Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni Mareste imaginea.


Duminica, 17 septembrie, in cartierul Berceni din capitala, a avut loc sfintirea unui nou lacas de inchinaciune situat pe strada Mirea Mioara Luiza nr. 8-10. O multime impresionanta de credinciosi s-a adunat la Biserica Sfanta Vineri - Berceni pentru a lua parte la aceste momente inaltatoare. Slujba de sfintire a fost oficiata de P.S.

Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Bucurestilor impreuna cu un sobor de preoti.

Adresandu-se credinciosilor, tanarul preot Gabriel Cate a spus la finalul slujbei:

"Astazi, cu totii am participat la cea mai frumoasa zi, la cea mai frumoasa sarbatoare a Parohiei Sfanta Vineri din Berceni. Pentru ca astazi, iubiti credinciosi, biserica noastra a primit pecetea Duhului Sfant prin mana Prea Sfintitului Sebastian, pentru ca astazi s-a sfintit si tarnosit biserica pe care am inceput s-o construiesc in urma cu trei ani. Foarte frumos ne-a spus P.S. Sebastian si ne-a explicat - in predica rostita - sensul ducerii crucii. Noi cu totii trebuie sa intelegem sa ne ducem crucea. Nu tot timpul intelegem cum se cuvine acest lucru. Eu am considerat ca a-ti duce crucea inseamna sa iei o hotarare si sa te angajezi pe un drum, sa te tii de cuvant si sa-l termini, sa-l duci pana la sfarsit. Iubiti credinciosi, cu multi dintre dumneavoastra am discutat si va spuneam ca biserica se va termina. Foarte multi dintre dumneavoastra erati foarte sceptici, va gandeati poate: "Cand vom mai apuca noi sa intram in biserica?" Uitati ca astazi, dupa trei ani, intram in biserica si intram invingatori pentru ca astazi Hristos este cu noi si va fi cu noi. Am plecat la acest drum gandindu-ma sa reusesc sa fac si eu ceva, mai mult decat a facut tatal meu ca preot. Si-atunci m-am gandit sa construiesc o biserica."

Tanarului preot i-a fost aproape sotia sa, tot timpul. Lucrarile au fost demarate cu banii obtinuti dintr-o mostenire a sotiei sale. Preotul Gabriel Cate a primit apoi sprijin din partea dlui Vasile Mihalache (primarul sectorului 4 de atunci), din partea domnilor Gabriel Soare, Vasile Lamoseanu si Daniel Filipescu. Un sprijin deosebit l-a avut si din partea Prea Sfintitului Sebastian Ilfoveanul, Episcop vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, care s-a adresat credinciosilor veniti in numar foarte mare, duminica, la sfintirea bisericii:

"Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a binecuvantat ca in aceasta parte de Bucuresti sa mai apara o biserica. Parintele Gabriel Cate care va fi de azi inainte preotul in exercitiu aici, pe altarul acesta proaspat sfintit de noi astazi, s-a inhamat la acest jug, nu usor, un jug greu, dar pe care l-a purtat cu vrednicie pentru ca in vreme de trei ani a reusit sa zideasca o biserica asa de inaltatoare si de frumoasa, cu sprijinul celor pe care i-a nominalizat si pe care-i stie dansul. Va prezentam, asadar, astazi si pe noul preot al Parohiei si al bisericii acesteia care astazi se deschide. Parohia a fost formata si dumneavoastra credinciosii care tineti de aceasta biserica de astazi inainte sunteti invitati sa roiti in jurul parintelui dumneavoastra. Nu va uitati ca este tanar, pentru ca preotia nu are varsta. Parintele a fost si profesor la Seminarul teologic de aici din Bucuresti, a fost si la Opera, are o voce deosebita si o sa vedeti ca este unul dintre cei mai buni preoti pe care i-a putut da Bucurestiul pentru dumneavoastra. In semn de pretuire si de multumire pentru munca pe care a depus-o si ca un imbold ca sa nu se opreasca aici - mai trebuie impodobiti peretii bisericii cu picturi, trebuie inconjurat interiorul bisericii cu strani - fiind necesare si alte activitati, in sensul acesta deci, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a gasit de bine sa daruiasca parintelui dumneavoastra rangul de iconom in cadrul Sfintei noastre Biserici, intarit cu gramata."

Preacucernicului preot Gabriel Cate i s-a acordat si dreptul de a purta brau albastru si bedernita ca temei de sporire a ravnei pentru Biserica noastra ortodoxa.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, credinciosii au avut posibilitatea sa treaca prin Sfantul Altar pe tot parcursul zilei, pana seara tarziu.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Parintele Gabriel Cate

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni

.

20 Septembrie 2006

Vizualizari: 8839

Voteaza:

Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE