Cum sa Mancam

Cum sa Mancam Mareste imaginea.

Modul în care Mâncăm este de mare importanţă. Dăm şi noi câteva repere.

- Să se deosebească Alimentaţia Copiilor, a tinerilor, a căsătoriţilor şi necăsătoriţilor, a Bărbaţilor şi a Femeilor, a Bătrânilor.

- Separare între legume, fructe şi preparate, care nu au voie să se folosească deodată, ci doar la mese diferite.

- Deosebire dintre cei cu digestie bună şi slabă.

- Deosebire între cele fierte, semifierte şi nefierte (crude).

- Neamestecul între cele lichide şi tari.

- Separarea dintre dulciuri şi proteice, care nu au voie să fie deodată.

- E foarte bine să nu fie prea multe amestecuri, cel mai indicat este să te saturi dintr-un singur aliment (cu foarte puţine ingrediente-condimente).

- Unii vorbesc şi de anumite „ritmuri biologice”, dimineaţă să fie folosite alimentele nedulci şi proteice, la prânz o mâncare preparată şi tot proteică, iar seara se pot folosi cele uşor dulci, amidonoase şi uleioase.

- Să se mănânce cu „linguriţa”, mestecând foarte bine, la cei bolnavi digestia fiind „în gura”. (Mâncarea în grabă este foarte nocivă. Mestecatul îndelungat este valoros. Se povesteşte că unii deţinuţi în lagăre de exterminare, prin ţinerea în gură cât mai mult timp a Apei şi a celorlalte alimente, au rezistat mai bine la frig şi foame).

- Lactatele pentru cei bolnavi să fie folosite cu stricteţe doar pe stomacul gol şi singure, fără pâine sau altceva, pentru că toxinele cele mai mari le produc lactatele combinate cu alte alimente, ce fac stază în intestine.

Din rezultatele experimentărilor noastre am dedus câteva date esenţiale.

Alternanţa de bază: într-o Zi mai multă Pâine Pustnicească de Grâu în toate preparatele; în altă Zi, mai mult Orez; in cealaltă, mai mult Amidon de cartofi; următoarea Zi, mai multe Boabe leguminoase, sau uleioase; de asemenea in altă Zi mai multe Lactate, cu reducerea sau chiar excluderea celorlalte. Se poate face şi o selectare în acest sens, doar cu Fructe, sau Verdeţuri. Meniurile dumneavoastră să fie in această diversitate selectivă.

De mare importanţă este conţinutul de alimente ce umple intestinele pe anumite perioade de timp. In intestinele noastre există o floră microbiană saprofită-nenocivă (pe bază de alimente naturale şi nefierte), dar şi una infecţioasă-nocivă şi toxică (pe bază de alimente preparate prin fierbere). De aici o atenţie în acest sens, de a schimba alimentele din când în când. Mănâncă în anumite zile sau perioade mai multe Verdeţuri-Legume, sau mai multe Fructe, sau mai multe Cereale, sau mai multe Lactate.

Aşa se vor face nişte „curaţiri-spălări”.

Cel mai important este ca Dimineaţa să se bea Apă şi să se facă o Hidroterapie (cu supe-ciorbe, sucuri, fructe) pentru a spăla şi desfunda Organele interne şi Sângele, şi tot aşa de importantă este spălarea Intestinală, cu alimente „hiperdigestie“, care pentru bolnavi grav, în special, va fi de mare importanţă. Masa să dureze cel puţin o Oră, chiar mai mult. Mestecatul şi calmul sunt principalele condiţii. Se constată că cele mai fine absorbţii se fac  prin ţinutul mult în gură. Mestecând mult, te vet hrăni dublu, prin extinderea capacităţii de absorbire.

Nu au voie să se întâlnească alimentele fierte cu cele nefierte, ca şi dulciurile cu proteinele şi cu lactatele (fiecare separat la câte o masă). Salatele crude nu le mâncaţi cu fierturi, că fermentează foarte toxic, ci pe stomacul gol şi fără altceva.

Dimineaţa mâncaţi o mână de Seminţe de Dovleac, pentru paraziţii intestinali (curăţate de seara ca, mergând la serviciu, lucrând, să le puteţi mânca).

Unii au o digestie mai bună Dimineaţa, alţii la Prânz, alţii Seara. Vezi cum te încadrezi şi foloseşte „Masa de bază” (cu mâncare mai multă şi mai consistentă) în acest sens.

Din când în când faceţi „Zile de anumite sortimente terapeutice”, de mare valoare în boli. Aşa, o Zi sau mai multe, doar de Fructe, sau doar de Legume-verdeţuri, sau de Lactate, sau de cereale, sau de lichide etc.

Obişnuiţi-va să aveţi „un ritm şi o modalitate” proprii, în funcţie de boală, de împrejurări, de posibilităţi. Aşa Dimineaţa folosiţi în mod deosebit Lichidele sau Fructele, sau Lactatele, sau Cerealele, Puteţi să le alternaţi Săptămânal. La Prânz, insistaţi pe un Aliment mai consistent, ca Proteic sau uleios sau mineralizam, sau ca verdeaţă-leguminos, sau ca vitaminizani. Seara insistaţi pe un preparat mai asimilabil şi mai natural, lichid sau concentrat. Nu amestecaţi însă multe sortimente, ci unul de bază cu foarte puţin din altele. Obişnuiţi-vă Seara să fie o mâncare nefiartă. Cei cu serviciu care nu ajung să mănânce decât Seara, pot folosi şi Seara un preparat fiert şi semifiert.

Nu amestecaţi insă Lactatele şi Dulciurile cu vreun alt aliment, folosiţile la serviciu şi în timpul Zilei, singure şi pe stomacul gol.

Atenţie la Hidratare: în timpul Zilei beţi suficientă Apă simplă, sau mâncaţi fructe zemoase. Când mâncaţi nu trebuie să vă fie sete, ci foame. Zilnic faceţi şi „pauze” alimentare, să simţiţi cu adevărat „foamea”. Insistaţi pe Alimentele de bază, chiar dacă par că se repetă prea des. Să aveţi Alimentul propriu „preferat” ce să nu vă lipsească (un fruct, o anume leguminoasă-verdeaţă, sau anume seminţe uleioase, etc.). Noi cam excludem „solanaceele” (roşiile, ardeii, vinetele) pentru că au efecte distructive in boli, prin dezechilibrarea „calciului''' dintre oase şi masa celulară organică. Acestea să fie folosite sporadic şi rar.

Baza este in Varză şi radacinoase, în Cereale şi Seminţe uleioase, în verdeţuri şi Lactate netrecute prin foc. Carnea să fie folosită puţin, cei grav bolnavi trebuie să o evite.

Noi nu admitem nici un fel de „ulei”, nici „unt”, că sunt „grăsimi rafinate” ce produc explozii energetice cu efecte dezastruoase, mai ales în bolile grave. Să se folosească Seminţele uleioase ţinute la înmuiat câteva ore şi râşnite. Atenţie de asemenea la condimente, să fie minime şi unele chiar evitate.

Usturoiul fiind foarte terapeutic, se admite puţin, ca şi ceapa, dar c bine să fie in locul acestora Prazul. Nu folosiţi mult pătrunjel, ţelină, mărar, cimbru, sau altele excitante şi iritante, ci obişnuiţi-vă cu o mâncare cât mai naturală. Noi indicăm „murăturile şi acriturile naturale” (dar nu din roşii şi ardei).

Siliţi-vă sa „Rememoraţi” Gustul plăcut al Chipului Pâinii, iar toate celelalte să fie doar o „îmbrăcăminte” de diversitate a modalităţii Hranirii cu „PÂINEA cea de toate Zilele”.

Mai folosiţi şi câte puţină Pâine obişnuită coaptă, că o avem în memorialul nostru, dar evitaţi coaja ce are săruri anorganice foarte nocive. Amidonul şi glutenul din Pâinea coaptă o fac foarre „acidă”, ceea ce în boli este o otravă, de aceea evitaţi-o. Noi mai indicăm „Pâinea Cir”, din Grâu cu Mălai, sau Orez. dar şi aceasta in boli grave trebuie evitata. Cei obişnuiţi să mănânce multă Pâine să mestece mult unele alimente grosiere (chiar dacă nu se înghit integral), sau să mestece seminţe uleioase după fiecare masă, pentru că la unii sucurile nu se opresc şi au nevoie de o alimentaţie abundentă, ce este distructivă. Dacă vă mai este încă foame după masă, mestecaţi ceva tare, sau seminţe, până se opreşte senzaţia de nesăturare (cel mai indicat este să se mestece la sfârşit tocmai clin sortimentul respectiv al mesei).

Mâncaţi doar când vă este foame şi faceţi pauze adesea, ca post.

Timpul cel mai bun pentru Masa principală şi mai consistentă este la Ora 12, pentru că activitatea maximă a Intestinului Subţire este între orele 1-3 după-amiaza, ceea ce va facilita o bună asimilare.

De câte ori putem mânca?... Depinde de situaţii. Unii indică doar două Mese, la Prânz (orele 12-13) şi Seara (19-20); alţii trei, adăugând şi masa de Dimineaţă. Cei debili digestiv trebuie să compenseze hrana prin mese mai dese, dar totuşi cu pauze intre ele şi cu selectarea strictă a compatibilităţii între alimente. Cei foarte vitali şi cu digestie puternică pot folosi doar o unică masă. Se indică şi la cei mai slabi, din când in când, câte o singură masă, ca Post de Sănătate.

Legat de cât trebuie să mâncăm, de asemenea să nu se exagereze. Cei foarte lacomi să-şi impună mestecatul mult şi o mâncare mai tare şi mai grosiereă şi după orice masă sâ mestece ceva tare, care să le consume "foamea nervoasă”.

In timpul Mesei să se evite cititul, sau televizorul, ca şi discuţiile contradictorii. Calmul şi liniştea sunt de mare importanţă.

Medicina noastră insistă pe o Terapie integrală, ca Sacroterapie, Psihoterapie şi Dietoterapie, deodată şi în egalitate.

- Totul sa fie cât mai simplu şi la îndemâna oricui. Vă veţi convinge că Omului de fapt nu-i trebuie prea multe, ci un anume mod de folosire.

- Incepeţi şi persistaţi cu toată seriozitatea.

Vom încerca să oferim şi noi o gamă de Reţete cât de cât satisfăcătoare şi celor cu mai multe pretenţii.

Medicina noastră îi are în vedere în primul rând pe cei grav bolnavi, care nu mai au de ales, dar şi cei mai sănătoşi pot lua aminte ca să oprească boala ce-i pândeşte.

- Primul pas este introducerea unei alimentaţii sănătoase, şi pentru Medicina noastră Isihastă înseamnă o alimentaţie Arhetipală, ce mai păstrează „Memoriile Viului” aşa cum l-a Creat DUMNEZEU, iar Chipul Arhetipal este „Chipul Pâinii”, zisa „umbră” a CHIPULUI POMULUI VIEŢII din Raiul pierdut prin păcat, şi mai mult, „Pâinea Pustnicească”, adică necoaptă (păstrată de pustnici şi asceţi ca memorie primordială).

- Se începe deci cu acest Medicament-aliment, cu introducerea „Pâinii Pustniceşti”, pe care noi o am descoperit- o ca având efecte terapeutice uimitoare.

Noi o mai numim şi Pâine Harică, dându-i sensul creştin, Viul fiind HARUL DIVIN, ce nu se confundă cu PÂINEA Liturgică Euharistiei, ce este Trupul Lui HRISTOS prin care se Revarsă HARUL. Chipul Pâinii este doar „uşa HARULUI”.

-Mare atenţie la folosirea acestei Pâini Pustniceşti, care ca Orice Medicament are nevoie de „testare” a toleranţei. Mulţi din cauza intoxicării şi negativizârii energiilor corporale o resping violent. De aceea începeţi cu o cantitate mică şi progresiv, nu direct, ci cu o mâncare obişnuită. Nu cedaţi, insistaţi până o puteţi folosi; este singura posibilitate de refacere a „Memorialului Hranei sănătoase”. Nici un alt aliment, fie el viu sau omorât, nu are acest „Memorial direct” ca Chipul Pâinii. Deci, vă place, nu va place, trebuie trecut pe această mâncare a Pâinii-medicament.

Pâinea poate fi şi din alte Cereale (porumb, orez, secară, etc.), dar cea din Grâu este ca „Model prim”.

- Aşa introduceţi câte puţin această Pâine Pustnicească în mâncarea obişnuită.

- Al doilea pas este introducerea în mod serios a unei selectări atente a alimentelor obişnuite. Nu mai puteţi mânca orice şi oricum. Vedeţi la capitolele respective indicaţiile stricte în acest sens.

- Introducerea Pâinii Pustniceşti cu Selectarea alimentelor să fie deodată, că boala nu te aşteaptă.

Boala nu cedează uşor, este nevoie chiar de ani de zile, dar cei ce persistă se vor bucura de „victorie”.

Nu vă speriaţi de efectele neplăcute ce apar. Insistaţi, că orice tratament trebuie să „lucreze”. La unii apar balonări, mirosuri foarte urâte, ameţeli, slăbiri, oboseală, etc., ceea ce înseamnă că se începe deja acţiunea însănătoşirii.

Curăţirea Intestinelor este prima lucrare a Dietoterapia.

Intestinele sunt WC-ul şi lada noastră de gunoi. Trebuie să facem o golire şi o păstrare a igienei acestora.

Respectând indicaţiile noastre veţi putea îndeplini acest fapt.

Abdomenul este un „loc” de mare importanţă pentru Organismul nostru. Viei este „bucătăria” Hranei şi distribuirea ei.

In boli Stomacul nu mai produce sucurile normale şi murdăriile intestinale ajung la o stricăciune inimaginabilă. La mulţi tot ce se mai mănâncă se degradează.

Selectarea alimentaţiei este singura posibilitate de remediere. Degeaba se iau purgative, focarul rămâne activ în continuare.

De aici şi câteva indicaţii ale noastre.
- Menţinerea cu orice chip a hrănirii alimentare.
- Menţinerea poftei şi asimilării hranei.
- Selectarea cu stricteţe a alimentelor.

Selectarea pe criterii de vârste şi condiţii de mediu.
- Selectarea zilnică şi săptămânală.

Selectarea bazată pe o brănire a celor trei specificuri, nervi, circulaţie umorală, substanţă fizică, cât şi pe cele trei categorii de alimente, glucide, proteine şi grăsimi, ca şi pe cele trei stan de acid, neutru şi alcalin, precum şi pe cele concentrate, lichide şi solide, cu deosebirea totodată a celor vegetale de cele animale.

Noi nu indicăm terapii pe efecte sonore, cromatice (culori). Ţinem cont doar de unele Alimente, care au totuşi nişte proprietăţi deosebite, pe care noi ie identificăm după culoarea lor. Alimentele brune-roşii sunt cu elemente mai active ce hrănesc (sau consumă) partea informatica-nervoasa cu predilecţie. Cele Verzi au elemente pentru partea circulaţiei şi depunerilor-acumularilor. Cele direct Galbene au propietăţi de Acumulare şi rezistentă îndeosebi.

Cât priveşte zisele Vitamine, Meniurile noastre mai mult naturale au din plin toate Vitaminele necesare.

Se mai vorbeşte de Proteinele-aminoacizii esenţiali, care, de lipsesc, produc leziuni în celulele organice. Reţetele noastre naturale de asemenea au aceste proteine. Soia este cea cu Proteinele esenţiale complete. Urzica, de asemenea, deşi în cantitate mai mică, Pâinea Pustnicească necoaptă are la fel. Preparatele noastre prin „dospire” se fac deja îmbogăţiri Proteice, că „fermentarea dospirii” este un fel de „îndrojdire” şi se ştie că „drojdiile” au toţi aminoacizii esenţiali.

Unii recomandă „germinarea-încolţirea” ca îmbogăţire pe care noi nu o acceptăm, că încolţirea nu eliberează elemente de asimilare, ci de „autocreştere”, ce în boli hrănesc tocmai boala. Seminţele şi boabele folosite de noi din plin pot acoperi tot necesarul în acest sens. O lingură de Boabe de Soia. Linte, Bob, Fasole, măcinare şi dospite, face mai mult decât castroane umplute cu fierturi şi cărnuri. La fel Lactatele recomandate ca netrecute prin foc şi temperaturi mari au toate Proteinele esenţiale.

Sărurile minerale, prin Bucătăria noastră sunt din plin. Toate fierturile precipită Sărurile minerale şi Organele se intoxică cu ele. Legumele verzi acoperă tot necesarul.

Toxinele îngrăşămintelor chimice prin folosirea în stare naturală nu mai sunt aşa de distructive, că Plantele mai ales au deja „apărarea im unitară”, ce prin fierbere se distruge. Dospirea mai are şi un mare rol de a „neutraliza" unele toxine din alimente, că prin fenomenul de „predigestie” al dospirii se face compatibilitatea şi Înrudirea, de unde uşoara digestie a tuturor preparatelor dospite. Reţetele noastre vor fi şi in acest sens.

Ierom. Ghelasie Gheorghe

Dietoterapia medicinei isihaste. Vol. III

Cumpara cartea "Dietoterapia medicinei isihaste"


 

 

Pe aceeaşi temă

13 Iulie 2017

Vizualizari: 12265

Voteaza:

Cum sa Mancam 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

alimentatia mancarea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE