Ma caiesc, Doamne

Ma caiesc, Doamne Mareste imaginea.

Pentru toate păcatele omeneşti, înaintea Ta, mult milostive, mă căiesc. Iată, sămânţa păcatului se află în sângele meu! Prin strădania mea şi cu mila Ta, înăbuş acest răsad rău zi şi noapte. Ca să nu iasă neghină, ci grâu curat pe ţarina Domnului.

Pentru toţi cei îngrijoraţi care se încovoaie sub greutatea grijilor şi nu ştiu să încredinţeze toate grijile către Tine, mă căiesc. Pentru omul slab, şi cea mai mică grijă de neîndurat este, iar pentru Tine un munte de griji ca un bulgăre de zăpadă aruncat într'un cuptor încins este.

Pentru toţi bolnavii mă căiesc, căci boala rodul păcatului este. Când prin căinţă sufletul se curăţeşte, boala împreună cu păcatul se nimiceşte şi în suflet Tu Te sălăşluieşti, Veşnică Sănătatea mea.

Pentru toţi necredincioşii mă căiesc, care prin necredinţa lor griji şi boli asupra lor şi prietenilor lor îngrămădesc.

Pentru toţi hulitorii de Dumnezeu mă căiesc, care neştiind că hulesc pe Stăpânul Care îi îmbracă şi îi hrăneşte Te hulesc.

Pentru toţi ucigaşii de oameni care omoară viaţa altuia pentru a şi-o păzi pe a lor mă căiesc. Iartă-i, Multmilostive, căci nu ştiu ce fac.

Căci nu ştiu că două vieţi în Cosmos nu sânt, ci una, şi că doi oameni nu sânt, ci unul. Şi astfel taie o jumătate de inimă pentru a păstra cealaltă jumătate. Oh, cât de morţi sânt aceia care taie o jumătate de inimă! Pentru cei ce se jură strâmb mă căiesc, căci cu adevărat şi aceia ucigaşi de oameni sânt, căci sinucigaşi sânt.

Pentru toţi hoţii fraţilor lor şi strângătorii de bogăţii netrebuin-cioase plâng şi suspin, căci sufletul lor şi l-au îngropat şi în întâmpinarea Ta n'au cu ce să iasă.

Pentru toţi cei mândri şi trufaşi plâng şi suspin, căci precum milogii cu traistele goale înaintea Ta sânt.

Pentru toţi beţivii şi lacomii plâng şi suspin, căci slugile slugilor lor au ajuns.

Pentru cei ce-şi strică cununiile, căci încredinţarea Duhului Sânt care i-a ales, ca prin ei să zidească o nouă viaţă au batjocorit. Iar ei slujirea vieţii spre nimicirea vieţii o au răsucit.

Pentru toţi vorbitorii în deşert mă căiesc, Doamne, căci cel mai preţuit dar al Tău, darul cuvântului, în nisip ieftin l-au prefăcut.

Pentru toţi cei ce strică vatra şi pacea vecinului suspin şi mă căiesc, căci asupra lor şi asupra neamului lor blestem ispitesc.

Pentru toate buzele mincinoase, pentru toţi ochii înceţoşaţi, pentru toate inimile aspre, pentru toate pântecele nesăţioase, pentru toate minţile întunecate, pentru toată voinţa rea, pentru toate gândurile urâte, pentru toate simţămintele apăsătoare - plâng, suspin şi mă căiesc...

Pentru toate lumile, mari şi mici, care nu se cutremură în faţa înfricoşatei tale apropieri, plâng şi strig: Vlădică Multmilostive, milu-ieşte-mă şi mă mântuieşte.

O, tâlharule de-a dreapta de pe Golgotha, care în chinuri şi în ceasul morţii te-ai pocăit şi care pe Domnul Iisus drept Fiul lui Dumnezeu l-ai mărturisit, cu umilinţă mă rog.

Dacă cel mai mic printre sfinţii din Rai eşti, mai aproape de Hristos Dumnezeu decât mine eşti şi îndrăzneală şi slobozenie ai să te rogi pentru cine vrei. Din pricina păcătoşeniei şi necurăţiei pătimaşe, aşa uşor nici să mă rog Lui eu nu îndrăznesc. De aceea către tine mă îndrept, care prin sânge şi lacrimi şi nu cu apă botezat eşti, pe Mântuitorul tău roagă să fie şi al meu şi prin Duhul Său cel Sfânt de păcate să mă curăţească, de patimi să mă slobozeasca, să mă sfinţească, lumineze, îmbărbăteze şi sufletul meu să primească în acel lăcaş ceresc în care te afli şi tu. Ca împreună cu tine şi cu toţi păcătoşii pocăiţi şi iertaţi din Rai, pe prea bunul Domn Iisus Hristos, mântuitorul tău şi al meu, cu Tatăl şi Duhul Sfânt, Dumnezeu Unul în Treime, în veacul veacului să-l slăvesc. Amin.

SFÂNTUL NICOLAE VELIMIROVICI

Capete, Editura Predania

Cumpara cartea "Capete"


 

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2016

Vizualizari: 1510

Voteaza:

Ma caiesc, Doamne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE