Cuptorul cu microunde - un bucatar otravitor

Cuptorul cu microunde - un bucatar otravitor Mareste imaginea.

Cuptorul cu microunde a devenit un obiect de uz casnic parca obligatoriu in orice bucatarie din lume. Acest tip de cuptor a ajuns un mijloc comod de a gati, incalzi sau dezgheta alimentele.

Comoditatea omului modern il face pe acesta sa inlocuiasca tot ce este vechi cu tot ce este modern si digital, fara a lua in calcul pierderile si riscurile pe care "digital-ul" le implica.

Cuptorul cu microunde este rapid si economic, insa este oare si sanatos ? Multi dintre cei ce folosesc astfel de cuptoare nu cunosc efectele microunde-lor asupra alimentelor ce le servesc, mai apoi, drept hrana, in vreme ce altii chiar se arata nepasatori, in pofida informarii obiective asupra lor.

Ce sunt microundele ?

Microundele sunt unde foarte scurte de energie electromagnetica, generate electronic, unde ce se afla si in natura, intr-o anumita forma naturala. Cu toate acestea, este uriasa diferenta dintre microundele produse de aceste cuptoare si cele emise de soare, in natura.

Pentru a crea microundele, cuptorul foloseste un curent alternativ. Undele electrice se schimba de la pozitiv la negativ, cu fiecare ciclu de unda. Curentul alternativ face ca aceste cicluri de unde sa aiba loc mult mai repede.

Moleculele de apa, aflate in orice aliment, au o incarcatura pozitiva si negativa. Astfel, cand aceste molecule de apa sunt expuse energiei creata de microunde, care se schimba de la pozitiv la negativ, moleculele de apa se rotesc.

Microundele generate de curentul alternativ determina moleculele de apa din mancare sa se roteasca de miliarde de ori pe secunda, ceea ce produce foarte multa frecare intre molecule. Aceasta frecare intre molecule are drept rezultat cresterea rapida a temperaturii, motiv pentru care timpul de incalzire a alimentelor la microunde este mai scurt decat la alte surse de energie.

Cuptorul cu microunde - un bucatar otravitor !

Preocuparea de baza a celor care produc astfel de cuptoare cu microunde este aceea de a limita cat mai mult iesirea microunde-lor din cuptor. Analiza chimica a alimentelor lasate la incalzit, in cuptor, nu a preocupat multa vreme pe nimeni. De ceva vreme insa, din ce in ce mai multi cercetatori trag semnale de alarme asupra schimbarilor chimice ce au loc in alimente, ca urmare a strabaterii lor de microunde.

Cantitatile enorme de energie care se produce intre molecule sunt suficiente pentru a cauza reactii adverse. Drept urmare, multe molecule noi si anormale iau nastere in urma contactului alemintelor cu microundele din cuptor. Noile molecule nu sunt recunoscute de organismul uman, ceea ce duce la o rea intrebuintare a lor de catre acesta. Intre moleculele alimentelor se stocheaza si o cantitate de energie daunatoare organismului uman. Urmarea: reactii cancerigene si toxice.

Microundele distrug si calitatea nutritionala a alimentelor. Potrivit cercetarilor, cei care consuma frecvent mancare incalzita la cuptorul cu microunde au in sange un continut scazut de hemoglobina, adica sangele lor nu va mai transporta suficient oxigen spre tesuturile care au nevoie de el. Mai mult chiar, in sange creste cantitatea de celule albe si de colesterol, scazand cantitatea de limfocite.

Foarte multe cercetari pe aceasta tema s-au facut in fosta Uniune Sovietica, la Institutul de Radio Tehnologie din Kinsk. Ca urmare a studiilor efectuate, in anul 1976, Uniunea Sovietica a scos in afara legii aceste cuptoare cu microunde, stabilind si o serie de reguli foarte stricte legate de expunerea la microunde.

Indiferent de tipul de mancare incalzit in aceste cuptoare, in toate au aparut chimicale care favorizeaza aparitia cancerului. Calitatea nutritiva a alimentelor gatite in cuptorul cu microunde a scazut si ea radical, undeva intre 50% si 90%. Functiile sistemului digestiv sunt supuse unor riscuri enorme, riscuri ce se transforma in certitudini, dupa o oarecare folosire mai indelungata a acestor alimente. Anomaliile hormonale pot aparea si ele: o destabilizare a potentialului electric al membranei celulare, pierderi ale memoriei, lipsa de concentrare, tulburari emotionale si o scadere semnificativa a inteligentei.

Drept concluzie, prepararea alimentelor in cuptorul cu microunde creeaza produse chimice noi, care sunt toxice si cancerigene. Chiar de nu ar fi atat de periculoase, desi sunt, microundele afecteaza enorm valoarea nutritionala a alimentelor, care este redusa semnificativ.

"Cine are urechi de auzit, sa auda" (Luca 8, 8). "Daca ati fi orbi n-ati avea pacat. Dar acum ziceti: Noi vedem. De aceea pacatul ramane asupra voastra" (Ioan 9, 41). Daca ne va intreba Hristos, la Judecata: "De ce v-ati sinucis, de ce v-ati otravit?", oare nu vom ramane atunci fara de cuvant, otravindu-ne singuri si constient cu alimente rele ?!

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

23 Iulie 2012

Vizualizari: 20539

Voteaza:

Cuptorul cu microunde - un bucatar otravitor 0 / 5 din 0 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • Postat la 2011-01-28 10:27

    domnule Dalalache, sunteti indus in eroare. intrucat nu aveti studii de specialitate,v-as ruga sa aduceti argumente in a sustine afirmatia dumnavostra in ceia ce priveste microundele. Contrar afirmatiilor dumneavoastra,daca mancareagatita respecta timpii corecti de procesare, mancarea nu pierde din calitatile nutritive.

  • Ovidiu Zachia Postat la 2011-01-26 15:12

    Nu afirm ca microunde emise de cuptoarele respective sunt sanatoase. Insa autorul incearca explicatii care-i depasesc pregatirea. Citez mai departe, din articol un pasaj care mi se pare total ne-stintific si releva neintelegerea fenomenului: "Pentru a crea microundele, cuptorul foloseste un curent alternativ. Undele electrice se schimba de la pozitiv la negativ, cu fiecare ciclu de unda. Curentul alternativ face ca aceste cicluri de unde sa aiba loc mult mai repede..." O astfel de abordare este contraproductiva. Cititorul va gasi usor inadvertente si va considera totul ca eronat. Poate chiar va concluziona ca nu exista nici un pericol in utilizarea lor. De acord si cu comentariul lui Valer BOCAN.

  • eugen badarauPostat la 2011-01-26 04:06

    Sunt de acord cu vele scrise de domnul Valer BOCAN ! Pentru unii oameni este o advarata binefacere ca au posibilitatea sa-si incalzeasca mancarea singuri, in loc sa stea si sa astepte ajutorul altora. Sunt oameni, ca minee de exemplu care sunt ... "infirmi", adica sunt paralizati (eu de ex. nu pot sa-mi misc mana si piciorul drept). Ma misc foarte greu in casa si faptul ca pot sa-mi incalzesc mancarea (singur) la "cuptorul cu micro-unde" reprezinta o ... "binefacere pe care mi-a dat-o Dumnezeu". Mi se pare ca ... "pot sa fac si eu ceva" si gandurile "rele" le pot indeparta de la sufletul meu, pt ca altfel as dori sa mor decat sa mai fiu ... "un intretinut care sta toata ziua degeaba". Numai cine s-a lovit de aceasta "problema" (el sau in familia lui) poate sa-si dea seama la ce m-am referit ! P.S. Vad ca si pe acest "site", isi fac obiceiul cate unii, care se ocupa de reclame "pro" si "contra" unor lucruri care nu au niciun rost, pe un "site" care este considerat sa fie un "sprijin" sufletesc si nu ... o reclama "teleshoping". Sau este gandit acest articol ca sa "mascheze" adevarata intentie a autorului referitoare le ... ce "biserica" se inchina (care numai crestina ortodoxa nu este). “Dati Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Matei, 22, 17-22)"

  • Alexandru Saulea Postat la 2011-01-26 03:00

    In mare parte ar avea dreptate,dar cat de daunator este faţa de sa zicem Coca-Cola? Adica trebuie dovedit pe scara larga nocivitatea incalzirii la microwave precum fumatul,altfel cam toate produsele pe care le cumparam de la supermarket nu cred ca sunt prea sanatoase.

  • Daniel-Florin AikoPostat la 2011-01-26 02:31

    Am simtit pe pielea de pe limba gustul nesanatos al apei incalzite le maicroueiv si V as sfatui sa nu tineti in casa aceste masini pentru ca sanatatea e mai pretioasa decat timpul cand e vorba de bani si de copii. Sa dam un exemplu bun copiilor aratandu le incalzitorul de mancare al bunicilor nostri adica soba cu plita si aragazul!

  • Agion OrosPostat la 2011-01-26 01:14

    Goana dupa senzational nu ocoloeste din pacate nici acest site. Nu contest ca microundele ar avea un anumit efect asupra mancarurilor incalzite in acest mod, insa afirmatii de genul celor din articol trebuie sustinute de lucrari stiintifice in domeniu. Enunturile gen "foarte multe cercetari pe aceasta tema s-au facut in fosta Uniune Sovietica" sunt prea generale pentru a fi credibile si sincer, cititorii acestui site sper ca au un nivel de intelegere mai ridicat decat programele de teleshopping. Mai mult, articolul se incheie cu citate biblice menite sa arunce o umbra de neincredere asupra eu-lui nostru, deturnand sensul initial al vorbelor Mantuitorului Hristos intr-o directie voita de autorul articolului. Eu zic ca dreapta socoteala este cea care trebuie sa primeze in tot ceea ce facem. Alarmele nejustificate este ultimul lucru de care avem nevoie.

  • Mihaela WalterPostat la 2011-01-26 00:52

    Si in Germania, foarte multi medici carora le pasa de sanatatea pacientilor lor si care vad mai departe de ceea ce au invatat la facultate, recomanda renuntarea TOTALA la cuptoarele cu microunde!!!

  • stan alexandru danielPostat la 2011-01-25 03:22

    "in anul 1976, Uniunea Sovietica a scos in afara legii aceste cuptoare cu microunde, stabilind si o serie de reguli foarte stricte legate de expunerea la microunde" Sunt in totalitate deacord cu acest articol...dece nu ia cineva initiativa realizarii unei petitii sau ceva asemanator spre a putea reduca, daca nu diminua acest "rau atat de necesar" socolului vitezei. Va rog foarte mult si tot odata sustin punerea in practica a acestei idei.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE