Reteta de Cozonac pentru Paste

Reteta de Cozonac pentru Paste Mareste imaginea.

Cozonac (de dulce)

(reteta pentru 1kg - 2 cozonaci)

Ingrediente:

1 kg. Faina (cernuta pentru a fi aerata si a creste usor)
40 gr. Drojdie
1 lingurita sare
250 gr zahar
5 oua (galbenusuri) de preferat oua „de casa”
1/2 l. lapte
100 ml. Ulei
Esenta de rom, vanilie (ce/cat prefera fiecare)

La inceput se face o maia din drojdie, o lingurita de zahar, 50-100 ml apa calda si putina faina. Trebuie sa fie moale, nu de consistenta aluatului si se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o incapere calda. Eu pun toata cantitatea de faina intr-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putina faina si o acopar cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se mentine caldura).

Galbenusurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lamaie/portocala pentru accentuarea culorii si aromelor. Zaharul se topeste in laptele usor incalzit. Uleiul se va incalzi putin, atat cat sa nu friga mana la framantat. 

Aluatul se incepe a framanta dupa ce maiaua a crescut, incorporandu-se treptat galbenusurile, faina, laptele caldut, uleiul usor incalzit, esenta de rom, vanilia Se framanta timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul este moale mai adaugati putina faina, sau daca este prea vartos mai puneti putin lapte. in functie de anotimp sau starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de absorbtie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din compozitie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu cacao).

Se lasa la crescut timp de o ora/mai mult, la cald, fara curent rece si acoperit cu un prosop sau folie alimentara, pana se dubleaza. Cand este suficient de crescut se imparte in doua parti egale si se intind pe o suprafata neteda tapetata cu faina. Evitati uleiul care dupa coacere dauneaza.

Pe fiecare se poate pune nuca si cacao, se ruleaza si se asaza in tava in care s-a pus hartie pentru copt. (Daca s-a adaugat cacao la framantat in jumatate de aluat, atunci aluatul simplu se da in jumatate, aluatul in care s-a adaugat cacao se imparte in jumatate, se intind foile punand partea alba si deasupra partea colorata, dupa care se ruleaza). Dupa cum doreste fiecare se poate rula, se poate impleti din doua sau trei parti.

In tava se mai lasa la crescut aprox 60 min. sau pana ajunge la inaltimea tavii, dupa care se unde cu un ou batut cu o lingurita de zahar (vanilat) si da la cuptor (preincalzit). La cuptor se tine 50 – 60 min. , in functie de cuptorul fiecaruia, la treapta 2,5-3 pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacara pare foarte puternica in primele 10min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la copt tavile la mijlocul cuptorului.

Pofta buna, spor la treaba!

Andra Laura

Despre autor

andra s andra s

Colaborator
2 articole postate
Publica din 06 Martie 2011

10 Martie 2011

Vizualizari: 12998

Voteaza:

Reteta de Cozonac pentru Paste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Aboneaza-te la newsletter Retete de post