este ales si trimis de Bunul Dumnezeu la Constantinopol spre a vindeca bolile sufletesti ale crestinilor de acolo si spre a combate erezia celor care negau dumnezeirea Sfantului Duh. Si, prin intelepciunea sa, Sfantul Grigorie, luminat si impodobit fiind cu mestesugul cuvantarii de Dumnezeu, a intrecut pe toti ritorii de-atunci, pastorindu-si credinciosii in livada credintei Sfintei Treimi. Aceste fapte meritorii ale Sfantului Grigorie nu trebuie sa fie trecute cu vederea de catre noi credinciosii dar, mai ales, de catre noi seminaristii, ci trebuie sa ni le insusim drept pilda a vietii noastre crestinesti, caci urmandu-le exemplul putem reusi sa aprindem in sfesnicele sufletelor noastre lumina adevaratei credinte, asemenea Sfantului Grigorie, prealuminat arhiereu, care, prin puterea cuvintelor sale dumnezeiesti, a spulberat neghina eresurilor. Stalp neclintit al Bisericii, semanator al dogmelor si carmaci priceput al Bisericii crestinesti, Sfantul Grigorie de Nazianz este un model de preot desavarsit spre care trebuie sa tindem cu totii. "

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Cateva date despre istoria Seminarului Teologic Liceal Ortodox sunt oferite de pagina web a Seminarului. Acesta a fost construit in urma cu 50 de ani, cand Biserica Ortodoxa Romana, fiind separata de stat a fost nevoita sa-si infiinteze si organizeze propriul ei invatamant teologic de grad mediu si superior. Pana in 1955 cand s-a reorganizat, devenind "Scoala de cantareti bisericesti si Seminarul teologic", in structura ei s-au produs unele imbunatatiri. Au avut loc mai multe schimbari de locatii si prigoane in anii de inceput ai comunismului. In primii ani de existenta a functionat in cladirile de la Radu-Voda, dupa aceea la Manastirea Plumbuita de la marginea Bucurestilor, iar intre 1952-1957 la Curtea de Arges. In toamna anului 1957 Seminarul Teologic de la Curtea de Arges a fost adus din nou in Bucuresti si adapostit in cladirea Institutului Teologic, unde avea sa functioneze pana la anul 1971, cand Seminarul Teologic a fost asezat din nou in fostul Internat Teologic, ale carei cladiri fusesera renovate de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Iustinian, si unde functioneaza si in prezent.

Dupa evenimentele din decembrie 1989 si schimbarile ce au avut loc, Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti a devenit Seminarul Teologic Liceal Ortodox si a fost inclus in schema Ministerului Invatamantului si adaptat la modul de organizare si functionare a liceelor teoretice laice. In cei cincizeci de ani de existenta si activitate neintrerupta la actualul Seminar Teologic Liceal Ortodox din Bucuresti au functionat ca directori 12 cadre didactice, cei mai multi clerici, dintre care 6 cu doctoratul in Teologie.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Incepand din anul scolar 1999-2000 procesul de invatamant s-a desfasurat intr-un spatiu aflat in sectorul 5. Avandu-se in vedere ca scoala a functionat intr-o cladire veche de o jumatate de secol ce avea un ridicat grad de seismicitate, incepand cu anul scolar 1998 -1999 s-a luat hotararea construirii unei noi cladiri care sa asigure un spatiu de invatamant optim si sa corespunda necesitatilor specifice unui Seminar Teologic. Lucrarile de executie la noua scoala s-au desfasurat sub directa indrumare a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, a Prea Sfintitului Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, sprijinit de Parintele Consilier Cultural Mihai Hau, si cu sprijinul autoritatilor locale din sectorul 4. Construirea acestei cladiri a fost finantata in proportie de 50% de Banca Mondiala prin U.M.P.R.S. (Unitatea de Management a Proiectului de Reabilitare a Scolilor) de pe langa M.E.C., iar restul prin ajutor financiar local.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Noua cladire a Seminarului Teologic asigura conditii optime pentru procesul instructiv-educativ al elevilor. In februarie 2005 au fost date in functiune noi sali de curs si 1 laborator de informatica, dotat cu 25 calculatoare si server prin cadrul programului SEI derulat prin Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cursurile se desfasoara la demisol. Parterul dispune de o impresionanta sala de muzica iar la etajul I a fost inaugurat saptamana trecuta spatiul ce adaposteste internatul. In proiectul acestei moderne cladiri mai figureaza amenajarea unei biblioteci moderne, apoi a unui cabinet medical cu izolator pentru elevi, un paraclis (la etajul I) in vederea asigurarii unei bune pregatiri liturgice si de formare spirituala. Incepand cu semestrul al doilea al anului scolar 2005 - 2006, orele de curs se desfasoara intr-un singur schimb.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Parintele prof.dr. Aurel Mihai, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox spune ca sarbatoarea Sfantului Grigorie Teologul este pentru fiecare dintre elevii sau absolventii Seminarului din Bucuresti, un prilej de mare bucurie:

"Spun acest lucru deoarece, nu intamplator, a fost randuit acest patron al scolii noastre pentru ca, pentru fiecare dintre noi, dascali si elevi deopotriva, Sfantul Ierarh Grigorie Teologul este o pilda si un indemn. Iar Seminarul nostru se bucura astazi si de prezenta in mijlocul nostru a parintilor directori care inaintea mea, piatra cu piatra, an de an, au cladit sufletele noastre si au facut ca Seminarul sa ajunga pana aici.

Seminarul Teologic din Bucuresti astazi are un motiv in plus de bucurie, prin aceea ca o data mutat, revenit la matca lui, dupa cinci ani de peregrinare in alt sector al municipiului Bucuresti, dupa ce in anul 2004 am inceput cursurile in noua cladire a Seminarului, la inceput cu doua schimburi, iata am ajuns sa invatam intr-un singur schimb dupa randuiala pe care o avea Seminarul dintotdeauna. Mai mult decat atat in acest an, putem da in folosinta inca un etaj al scolii noastre, cu un standard optim pentru o buna invatatura, pentru o buna pregatire a elevilor nostri. La acest etaj avem deja camerele pregatite si asteapta elevii care pana acum au peregrinat prin caminul Facultatii de Teologie. Este momentul sa ne plecam cu recunostinta in fata celor care ne-au ajutat. Elevii nostri vin acasa. Cat de frumos este sa spui ca vii acasa! Pentru ca aceasta este casa noastra, dragi elevi, aici la umbra acestei preafrumoase manastiri a Bucurestiului, atat de plina, nu numai de prezenta noastra ca oameni, dar mai ales plina de har, plina de viata duhovniceasca, plina de traire, de unde noi cu totii avem de invatat.

Prea Fericirea voastra - a mai spus directorul Seminarului adresandu-se Parintelui Patriarh Teoctist , in incheierea cuvantului meu, aduc multumiri si plec fruntea cu recunostinta in fata Prea Fericirii voastre, care nu ne-a dispretuit tineretile. Mi-aduc aminte momentul in care, cu 10 ani de zile in urma, am ajuns la carma Seminarului din Bucuresti. Acesta a fost cuvantul Prea Fericirii voastre: " Sa nu ii dispretuti tineretile!". Vreau sa remarc stradania unei echipe, pentru ca nimic nu s-ar fi facut daca nu am fi fost o echipa - profesori, pedagogi, parinti sprituali si elevi deopotriva - , iar bucuria de astazi a fost mai mare pentru ca, iata, unul dintre absolventii Seminarului nostru, Mihai Razvan Cosma, astazi pedagog la Seminar, a fost hirotonit preot aici in fata elevilor. Ce poate fi mai frumos decat sa primesti Harul cel dumnezeiesc in fata celor pe care trebuie sa-i inveti! De aceea pentru toate va multumim Prea Fericirea voastra."

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

PF Parinte Patriarh Teoctist l-a felicitat pe parintele prof. dr. Aurel Mihai, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox, pentru munca depusa impreuna cu profesorii si elevii acestei scoli, remarcand si cuvantul foarte frumos rostit de elevul Bogdan Neacsiu, in fata celor prezenti, semn ca in Seminar se studiaza temeinic, se lucreaza, se citesate.

Apoi PF Parinte Patriarh, in cuvantul sau de invatatura, a subliniat importanta acestei zile de sarbatoare in Biserica noastra si s-a referit la rolul extraordinar de mare pe care scolile de invatamant teologic l-au avut de-a lungul vremii, nu numai din punct de vedere al predicarii Cuvantului lui Dumnezeu ci si din punct de vedere al istoriei, al culturii, al unitatii si al identitatii noastre nationale. Referindu-se la apartenenta noastra la Europa unita, PF Parinte Teoctist a precizat:

"Suntem europeni prin identitatea noastra, prin demnitatea noastra, prin cultura noastra, prin cinstea noastra, prin deschiderea noastra spre valorile universale - si nu exista valori universale lipsite de valoarea vesniciei care e valoarea dumnezeiasca - credinta, aceasta identitate o aducem noi, romanii, in spatiul european si lucrul acesta il marturisesc fratii nostri care sunt raspanditi de la un capat la altul al lumii, nu numai in Europa. Ei nu s-au multumit numai sa fie credinciosi si marturisitori ai credintei, dar au dorit sa aiba lacasuri de cult, sa aiba preoti, sa aiba de asemenea ierarhi. Ei marturisesc cu cata atentie si bunavointa au deschis ei drumul nostru, al celor de-acasa, in Europa. As adauga la aceasta ca Biserica noastra a fost fondatoarea institutiilor fundamentale ale crestinatatii, cum este Consiliul Mondial al Bisericilor, cum este Conferinta Crestina a Bisericilor Europene, unde Cortina de Fier nu exista atunci. Si cand Patriarhul nostru, de vie memorie - care-si duce asteptarea la Invierea cea de Apoi, aici in mormantul acesta -, Iustinian Marina, a strabatut Europa, atunci in 1970, cu o delegatie din care faceau parte cei mai ilustri ierarhi, preoti ai Bisericii noastre, de talia parintelui Profesor Staniloaie, am avut cinstea atunci, ca sa fac parte si eu din acea delegatie, in care erau si inalti ierarhi, asa incat vedeti ce perspective frumoase avem si ce temeiuri ca sa prindem curaj sa aratam lumii valoarea credintei noastre ortodoxe, care dintre religiile lumii este cea mai apropiata de sufletul, de fiinta umana, pentru ca omul este inzestrat de Dumnezeu cu valori de la nasterea sa. Dar cu cat aceste valori capata mai mult spatiu in sufletul omului cu atat omul este superior. N-avem a ne ingrijora de nimic. Daca ne amintim de cei 50 de ani de dictatura necrutatoare - numai cei care am trait si am slujit Biserica in acele decenii stim prin cate greutati am trecut - si ne amintim cum Patriarhul, care ne aude acum, a reusit sa dea jos de pe frontispiciul acestei cladiri "secera si ciocanul", caci atunci cand a fost ales a gasit aici ocupat si era ocupata si inchisa biserica. Si a rezolvat problema aceasta, si iata, acum a iesit o pepiniera dintre cele mai frumoase ale Bisericii noastre, aici la Radu Voda, cu manastire, cu seminar teologic, cu profesori, cu tineri care ne fac cinste in toate institutiile crestine din afara, care ne aduc si ne-au adus contributia lor la situatia de a fi primiti in randuiala popoarelor europene. Valorile noastre, identitatea noastra stau in aceasta frumusete a ortodoxiei."

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a vorbit, printre altele, si despre misiunea clerului, a preotilor, in aceste vremuri deloc sigure:

"Datoria noastra de slujitori ai Bisericii este aceea ca noi sa nu dezmintim invatatura noastra, sa nu tradam invatatura noastra, sa nu ne fie frica de haina pe care o purtam, vesmantul pe care-l folosim, de locul in care ne aflam si sa nu ne fie rusine ca ne adresam unii altora. Biserica ne face robi ai lui Dumnezeu si folosim cuvantul acesta si la Botez si la Cununie, robii lui Dumnezeu. Noi suntem cu adevarat robii lui Dumnezeu, slujitorii Bisericii cu credinciosie. Iata unde ne-a adus aceasta rabdare. Fiecare preot la locul lui. Ma bucur ca aici vad mai multi preoti decat altadata, protopopi cum ati auzit. Avem seminarii si in manastiri cu aceleasi rezultate frumoase si Facultati de Teologie ai caror profesori sunt si ei aici, ca e o frumusete de a sluji Biserica ortodoxa, in oricare timp. Cand esti stapanit de gandul ca slujesti pe Hristos Mantuitorul nostru si Biserica intemeiata de El, reusesti si faci ceea ce se cuvine sa faci pe caile cele mai frumoase, mai pilduitoare pentru societatea noastra. Se cere multa nadejde in Dumnezeu, in primul rand i se cere mult spirit de daruire preotului, de daruire pentru biserica. Avem 150 de biserici noi care-s facute pana acum si altele care se zidesc acum, caci aproape in fiecare saptamana Prea Sfintiti Parinti pun cate o piatra de temelie si nu trebuie sa abuzam de evlavia credinciosilor ci dimpotriva, sa-i respectam si mai mult.

Sfantul Sinod obliga pe preotii de parohie sa lucreze cu Consiliul si cu Comitetul parohial. Nimic sa nu faca preotul (singur). Tot, pangarul si Sfintele Ierurgii si Sfintele Taine sa fie savarsite cu frica de catre preoti. Avem contributia credinciosilor - asa se numeste - si la Cununie si la Botez si la toate sa luam aminte, sa nu impunem juguri. "Nu puneti jug altora", spune Sfantul Apostol Pavel "cand nu l-ai purtat pe al tau". Trebuie sa purtam jugul unii altora. Si eu sunt dator ca sa vestesc totdeauna preotilor Hotararile Sfantului Sinod care a hotarat: Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, al doilea organ pentru ajutorarea Sfintei Biserici cu care preotul neaparat, daca nu la doua saptamani, in fiecare luna, sa aiba cu ei consfatuiri si sa arate situatia Bisericii. Nu ingadui - apar cazuri rare - si nu-mi tihneste odihna mie, cand vad la televizor neintelegeri bazate pe bani. Foarte urat pentru noi, pentru preoti, ne trebuie corectitudine ca pentru Dumnezeu. Daca esti corect cu Sfintele Taine cand le savarsesti, cu Sfintele Ierurgii din Biserica, esti neaparat obligat, tu, ca preot, sa fii corect si cu credinciosii si cu ce aduc credinciosii lumanarile, alte contributii, alte ajutoare care sunt semnul credintei lor si al contributiei lor care ne sfintesc si pe noi si pe ei. Avem inca greutati in sectorul acesta si mai ales in Bucuresti. Pentru ca v-am vazut pe multi preoti aici si le foloseste si la elevi si la profesorii de teologie pe care i-am vazut aici prezenti, folosesc acest prilej si fac un apel calduros ca in anul in care am intrat sa punem un inceput bun.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

La fiecare parohie, parintilor protopopi, sa fie tinuta evidenta aceasta a Consiliului, a Comitetului parohial. De aceea, colaborarea credinciosilor in ortodoxie este o indatorire si o valoare pe care in acelasi timp nu o au alte biserici. Trebuie sa ne facem datoria. Nu mai facem slujba Vecerniei, de exemplu. S-au dat atatea circulare in Bucuresti. E de datoria noastra sa facem Sfanta Liturghie cu slujba Vecerniei in ajun, neaparat. Or aceasta nu se mai face. Asteptam numai prezenta credinciosilor, oarecum cu un interes. Nu trebuie sa fie asa. Pe primul plan trebuie sa fie slujirea Sfantului Altar, slujirea credinciosilor si grija mereu ca noi sa nu fim sminteala pentru ei, pentru preoti. De aceea aceasta e de mare folos si pentru studenti si pentru profesorii de la Seminar si pentru profesorii de la Facultatea de Teologie unde voi fi prezent, cu ajutorul lui Dumnezeu, la "Sfintii Trei ierarhi", la Biserica Sfanta Ecaterina. Iata aici este o atmosfera parintilor si fratilor, deosebita pentru ca aici se lucreaza in Duhul lui Hristos, cu adevarat, si al sfintilor lui Dumnezeu. Este o unitate permanenta pentru care trebuie sa ne rugam Sfantului Grigorie de astazi, sa ne rugam si Sfantului Ierarh Nectarie, facatorul de minuni, caci ei au trecere in fata lui Dumnezeu sa ne ajute tuturor ca noi sa cinstim increderea aceasta de a avea o biserica ortodoxa in Europa - asa cum sunt ierarhii nostri si preotii din lume si din Europa. Cu aceste ganduri va multumesc pentru rabdare ca m-ati ascultat, cu nadejdea pe care o are Semanatorul care imprastie cu darnicie, ca macar unele dintre seminte cad in locul cel bun si aduc roade insutite, ma rog sa ne ajute Dumnezeu sa ne bucuram si de acestea. Amin.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Dupa incheierea Sfintei Liturghii, a urmat slujba parastasului la mormantul Patriarhului Iustinian Marina, din biserica Manastirii "Radu Voda".

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Apoi oaspetii au vizitat spatiile date in folosinta din noua cladire a Seminarului Teologic Liceal Ortodox. In urma lor, in mod discret, unul cate unul, cu fetele pline de bucurie, mai multi elevi ai Seminarului urcau cu bagaje nu prea mari, la etajul I, pentru a se instala in frumoasele camere de internat in care vor fi gazduiti de-acum inainte.

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Textul Cuvantului de invatatura rostit de PF Patriarh Teoctist la Manastirea "Radu Voda" in data de 25 ianuarie 2007 precum si textul Cuvantului de invatatura rostit de Daniel Stanga si Bogdan Neacsiu, elevi ai Seminarului Teologic, la praznicul Sfantului Grigorie Teologul, pot fi citite integral pe www.crestinortodox.ro

Mai multe informatii despre Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucuresti pot fi obtinute de pe site-ul www.seminarortodoxbucuresti.ro

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati


Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie

.

29 Ianuarie 2007

Vizualizari: 12736

Voteaza:

Sarbatoarea marelui Ierarh Grigorie praznuita la Manastirea Radu Voda 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE